INTERNATIONAL RACKET

INTERNATIONAL RACKET

25. listopada, 2014.

 

kolumna-opljackano-LN

Piše:Saša Radović

Naglo zahlađenje i snijeg ovog listopada Hrvati nisu osjetili zbog užarene javne scene, čak tri vatrene afere i jedne toplo-hladne. Suđenje u Muenchenu počelo je ovih dana, 17. listopada, ali medijska orgija traje već godinu i pol dana – od famoznog Lex Perkovića iz 2013. godine. Prosvjedi branitelja i zahtjev za smjenom ministra Matića također je užaren slučaj. Premijer Milanović grčevito brani svoje nesposobno jato i neda Matića. „Agram“, nova afera takoreći ispod čekića, započela je 19. listopada, no po medijskom intenzitetu na samom je vrhu. Sve tri vatrene afere imaju golemi naboj u svjetonazorskom, moralnom, političkom i materijalnom smislu.

SICILIJA BEBA ZA ISTRU

No, duboko skrivena i čuvana kao zmijine noge, tiho se provlači jedna naizgled toplo-hladna, ali više nego vatrena afera. Objavljena je stidljivo, marginalno! Zabilježena je tek s nekoliko riječi na državnoj TV i popraćena minimalnim tekstovima u tisku. Jedino slobodni portali opširnije izvještavaju javnost o još jednoj hrvatskoj sramoti. Po opsegu ova afera zvana „International racket“ daleko je šira od sve tri spomenute afere – čak i od suđenja u Muenchenu. Naime, Perković i Mustač interesantni su samo u Njemačkoj i u Hrvatskoj, a „International racket“ prelazi schengenske granice i ulazi u samu srž parlamenta 28 zemalja EU. Hrvatska je nakon međunarodnog debakla s Lex Perkovićem (prevare i zavlačenja izručenja Titovih ubojica) – još jednom dokazala gubitak svakog državnog kredibiliteta. Kukuriku vlada RH u europarlament poslala je Ivana Jakovčića, dirigenta svih mega afera u Istri, neosporno najkriminalnijeg područja u Europi po glavi stanovnika. Sicilija, pojam mafije, u posljednjih 20 godina „beba“ je u odnosu na Istru. Kukuriku vladi sada se sistemom bumeranga vraća „pljuska u lice“ – ono što je i zaslužila.

Parametri u aferi „International racket“ su sljedeći: Europarlamentu je uložen zahtjev za skidanjem imuniteta europskog zastupnika Ivana Jakovčića. Razlog: Njemački investitor Georg List, potrošio je 5 milijuna eura u program polo igrališta i punih 12 godina čeka na realizaciju. List ugovara sastanak u Cotton clubu u Poreču zbog molbe Ivanu Jakovčiću da mu pomogne oko ishođenja dokumenata. Jakovčić pristaje, ali traži uplatu od 500.000 eura na račun njegovog suradnika Branka Curića – za pogodovanje u izgradnji polo igrališta. List odbija racket – i projekt vrijedan 75 milijuna eura Jakovčić blokira.

Georg List, naivno, ne znajući da u Hrvatskoj ne postoji Tužiteljstvo, nego DORH, zaštitarska tvrtka elite – javno putem HRT i tiska objavljuje racket. ŽDO i ODO (niže razine DORH-a) po običaju „ne vide, ne čuju i ne znaju“. List ide dalje. Podvrgava se poligrafu u Dortmundu. Testiranje je puna četiri sata provodio dugogodišnji sudski vještak i specijalist za poligrafe, Holger Leutz. List je prošao i potvrdio priču da je morao platiti 500.000 eura racketa za “ubrzanje” projekta pola. Njegov odvjetnik obraća se europarlamentu i ulaže zahtjev za skidanjem imuniteta europskog zastupnika Ivana Jakovčića.

ZLOČESTI PORTALI

Da nema interneta i „zločestih“ portala nema sumnje da hrvatski korumpirani državni mediji, kao i DORH, ne bi ništa „vidjeli, čuli, ni znali“ po tom zahtjevu. Milanović je šokiran, njegov pulen, jedna četvrtina koalicije Kukuriku, osumnjičen je za racket. Milanović, neinformiran kao i uvijek kad je kriminal u pitanju, nikada nije čuo za milijunske, pa i milijardske istarske afere. Samo u slučaju Dragonera – Barbariga bivši čelnici Hypo banke zaradili su urbanističkim kriminalom 194 milijuna eura – dakle skoro milijardu i pol kuna. Kao i uvijek dirigent je bio Ivan Jakovčić. Slijedi niz sličnih afera. U aferi Dajla, u promjeni šume u golf igrališta vrtjelo se pola milijarde kuna. I tako dalje…

Premijer je komentarom na zahtjev za skidanjem imuniteta europskog zastupnika Ivana Jakovčića koji je bio na SDP- ovoj list na europskim izborima – još jednom sam sebi opalio šamar. Rekao je: „Kako će reagirati Europski parlament, ne znam, ali slučaj se ne vodi po službenoj dužnosti da se radi o privatnoj tužbi“. Izostanak „službene dužnosti“, odnosno ignoriranje vrlo opasne i opravdane sumnje u racket znači da se Hrvatska opet „igra Lex Perkovića“ – odnosno da se opet DORH i „institucije“ igraju „gluhih i slijepih“. U gospodarskom smislu to znači tjeranje stranih investitora iz Hrvatske.

