IVICA MUDRINIĆ PODMITIO MIŠU MUNIVRANU

IVICA MUDRINIĆ PODMITIO MIŠU MUNIVRANU

15. ožujka, 2014.

 

imudrini21

Zbog toga je kazneno prijavljen

Napisali: Dražen Stjepandić i Darko Petričić

Krajem prošle godine, vrlo neočekivano,  na sjednici Nadzornog odbora Ivica Mudrinić podnio je ostavku na mjestu predsjednika Uprave Hrvatskog  Telekoma  d.d. Ostavka je data uz obrazloženje da je to učinjeno kako bi Mudrinić prihvatio poziciju višeg potpredsjednika u Deutsche Telekomu zaduženog za stratešku potporu članu Uprave DT Europe. Mudrinić bi tako svojom ostavkom trebao otići na drugo radno mjesto i eventualno bolje plaćenu poziciju. S obzirom na njegovu plaću koja je iznosila oko 300 tisuća kuna mjesečno, teško je bilo za pretpostaviti da je bolje plaćeno radno mjesto bio glavni motiv za njegov odlazak iz HT-a i Hrvatske.

NOVA NEUGODNA KAZNENA  PRIJAVA

Ukoliko se zanemare službena pojašnjenja, kojih zapravo nije ni bilo, oko Mudrinićevog naglog odlaska, čini se da je glavni razlog njegove smjene s čelnog mjesta HT-a još jedna nova  neugodna, anonimne kaznene prijava koja je upućena Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Redakcija portala Tjedno došla je u posjed i te kopije. Iz kaznene prijave može se vidjeti kako je ona na Državnom odvjetništvu urudžbirana još 24. travnja 2013. godine zbog, kako je navedeno u naslovu: „korupcijskog djelovanja na saborske zastupnike prilikom donošenja Zakona o telekomunikacijama“. U obrazloženju prijave pojašnjeno je o kakvom je korupcijskom djelovanju Ivice Mudrinića bilo riječi. Naime, prilikom donošenja posljednjeg Zakona o telekomunikacijama, Ivica Mudrinić je, kao predsjednik Uprave HT-a, platio Miši Munivrani –  predstojniku Ureda tadašnjeg predsjednika Sabora Luke Bebića, nekoliko stotina tisuća kuna za usvajanje njemu prikladnog teksta Zakona o telekomunikacijama. To je učinjeno tako da je Ivica Mudrinić, kao predsjednik Uprave HT-a, sinu Miše Munivrane, filmskom producentu i režiseru Zvonimiru Munivrani doznačio navedena sredstva u obliku sponzorstva. HT je, dakle, bio sponzor filmskim projektima Zvonimiru Munivrani, a zauzvat je postignuto usvajanje za HT prikladnog Zakona o telekomunikacijama, kao što je se može pročitati iz kaznene prijave.

Problem u ovom korupcijsko – filmskom aranžmanu između Mudrinićevog HT-a i Hrvatskog sabora, odnosno predstojnika Ureda predsjednika Sabora,  Miše Munivrane bio je u tome što se doznačena sredstva nikad nisu utrošila u svrhu u koju su donirana jer ti Zvonimirovi projekti nisu realizirani.

PATENTI I GRADNJA BEZ DOZVOLE

Mudrinić je trenutno aktualni predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, a na čelu ove pro-Todorićeve institucije nalazi se od rujna 2012. godine, a dužnost u Deutske Telekomu trebao je preuzeti od početka 2014. Inače, Mudrinić se spominjao i kao kandidat za predsjednika HGK nakon izbacivanja Nadana Vidoševića zbog njegovih koruptivnih i kriminalnih aktivnosti. No čini se da će se prije pridružiti Vidoševiću u Remetincu.

Donedavni  predsjednik Uprave T-HT-a svojedobno je uzburkao javnost nakon što je tjednik Novosti otkrio njegovu devastaciju zaštićenog pojasa gradnje na Kornatima točnije otoku Žutu. Mudrinić je podignuo željezne konstrukcije s krovom želeći izigrati državu i legalizirati svoje sagrađene objekte kroz aktualni zakon o legalizaciji nekretnina.

