INTERPOL PROGONI RATNE ZLOČINCE S BANOVINE

INTERPOL PROGONI RATNE ZLOČINCE S BANOVINE

23. kolovoza, 2014.

 

 

Interpol foto Custom

Australski mediji obavljaju poslove hrvatskog pravosuđa

 

Napisao: Josip Frković

Dok beogradski predsjednik Koordinacije udruženja izbjeglica iz Hrvatske Miodrag Linta (isti onaj koji se vječito žali na granične kontrole hrvatske policije, jer je umislio da je srbijanski diplomat – nap. a.) i notorni glasnogovornik suludih ideja propale sao krajine i šef agencije „Veritas“ Savo Štrbac, na svoj način prijetvorno tumače povremena uhićenja svojih sunarodnjaka prečana koji su se užasnim zločinima nad Hrvatima istaknuli za agresije na „Lijepu Našu“, iz zemlje klokana stigla je svakako zakašnjela vijest. Australijski su mediji otkrili da među njima u Melbourneu, osim Kapetana Dragana u ekstradicijskom zatvoru, već 14 godina živi i jedan europski zlotvor i „ražalovani“ četnik, bivši stanovnik hrvatske Petrinje Predrag Japranin (44).

ŠTO ČEKAJU ORSAT I DAMA SA ZRINJEVCA?

Hrvatska, na žalost, još nije zaiskala izručenje srbočetnika… Naravno, da netom spomenuti ratni diplomati bez države, Linta i Štrbac, negiraju bilo kakvu krivicu sunarodnjaka, koji su snivali prekodrinsku Srbiju, za sva uhićenja okrivljuju bivšu im i mrsku domovinu Hrvatsku. Tako su za svjetsku javnost priredili i adekvatne statistike: širom svijeta dosad su uhićena 143 Srbina (na osobnim dokumentima fotografirani u civilnoj ili SMB-odori JNA) iz Hrvatske, od kojih je 41 ekstradiran, a protiv njih 18 postupak je obustavljen. Mahom zbog prekvalifikacije kaznenoga djela ratnoga zločina u oružanu pobunu. Akt milosti za takve bradate dvonošce znači oprost i slobodu. I umjesto razumijevanja demokratske suštine naše države, Linta i Štrbac, govore o zloporabi Interpola od strane Hrvata i gubitak prava osumnjičenih Srba na novčano obeštećenje od strane RH. Ove godine, međutim, posredstvom Interpola, uhićeno je petnaest pripadnika bivših paravojnih i paramilicijskih postrojbi Srbijanaca. Ne samo o njima, hrvatski istražitelji doznaju iza 1995. i trijumfalne „Oluje“, kada su Srbi iz krajine „poput zečeva pobegli pred hrvatskim snagama“ – kazao je vožd Slobodan Milošević – napustivši sve vojničke dužnosti i cjelokupnu povjerljivu dokumentaciju.

MEDIJI ZNAJU VIŠE OD BRANKA TURIĆA IZ MUP-a

Dakako da je balkanskoga krvnika pri tom najviše brinula svijetu dobro znana stvarna umiješanost Beograda u pobunu i agresiju na Hrvatsku. I dok je akademik dr. Josip Pečarić o tome kako su Hrvati od Srba prečana napravili zečeve napisao knjigu, poznati odvjetnik, humanist i kolumnist Zvonimir Hodak  u predgovoru ukoričena djela je ustvrdio „Fašisti te napadnu, okupiraju, razore, pobiju mnoštvo ljudi, a kad od njih napokon učiniš zečeve, oni te proglase fašistom…“  Ali, vratimo se slučaju bivšega Petrinjca iz Češkoga Sela Predraga Japranina, o čijoj su prošlosti više od DORH-a i MUP-a i, prije australijskih medija, znali neumorni Ivica Pandža Orkan, umirovljeni pukovnik HV-a, te brojni članovi braniteljskih udruga Banovine. On i ratni dopisnik „Večernjaka“ iz Pakraca, Lipika i Daruvara Saša Leković, koji je postao najuporniji novinar-istražitelj na prostoru bivše države, pozvali su u goste australijske novinare. Zaključili su, već na temelju pronađenih dokumenata, da se Japranin tereti za smrt trojice Hrvata, Marijana Šiftara, Milana Krnjaića i Branka Kovačevića. A kako se Predrag Japranin rado ugledao u brata po majci Suada, svjedoče i brojni susjedi naselja na istočnom ulazu u grad.  Poigravao se Japranin eksplozivom i prije svesrpske pobune i agresije, pa je u jednoj svadbi izgubio desnu šaku. Po primjeru svoga polubrata Suada, koji je iz tenka pucao u kuću svoga kuma sklonjena u podrumu, Predrag je sudjelovao u paležu i rušenju susjednoga naselja Nove Drenčine. Obojica su već i od okupacijskih srbočetničkih vlasti za to orgijanje bili optuženi. Nije nikakvo čudo što je Peđa pripadao izvidničko-diverzantskom odredu 39. banovinskog korpusa SVK u Petrinji. Zapovjednik mu je bio doratni „bezbednjak“ divizije JNA rođen u Glini, zloglasni major  Slobodan Tarbuk.