Hrvatska ima drukčija (primitivnija!) poimanja, pa će naši mudraci s Gornjeg grada reći: „Nema optužbe, a nema ni presude!“. Hm…! Naši mudraci ne znaju što je politička odgovornost – da i zbog znatno manje sumnje od spomenute – političari zauvijek nestaju s političke scene. Umjesto da država Hrvatska zbog ozbiljne sumnje odmah povuče Ivana Jakovčića iz Bruxellesa i otvori istragu – Milanović se „pravi Englez“.

VAŽNO JE DA SU NAŠI

Sva je sreća da smo nezavisni i slobodni, pa naše kriminalce možemo puštati da rade što hoće. Važno je da su „naši“! U Europi vlada čudan običaj da se kriminalna djela kažnjavaju. Primjeri najbližih susjeda iz EU, iz Austrije i Slovenije znakoviti su. Austrijski vrhovni sud ovih je dana potvrdio kaznu bivšem austrijskom ministru unutarnjih poslova Ernstu Strasseru, osuđenom na strogi zatvor od tri godine zbog korupcije. Prijavila ga je ekipa novinara 2011. dok je bio eurozastupnik. Početkom godine Slovenac Zoran Thaler je priznao da je za naknadu pokušao utjecati na europske zakone i osuđen je na dvije i pol godine strogog zatvora. Mora platiti i kaznu od 32.250 eura.

Dobar primjer, doduše ne iz europarlamenta, dolazi nam i iz susjedne Italije. Dugogodišnji predsjednik talijanske regije Veneto i bivši ministar kulture, Giancarlo Galan kojem je Jakovčić dodijelio Grb Istarske županije, osuđen je na dvije godine i deset mjeseci zatvora u korupcijskoj aferi vezanoj za gradnju brane u Veneciji. Osim zatvora, Galan će morati platiti i 2,6 milijuna eura. Što na to kažu naši mudraci s Gornjeg grada?

Kako će završiti afera „International racket“ i naš istrijanski knez Nino? Teško je predvidjeti rezultat zbog procedure u europarlamentu. Zahtjev za skidanjem zastupničkog imuniteta dolazi Odboru za pravna pitanja. Članovi tog Odbora saslušavaju optuženog zastupnika, te svoj zaključak upućuju na izglasavanje na plenarnoj sjednici EP-a. Problem je što taj Odbor za pravna pitanja pojma nema kakvog lukavog „pacijenta“ imaju. Jakovčić svojom dvadesetogodišnjom uspješnom praksom prevara i manipulacija na svim nivoima može prevariti ne samo taj Odbor nego i cijelu EU. Ako treba donijet će potvrdu da je i on prošao test na poligrafu (dakako u Hrvatskoj!) iako poligraf neće ni vidjeti. I tako dalje!

Najgore što se može dogoditi našem Ninu je izbacivanje iz europarlamenta i otvaranje istrage u Hrvatskoj povodom prijave Georga Lista za racket. Slijedio bi uobičajeni „Bajićevski“ proces od desetak godina, da bi se zbog nedostatka dokaza – prijava odbacila. No, čak i ako se dokaže kriminalno djelo – što je samo teoretska pretpostavka – kazna će biti sedmodnevno guljenje krumpira u humanitarne svrhe.

Ako je istina da svaki narod zaslužuje vlast kakvu ima – 4,5 milijuna hrvatskih građana moraju se crveniti od srama.

Anno Domini MMXIV./ LXIX.   T

10 komentara

Uskoči u raspravu
 1. istra
  #1 istra 15 studenoga, 2014, 20:12

  lažni branitelj, lažni pukovnik, ucjenjivač, ratni profiter….a drug radović na poligraf???

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. zg
  #2 zg 15 studenoga, 2014, 08:58

  lažni branitelj, lažni pukovnik, ucjenjivač, ratni profiter……

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. data
  #3 data 13 studenoga, 2014, 10:12

  Potom je došla demo(n)kracija:

  https://www.youtube.com/watch?v=uggrWRov0mg

  :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Akademik
  #5 Akademik 31 listopada, 2014, 04:43

  Jugosi i Branitelji:

  Sasa-Radovic-dobio-optuznicu-zbog-ucjenjivanja-ivana-cermaka

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Kostur
  #7 Kostur 27 listopada, 2014, 09:19

  Dragi Rade sva je sreća da je Nino “naš” pa nas može krasti i pljačkati tako da ne boli. Najbolje da mu i ti udijeliš koju kunu, a mrski Austrijanac je bogat pa mu ne treba. E, Rade najgluplji je narod koji svoje lopove i pljačkaše voli i ne smeta mu da mu pokradu sve što ima. Takvim kretenima ne smeta ni kad im “naš” susjed izljubi i povali suprugu. Kad je tako oprostimo Perkoviću i Mustaču i oni su naši pa naši mogu klati

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Rade Koncar
  #8 Rade Koncar 25 listopada, 2014, 14:38

  Sasha:
  … Ako treba donijet će (Nino Jakovcic) potvrdu da je i on prošao test na poligrafu (dakako u Hrvatskoj!) iako poligraf neće ni vidjeti.
  —————————————————————

  Rade Koncar:
  Isto kao sto je donio “potvrdu” i taj nacifashisticki Austrijanac koji bi Nina htio svrgnuti sa svih položaja u drustvu!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code