Redakcija portala Tjedno posjeduje i kopiju kaznene prijave protiv Josipa Blaževića i Ivice Mudrinića također zbog zloupotrebe ovlasti prilikom kupovine stana  u Zagrebu vrijednog oko 235 tisuća eura, odnosno 38. 273.625 nekadašnjih HRD ili 570 000 nekadašnjih DEM. 

Nakon povratka iz Kanade početkom ’90-ih, na poziv tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška vratio se u Hrvatsku. Ubrzo postaje jedan od Tuđmanovih savjetnika i “dodjeljuje” mu se na korištenje stan od 109 kvadrata u Ilici pored Britanskog trga. Svjedoci koji ga poznaju iz tog vremena znaju da sa sobom nije donio nikakvu imovinu, kako će on to kasnije tvrditi. Supruga mu je u Kanadi radila kao čistačica, ili pomoćnica u frizerskom salonu, a teškoj materijalnoj situaciji obitelji Mudrinić u Kanadi najbolje svjedoči činjenica da niti otac Ivice Mudrinića, Drago Mudrinić, nakon povratka u Hrvatsku nije imao vlastitih sredstava za kupnju smještaja u domovini, već mu je kredit za izgradnju kuće odobrila PBZ.

U vrijeme dok je bio pomoćnik ministra pomorstva, prometa i veza, ministarstvo mu od poduzeća Tempo kupuje posve novi peterosobni stan veličine 203 četvorna metra. HSLS je tada žestoko prozivao Mudrinića zbog tog stana, a on se na tiskovnoj konferenciji pred hrpom novinara i u Saboru branio da nije oštetio državu, već svoju obitelj, budući da je državi na raspolaganje stavio sve svoje patente koji vrijede daleko više od stana kojeg je s državom trampio za svoje patente. Mudrinić tom prilikom spominje da vrijede milijune maraka te da ustupkom svojih patenata i dobivanjem stana nije oštetio Hrvatsku, već svoju obitelj.

NOVA VERZIJA DOBIVANJA STANA

Poslije će Mudrinić  u emisiji „Nedjeljom u 2 ” krivnju svaliti na predsjednika Tuđmana i krivo interpretiranje njegovih izjava iz ’90-ih, ali postoji novinarska arhiva iz koje je jasno vidljivo što je Mudrinić govorio tijekom 1994. godine. Novine Novi List, Slobodna Dalmacija, Vjesnik i ostali, zabilježili su (datuma 26. travnja 1994. što svi mogu jasno vidjeti u njihovim arhivama), da Mudrinić tvrdi kako je državi stavio na raspolaganje svoje, kako kaže, milijunski vrijedne patente i licencna prava te da je, zapravo, on taj koji gubi ovom trampom, a ne Hrvatska.

Portal Dnevno je svojedobno istražio tu “ogromnu vrijednost” Mudrinićevih izuma, istražili smo koliko je to Hrvatska namaknula novca u proračun koristeći te “sjajne patente” kojima je šef T-HT „oštetio svoju obitelj”.

Poslan je upit Vedranu Mornaru, predsjedniku Nacionalnog vijeća za visoko obrazovanje, čiji je član upravo Mudrinić.

”Nacionalno vijeće ne raspolaže traženom informacijom, niti je ista u njegovoj nadležnost”, odgovorio je Mornar.

Isto pitanje, znači koliko je Hrvatska dobila korištenjem Mudrinićevih patenata, tražili su i od Ministarstva financija, no, oni na upit nisu odgovorili, vjerojatno zato što podaci o zaradi uopće ne postoje.

Ali, zato jest Državni zavod za intelektualno vlasništvo. Oni također nisu imali traženu informaciju, ali su  objasnili način na koji se prijavljuju patenti.