JAPRANIN «SECKAO» KAO DŽIHADIST

Predrag Japranin bio je pripadnik „elitne“ srbijanske formacije, kojom su zapovijedali birani oficiri iz „bezbednosnoga centra“ u Pančevu. I njegovi suborci bili su birani među najokrutnijima, pa se i Jugoslav Vidić među krvnicima „proslavio“. Okupacijom grada Petrinje i progonom Hrvata i svih nesrba, iza 21. rujna 1991., dotični je kroatomrzac „Gavrilovićevu“ sindikalcu Stjepanu Komesu odsjekao – desnicu. Od teških ozljeda Komes je ubrzo preminuo. Bila je to drakonska kazna za rukovanje s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, koji se na putu prema Peckima i obrambenim položajima HV-ovih topnika na kratko zaustavio u središtu Petrinje. Zla sudbina zatekla je i poznatu hrvatsku domoljubnu obitelj Đurđe i dr. Berislava Gmaza iz prekokupskoga naselja Stare Drenčine (Sisak). Iz snajperske je puške na kupalištu gađana i usmrćena njihova 18-godišnja kći Zrinka, dvije godine mlađi joj brat Domagoj teško je ranjen i potom prošao šest teških operacija (80-postotni je civilni ratni invalid – op.p.), a tako i bratić Igor Karaula, kojem je tada bilo 17 godina. Mada se Japranin u Melbourneu brani pričom kako invalidna osoba ne može biti vojnik i zločinac, australijskim je vlastima istinoljubivi Ivica Pandža Orkan predočio dokaze da je Predrag Japranin unaprijeđen u čin vodnika 39. korpusa SVK-a. Majka Marijana Šiftara Kristina svjedoči pak da je krvnik iz Češkoga Sela pred njenim očima sina joj i dvojicu drugih Hrvata 5. studenoga 1991. odveo u šumu i ondje ih iz neposredne blizine vatrenim oružjem ustrijelio. I upravo taj je nadnevak, 5. studeni 1991., crnim slovima upisan u žrtvoslov grada Petrinje, jer su vatrenim oružjem, noževima, sjekirama i maljevima,  u samo pet dana i do 8. studenoga, četnici usmrtili 118 petrinjskih Hrvata. Što se tiče masakra nedužne hrvatske mladeži na kupalištu Stare Drenčine, nije isključena ni krivica zaljubljenika u snajpersku pušku, „beloga orla“ Deana Tišme.

