HČSP TRAŽI KVARTOVSKE SAVJETE MLADIH U ZAGREBU

HČSP TRAŽI KVARTOVSKE SAVJETE MLADIH U ZAGREBU

4. veljače, 2013.

Čirko zbor-2

Zagrepčane se o aktivnostima i radu zagrebačkih gradskih četvrti odavno ništa ne pita. O tome najbolje svjedoči anketa zagrebačkog HČSP-a iz listopada 2012. koja je pokazala da 88,6% Zagrepčana ne zna ni točno ime gradske četvrti u kojoj živi. Ova konstatacija pogotovo vrijedi za mlade Zagrepčane koji su apsolutno isključeni iz bilo kakvih aktivnosti jedinica mjesne samouprave Grada Zagreba.

Shodno tome, HČSP predlaže osnivanje kvartovskih savjeta mladih pri svim gradskim četvrtima u gradu Zagrebu. Savjet mladih u Zagrebu postoji, no on je osnovan pri Gradskoj skupštini te je sastavljen isključivo od pripadnika mladeži političkih stranaka ili nekih udruga. Smatramo da je taj 15-eročlani Savjet mladih Gradske skupštine premalo za metropolu od 800.000 stanovnika, te je nemoguće od njega očekivati da će se efikasno baviti potrebama mladih u cijelom gradu. Kako se životi mladih u Zagrebu ne odvijaju homogeno, već su oni raspoređeni po zagrebačkim društvenim zajednicama – kvartovima, smatramo da je nužno osnivanje kvartovskih savjeta mladih spuštenih na razinu gradskih četvrti.

Kako uvođenje kvartovskih savjeta mladih ne bi postalo novo opterećenje za zagrebački proračun i prilika za uhljebljenje sinova i kćeri lokalnih političkih moćnika, predlažemo da članstvo u savjetu mladih bude dobrovoljno, bez novčane naknade. Također, predlažemo da kandidate za kvartovske savjete mladih ne moraju predlagati političke stranke ili udruge, već da kandidature budu otvorene za sve mlade u gradskoj četvrti. Tako bi se osiguralo to da u kvartovski savjet mladih uđu oni mladi koji zaista žele nešto napraviti za svoj kvart.

Kvartovski savjeti mladih bi se bavili osnovnim problemima i potrebama mladih u kvartovima – od običnih kvartovskih klupica u parkovima, do organizacije konkretnih društvenih događanja. Žalosna je činjenica da društvenih događanja u većini gradskih četvrti uopće nema, što je vrlo sramotno za jednu gradsku četvrt od više desetaka tisuća stanovnika. Također, pri kvartovskom savjetu mladih bi se mogla osnivati razna tijela koja bi se bavila određenom skupinom mladih na kvartu, poput kluba studenata itd. Kvartovskim savjetima mladih bile bi dodijeljene gradske prostorije (kojih u Zagrebu ne manjka) koje bi se tako počele održavati, te u kojima bi se mladi okupljali i ostvarivali svoje ideje. Cijeli rad kvartovskih savjeta mladih bi se održavao u sklopu zagrebačkih gradskih četvrti koje bi financirale projekte savjeta mladih te radile u skladu s njihovim savjetima.

Nadamo se da će ovaj naš prijedlog uroditi plodom, te da će se osnivanjem kvartovskih savjeta mladih autonomija i moć odlučivanja o kvaliteti života mladih u Zagrebu konačno spustiti na razinu stvarnih zagrebačkih životnih zajednica – naše kvartove.

Frano Čirko, predsjednik Gradskog odbora HČSP-a grada Zagreba

Dostaviti:

1. Grad Zagreb – gradonačelnik

2. Grad Zagreb – središnji dio službe za mjesnu samoupravu

3. Gradske četvrti Grada Zagreba – sve

2. Gradska skupština Grada Zagreba

3. Sredstvima javnog priopćavanja – svima T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code