“O prijavama patenata kao i o priznatim patentima Zavod vodi Registar prijava/prava. U Registru prava upisani su svi podaci relevantni za određeni patent, prvenstveno oni vezani uz njegova nositelja, kao i cjelovit sadržaj prava”, objasnila nam je Katja Šare iz kabineta ravnateljice te potom prešla na Ivicu Mudrinića.

”Gospodin Ivica Mudrinić, od 1992. godine pa sve do danas, nije nositelj niti jednog patenta u Republici Hrvatskoj, nije u istom razdoblju podnio prijavu patenta za Republiku Hrvatsku, niti je kao izumitelj naveden u prijavi patenta, ili priznatom patentu drugog prijavitelja, odnosno, nositelja”, zaključila je Šare, koja je dodala da je Mudrinić suvlasnik dva patenta u stranim zemljama.

Iako je kazneno djelo zbog kojeg je uslijedila ova druga kaznena prijava protiv Ivice Mudrinića počinjeno 1992. nije nastupila zastara kaznenog progona. Radi se o kaznenom djelu ratnog profiterstva, a prema članu 1. Zakona nezastarjevanju kaznenih djela ratnog profiterstva  i kaznenog djela iz procesa pretvorbe i privatizacije (NN br.57/11) za kaznena djela ratnog profiterstva  i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije  počinjena u vrijeme Domovinskog rata i mirne reintegracije, kazneni progon se može poduzeti poduzeti i nakon isteka rokova za zastaru kaznenog progona…

PO 9 MILIJUNA DOLARA MAKEDONCIMA I CRNOGORCIMA

Prije dvije godine na portalu Tjedno smo objavili pismo Nataše Srdoč i SAD-a u kojem je pisalo kako je Deutsche Telekom  pristao platiti 95 milijuna dolara ministarstvu pravosuđa SAD-a u prosincu 2011. godine u nagodbi kako bi izbjegao kaznene prijave protiv mađarskog Magyar Telekoma i troje izvršnih direktora. Prema US Security and Exchange Commission (SEC – američki pandan Hanfe), oni su podmićivali državne dužnosnike i političare u Makedoniji ($6 milijuna) i Crnoj Gori ($9 milijuna) kako bi dobili posao i isključili konkurenciju iz telekomunikacijske industrije.
Njemačke vlasti nisu započele istragu u slučaju Deutsche Telekoma – to su učinile američke vlasti, koje su pokrenule istragu još 2006. godine.
SAD imaju učinkovit zakonski okvir i institucije u primjeni Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), zakona koji zabranjuje američkim tvrtkama podmićivanje javnih dužnosnika u drugim zemljama kako bi dobili državne ugovore i druge poslove. FCPA se primjenjuje na sve tvrtke koje kotiraju na burzama u SAD-u. Uz ogromnu štetu koju nanosi poreznim obveznicima, politička korupcija nanosi štetu vlasnicima tvrtki (dioničarima) u vidu smanjene dobiti na uloženi novac. Poštene tvrtke koje se takmiče na tržištu gube, jer im se tržišta zatvaraju zbog DT i sličnih koji podmićuju političare. Potrošači nemaju izbora, već plaćati višu cijenu proizvoda i usluga monopolista.