ŠEŠELJEVI UČENICI UBOJICE CIVILA SUNJSKE GREDE I KRIVAJA

Iz ostavljenih dokumenata srbijanskih uzurpatora može se zaključiti da su izvidnici-diverzanti odreda SVK-a Mišo Jakšić, Želimir Milić i drugi sudjelovali u ubojstvu Stjepana Sučića u šumi kod Sunjske Grede, a da su kod Sunjskoga Krivaja zarobili Ivana Črnka, koji je brao kukuruz. Odveli su ga u četničku jazbinu na Zrinskoj gori i Čavića brdu (do rata Spomen-dom NOB-e, potom mučilište Hrvata – op. a.) i ondje ga na smrt pretukli. Među palikućama Nove Drenčine bili su početkom velikosrpske pobune i agresije tada 21-godišnji četnici Predrag Radišić i Dean Tišma. Drugospomenuti  zloćudni Srbin iz  tzv. „vlaškog sokaka“ Petrinje osobito je zapamćen među bivšim susjedima zbog počinjenih zločina i pljački njihove imovine. Dean Tišma bio je Šešeljev radikal i u nađenim, neodaslanim pismima, potpisivao se kao nadvojvoda i major, valjda JNA. Pred Županijskim sudom u Sisku protiv Tišme i Radišića vođen je postupak za kaznena djela ratnoga zločina protiv civilnoga stanovništva. Slučajno ili ne – baš uoči Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, čije je proslave Josipovićev drug Tadić beogradski želio zabraniti – osim spomenutih srbijanskih zlikovaca, pobjeglica iz Hrvatske, na stupce novina dospjelo je i ime Glinjanina Đuke Bogunovića (48). Taj državljanin Srbije, ratni stražar glinskoga logora užasa u bivšem domu maloljetnika, zaustavljen je na graničnom makedonskom prijelazu Dorjanu pri prijelazu u Grčku. Sa članovima obitelji krenuo je na ljetovanje. Uhićen je i prepraćen u ekstradicijski zatvor u Srbijancima omiljenu Solunu, gdje je vjerodostojnom oslobađajućom presudom sisačkog Županijskoga suda i intervencijom srbijanske vlade ubrzo pušten kući u Beograd. Bogunović je inače stražar zatvora u zloglasnoj Padinskoj Skeli, gdje vjerojatno čami i već zaboravljeni hrvatski branitelj Veljko Marić, vozač iz Grubišnoga Polja.

OFICIR RAŠETA NIJE DOPUSTIO SPASITI LEDERERA

Kad je riječ o ratnoj prošlosti Đuke Bogunovića, čiji su „pacijenti“ bili i zarobljeni pripadnici MUP-a što su dio rata proveli u obrani Hrvatske Kostajnice, a potom uzništva na zloglasnoj Manjači, teško je ne pretpostaviti da Savo Štrbac, šampion srbijanske laži, nema izravnu vezu u Hrvatskoj i Zagrebu. Evidentno je da je rez. kapetan JNA i lider nevladinih asocijacija za ljudska prava Zoran Pusić (brat dične šefice hrvatske nepotrebne stranke i srbijanske navijačice Vesne – op.p.) u trenutku povratka oslobođenih hrvatskih generala iz Haaga telefonski kontaktira Štrpca. Druga je pak priča o hrvatskom pravosuđu, popustljivoj politici i pogodbenjaštvu. Protiv Bogunovića i još jedanaest „srbijanskih junaka“ Banovine u odsutnosti  je vođen kazneni postupak. Sumnjičilo ih se za kaznena djela ratnoga zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u glinskom zatvoru. Bogunović je 1993. Osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina, pa je bila raspisana i međunarodna tjeralica. Godine 2009., međutim, Županijsko državno odvjetništvo u Sisku, prema službenoj dužnosti, traži obnovu kaznenoga postupka protiv Bogunovića i ostalih. Tijekom obnove postupka, tužitelj je odustao od optužnice, a sud je stavio izvan snage raniju osuđujuću presudu i optužbu odbacio. Štrpčev „Veritas“ stoga nedavno podsjeća da se ime Đuke Bogunovića nalazi na najnovijem popisu DORH-a osoba procesuiranih za ratne zločine koji je lani dostavljen srbijanskom Ministarstvu pravde. Uz napomenu kako se Štrbac pita kako to da ured Interpola nije dokinuo tjeralice iz Hrvatske, ali je posebna zanimljivost da je istraga protiv Bogunovića i još dvadeset osoba pokrenuta 18. lipnja 2002., tjedan dana kasnije bila prekinuta. Sve do danas?!  A 6. kolovoza ove godine na prijelazu Rača iz BiH u Srbiju uhićen je na temelju tjeralice Interpola 65-godišnji Nikola Lađević iz Strmena kod Kostajnice, zapravo kod Sunje. Osumnjičen je za ratni zločin, a do 1995. živio je u Mošćenici (Petrinja), dok mu je sadašnja adresa u Sandićima (Distrikt Brčko). Za kraj spomenimo i ubojicu Gordana Lederera, Milana Zorića iz Rosulja kod H. Kostajnice. Taj se sisački primitivac i zet iz Galdova i auto-limar „Mototehne“ odmetnuo u četnike i 10. kolovoza 1991., na blagdan sv. Lovre, iz snajpera na brdu Čukuru smrtno ranio HRT-ova televizijskoga snimatelja Gordana Lederera. O njegovu životu, na žalost, odlučivao je drugi srbijanski primitivac i general sa zlatnim epoletama na ramenima, Andrija Rašeta, ne dopustivši prelet vojnoga helikoptera od Pounja do Zagreba. Isti taj pregovarač srbijanske strane, rođeni Ličanin i lažac sa zagrebačkih Svetica („u Dubrovniku nema dejstava JNA, nema ničega, valjda tamo pale automobilske gume…“ – op.p.), iza Domovinskoga rata raspitivao se o mogućnostima dobivanja hrvatske domovnice…T

 

21 komentar

Uskoči u raspravu
 1. fussnota
  #1 fussnota 12 rujna, 2014, 16:36

  Ništa novo. Bivši ravnatelj policije, a sada ministar MUP-a Ranko Ostojić prozvao je Branka Turića, načelnika Odjela za terorizam i ratne zločine i šefa Interpola Zagreb u MUP-u za opstrukcije istraga o ubojstvu Milana Levara još daleke 2005. godine ali je zanimljivo da ga nije smjenio kad je za isto znao dok mu je bio šef?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Alen
  #2 Alen 10 rujna, 2014, 13:51

  Branko Turić je sin bratića Marka Turića, bivšeg saborskog zastupnika HDZ-a i šogora Leona Sulića, proslavio se još 1999. skrivanjem Mirka Eterovića, osumnjičenog od E. Zuroffa da je ustaški ratni zločinac. Eterović je zbog te optužbe morao pobjeći iz Argentine i sakriti se u Hrvatskoj gdje mu je po vlastitom priznanju zaštitu pružao mupovac Branko Turić.U vrijeme skrivanja Mirka Eterovića gosp.Branko TURIĆ iz MUP RH bio je sudionik 48th Plenary Session koji je organizirao EUROPEAN COMMITTEE ON CRIME PROBLEMS u Strasbourg, 13 7. 1999. godine.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. hr
  #3 hr 1 rujna, 2014, 13:53

  … i Nobilov falsifikator u slucaju Kordic!

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. zac
  #4 zac 31 kolovoza, 2014, 16:32

  to je netjak od poznatog l.sulica iz croatia busa

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Lyon
  #5 Lyon 31 kolovoza, 2014, 07:54

  Tko je taj B.Turic?

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Odalamitelj
  #6 Odalamitelj 29 kolovoza, 2014, 06:26

  Ovaj opaki ‘klarens’ dokazuje da su gluh i glup blizanci. Jer, kako god je Staljin nemilosrdno obračunao sa ‘starim boljševicima’ nakon Lenjinove smrti i jeku svađe s Trockim,, tako je i Tito obračunao sa svojim prvoborcima IB-eovcima – zbog toga što su ostali vijerni svojim partizanskim idealima. IB-eovac Djuro Šargin iz Vojvodine, uvjeravao nas je da je Tito u Staru Gradišku strpao ustaše i staljiniste. Da staljinistima bude veća muka, ustaše su bar tu imale – privilegiran tretnman. Pa kako su ovog puta udbaši žrtvovali svoje kaponje Mustaća i Perkovića, ne vidi se zašto oni ne bi žrtvovali i Milanovića i Josipovića, ako bi to bio uvjet za njihov – ostanak (neo-Talleyranda) na položajima sadista. Nije nemoguće da se u tom mlinu nadje i – deklasirani ali deklarirani ‘klarens’!