LAŽNI SAVJETODAVNI I MARKETINŠKI UGOVORI

Iskorištavanje monopolne pozicije na štetu potrošača moralo je donijeti izvanredne prihode Deutsche Telekomu kojemu se isplatilo ući u rizik koji ga je u konačnici koštao više od $110 milijuna. Građani nisu imali izbora, već plaćati višu cijenu jedinom telefonskom operatoru. Direktnu štetu nanesenu korisnicima/potrošačima usluga Deutsche Telekoma i njihovih tvrtki-kćerki, koje iskorištavaju dominantnu poziciju na tržištu (monopol), treba nadoknaditi.
Adriatic institut za javnu politiku pokušao je doći do kupoprodajnog ugovora između Hrvatskih telekomunikacija u privatizaciji i Deutsche Telekoma 2008. godine. U vrijeme privatizacije obje su tvrtke bile u vlasništvu poreznih obveznika koji su imali pravo na transparentnu informaciju o kupnji i prodaji. Dopisivanje s DT i Europskom komisijom mozete naći u prilogu. Do ugovora koji se direktno dotiče poreznih obveznika nismo uspjeli doći.
 Za koliko su hrvatski potrošači preplatili telekomunikacijske usluge i kada će se ti novci vratiti potrošačima? Koji su ti pojedinci (državni dužnosnici/političke stranke) u Hrvatskoj koji su se osobno okoristili na štetu poreznih obveznika i potrošača? Tko je odgovoran za nepokretanje istrage?  Koliko je proračun izgubio: 1) zbog kupnje državne tvrtke po nižoj cijeni; 2) zbog (ne)povoljnije regulative?  3) zbog izgubljenih prihoda od potencijalnih konkurenata?
Iz SEC-ovog izvješća vidljivo je da su izvršni direktori Magyar Telekom-a (u vlasništvu Deutsche Telekoma) podmićivali makedonske dužnosnike 2005. i 2006. godine kako bi spriječili ulazak konkurencije i stekli druge regulatorne koristi. Nezakonita plaćanja u iznosu od $6 milijuna izvršena su kao lažni savjetodavni i marketinški ugovori. Isti direktori Magyar Telekom-a platili su oko $9 milijuna državnim dužnosnicima Crne Gore za privatizaciju, odnosno kupnju telekomunikacijskog poduzeća u državnom vlasništvu pod povoljnim uvjetima 2005. godine.
Magyar Telekom obećao je makedonskoj političkoj stranci mogućnost odabira poslovne tvrtke koja će primiti novac u zamjenu za podršku iste političke stranke. Tajni ugovor “Protokol o suradnji” s višim makedonskim državnim dužnosnikom potpisan je kako bi se spriječilo izdavanje odobrenja novom konkurentu i ublažili negativni učinci novog zakona na tvrtku.

Oko Ivice Mudrinića obruč se zatvara s više strana.T

 

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. FRANO
  #1 FRANO 23 studenoga, 2018, 02:54

  ISTI NAROD ,KRŠĆANSKE VJERE ,A ODSKORA SE PODIJELILI I PO VJERI ,1O54 GODINE ,RASKOLOM NA ISTOČN U I ZAPADNU KRŠĆANSKU ,ZLOČINAČKU RELIGIJU,PA SE SADA NADMEĆU TKO SU ONI PRAVI, PRAVI SU SVI JER SU ISTE SLAVENSKE PASMINE ,OSIM OVIH HERCEGOVACA , DALMATINSKE ZAGORE I LIKE KOJE SU TURCI NAZVALI POKRŠTENIM BALIJAMA. A ONI SU ZAISTA POKRŠTENE BALIJE ,POTJEĆU IZ IRANSKIH ,ALTAJSKIH OSOJA I PRISOJA ,VLAŠKE PASMINE ,U SLUŽBI LATINSKE CRKVE.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. sfingter
  #2 sfingter 19 ožujka, 2014, 20:07

  Navodno je ostavio četvero djece i ženu zbog Modnog mačka. I usput mu kupio stančić da mačić mirno prede…
  Korumpirao je i novinara N. lista i EPH, Nikolu Jelića, novoimenovanog glasnogovornika vlade i premijera Z.Milanovića.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Roko
  #3 Roko 19 ožujka, 2014, 19:28

  Jel to onaj Jurica Miletić zvan “druker”?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Jurica Miletić
  #4 Jurica Miletić 17 ožujka, 2014, 08:37

  Tihu smjenu s transformacijom i novim radnim mjestom u Deutschland mu je omogućilo žmirenje na oba oka M.Bajića. Istu formulu Bajić je primjenio i s dr. Paladinom u slučaju KaBa. Šolu je poslao u zatvor ali dr.Paladinia nije iako je morao. Bajić je pokušao to isto ponoviti i s mega kriminalcem Nadanom Vidoševićem ali zbog prejakog medijskog pritiska morao se povući. Eto, podaci su tu pa istražite sve navode… Srdačan pozdrav iz Splita.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code