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. klarens
  #7 klarens 29 kolovoza, 2014, 05:23

  Pa kaj se chudite
  Kaj buju ih njihovi ganjali ????

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. PTSP
  #8 PTSP 26 kolovoza, 2014, 13:36

  Saša Leković, novinar? Pa zar on nema iskaznicu SIS-a…

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Zadranin
  #9 Zadranin 24 kolovoza, 2014, 07:53

  Treba najprije znati otkud potječe prezime KALJMETA, pa onda shvatiti njegovo ponašanje mafijaša kojemu služi Zadar u Hrvatskoj prorezanoj vreći. Na šiptarskom KALj zbnači isto što i na dijalektima u Hrvatskoj – tj- blato. A drugi dio prezimena MUT znači jednostavno izmet. Jedno s drugim znači – izmet na blatu. Jasno?

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. Guest
  #10 Guest 23 kolovoza, 2014, 20:05

  >>>>> Godine 1991. na jesen još smo bili u sastavu ex Juge unaprijeđen sam u čin majora KOS.a a kolege iz tadašnjeg SDBa prešli su u MUP RH.Iako su me uz prije navedene i oni zvali ostao sam civil.Stvarao sam HDZ u Opatiji rizikirajući glavu svoju i tako razjebo sebi brak.No ti si majmune Kaljmetta ,ti ,Sanader i ostali neandertalci našli podrivati i HDZ i Hrvatsku i sve ono što smo mi teškom mukom stvrarali.Šjor pitur zadarski neka ti sudi Hrvatska što si ju pokrao ne samo piturajući tunele već i ostalo ne tiče me se no ponavljam ono što si meni od djedovine pokrao putem HACa i Plinacroa i sebi uzeo u đep KRVAVO ĆU TI NAPLATITI.Provjeri sve gore napisano i kažem ti skinem li te sa nišana nit si mi prvi a možda nit zadnji.

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. Guest
  #11 Guest 23 kolovoza, 2014, 19:54

  >>>>Od djetinstva govorim engleski ,talijanski i njemački .God 1974. nakon završenoga obimnog vojnog školovanja u nekoliko navedenih pravaca a po isteku vojnoga roka sa činom podporučnika odričem se istoga čina i maximalne plaće koju sam dobijao još 6 mjeseci nakon toga, odlazim sa prijateljem u Pariz prijaviti se u Legiju stranaca.Prijatelj je ostao no ja sam odustao.Od toga vremena u Jugi radim civilni posao ,elektroniku no istom sam djelatnik svih tajnih službi ex Jugoslavije.Prijatelji i suradnici iz ex JNA i policije jesu zvučna imena koja su stvarala HDZ i ovu Hrvatsku ,navodim samo pok. generala Zvonimira Červenka koji je dolazio u Opatiju sa namjerom da prijeđem na rad u formiranju ex Domobranstva RH.Znali smo se iz vremena kada je on bio kapetan 1. klase ex JNA.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Guest
  #12 Guest 23 kolovoza, 2014, 19:42

  KALJMETTA >>>>>> da ti olakšam ja sam V.K.rođen u Opatiji vojni rok načelno služio u Kerestincu kraj Zagreba ,školovani pilot borbenoga helihoptera ,tip ,klasu neću navoditi sa prvim samostalnim polijetanjem u Cerklju ob Krki Slovenija uz to slijetao sam i boravio u podzemnoj bazi ex r v i pvo Željava.Također osposobljen praktično u podzemnoj kontroli leta u Kerestincu.Avionom MiG 21 BIS probio sam zvučnu barijeru na 294,6 KM/sec.BIS Završio kontra obaveštajnu akademiju u expozituri iste akademije u Kamenkom kraj Karlovca.Tijekom služenja roka 1973/4 u civilu radio u KOSu na terenu netom prije Ozimskih sporazuma.Nakon vojnog roka dugogodišnji djelatnik KOS.a i SDB.a ex Jugoslavije sa iskustvom operativnoga rada između OMSKA,Hanburga ,Luxenburga,Villacha Milana ,Monaca,Marseilla,Pariza pa sve do tamo gdje vaš vrli heroj kaplar kojega traži Interpol poradi krađa i ubojstava Ante Gotovina nije mogao niti prismrditi.>>>>>>

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Guest
  #13 Guest 23 kolovoza, 2014, 19:10

  Božidar Kalmetta …!!!…onoga momnta ako i kada zatrebaš, diljem EU, ti ili netko od tvojih hitnu medicinsku pomoć ,to može tebi biti i namješteno ,znaj da te čeka injekcija inficirana AIDS.om to sam unaprijed platio založivši jednu od svojih nektretnimna u centru grada Opatije.KALMWETTA sada ti je kraj a i meni vjerovatno.Imam 6 banki na svojoj grbači i sve sam uspješno u životu obavio ,sada svodim računa a ti si mi prioritet ,tužiš li me niti jedna policija i zaštitari neće te spasiti jer ja znam tko si ti no ti lako saznaš moje generalije ali tko sam uistinu nećeš doživjeti saznati…..Pozdrav tebi minnistre ” zraka ,mora i zemlje ,iz Opatije bajne…..SALVE DAL BELL CITTA DI NAPOLI ….!!!..kUNEM TI SE GROBOM SVOJEGA OCA I MATERE DA ĆU TE LIKVIDIRATI SADA OVOGA MOMENTA AKO MI DOĐEŠ NA NIŠAN steyr ssg.a.Pokrao si mi putem Plinacroa 35 tisuća Eura a putem HACa puno više.Svaki metak košta 1,5 Eura no o tome jel ti se isplatilo razgovarati ćemo u PAKLU.

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. Guest
  #14 Guest 23 kolovoza, 2014, 18:50

  Autoru članka napominjem da je njemu bar načelno u tekstu Hrvatska LIJEPA NAŠA no mnogima nije i meni još uvijek nije jer me je doslovce pokrao ex HDZ ministar ” mora zraka i zemlje” po imenu arbanaskom Božidar Kaljmetta stoga i nije mi baš toliko lijepa.Naravno novinar ovoga portala dobiva plaću i neka no ja još uvijek vodim 10 godišnju borbu za obeštečenje na ime pokradenoga mi zemljišta i šume a KALJMETTA pokradenim novcem od mene i mnogih još vijek sebi kupuje motocikle,i svašta.No i broji novac na ime pituranja tunela HAC.a …a ja sam danas ponovno prebrojio 2200 metaka cal 11,48 aktuelnoga THOMPSONA pa nek se ex ministar i dalje kočoperi na pokrademom privatnome hrvatskome zemljištu.Pokrao mi je KALJMETTA no neće vječito pokradeno uživati ,prekinuti ću mu ja slast pokradenoga onda i tada kada već o sve zaboravi a možda i puno prije…….i jel još uvijek surađuje sa albanskom mafijom švercanjem zlata i droge i još koječega …

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. CURIA LEGIS
  #15 CURIA LEGIS 23 kolovoza, 2014, 09:28

  Teško je znati na što sliči slobodni Srbin uzme li se u obzir da četiri izgubčjena rata nisu vodili baš svimrtvi, bilo je tu i onih koji bi na sve načine da ih se proglasi mrtvima. Jer, oni su u Srbiji napravili ogradu oko sebe i žive u toru kao zarobljenici svoje sudbine, a ostaLI, Razbježani po svijetu oni se ponašaju kao žuivotinje u šumi (poput onog ‘Drekavca’ blizu Drvara), tako da se ni dan danas ne zna koji su od njih dospjeli na spisak kvarne faune, a koji još nisu pročitani onako kako to piše u potjernicama INTERPOL-a. A., ovo, dodje vrijeme kad i oni sami tvrde: ‘Teško je biti Srbin, a mora se nekako živeti’. A mi im kažemo – izliječite se od srbobolje nakon što vam pravedni sudovi ispišu dijagnozui i – bar će vaši potomci živjeti ljudi kao i svi drugi ljudi – čiste savjesti odnosno – slobodni.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code