HRVATSKOJ TREBA MIRO CERAR

HRVATSKOJ TREBA MIRO CERAR

20. srpnja, 2014.

 

 

65123807 miro-cerar-3 Custom

Njegov glavni program je borba protiv korupcije

 

Napisao: Saša Radović

Prijevremeni parlamentarni izbori u Sloveniji 13. srpnja. Pobjednik je Miro Cerar, pripast će mu 38 mandata u 90-članom parlamentu. Janez Janša koji se nalazi u zatvoru zbog korupcije imat će 19 mandata. Tu su još, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i koalicija Udružena ljevica (ZL). Ostalo je zanemarivo. Nakon izbora Cerar je izjavio: “Odgovornost je vrlo velika. Morat ćemo se potruditi, izbjeći koruptivne kušnje. Državu treba bolje urediti“.

Stranka Mire Cerara (SMC) u praktičnom smislu nema nikakav program osim kapitalnog elementa kojeg se užasavaju sve hrvatske političke stranke. To je borba protiv korupcije – elementarnog zla koje je Hrvatsku dovelo na prosjački štap a njezine građane na rub egzistencije. Taj slovenski sveučilišni profesor shvatio je da više nikakav klasičan program ne može zainteresirati glasače – jer su svi stranački programi isti! Svi nude ekonomski rast, prosperitet, bolju budućnost – ali izbjegavaju spominjati korupciju. Ne žele piliti granu na kojoj sjede. Miro Cerar jedini nudi ono što razara tkivo svake države – nultu toleranciju na korupciju.

KORUPCIJA U HRVATSKOJ

Po pitanju korupcije Hrvatska je u daleko gorem položaju nego Slovenija. U dvije vodeće hrvatske stranke korupcija i kriminal sastavni su dio njihovih programa. Izvršne komponente kojima su 24 godine pljačkali Domovinu su; ratno profiterstvo, privatizacija i predstečajne nagodbe. Vodeći istarski IDS proširio je lepezu pljačke takozvanim urbanističkim kriminalom. Elita se obogatila jeftinom kupnjom zemlje, urbanističkom promjenom u gradilišta, te prodajom i milijunskim dobitima. Ostale hrvatske stranke prema korupciji imaju „mekan“ stav, toleriraju je i djelomično podržavaju. Korupcija je u svim porama društva od državne do lokalne „samouprave“.

Novi, naglo rastući ORaH također je „mrtav hladan“ na krađe i pljačke hrvatskih resursa. Na skupu u Puli postavio sam pitanje Mireli Holy što će ta nova politička snaga učiniti da vrati nezakonito stečene milijarde? Odgovor je bio anemičan; postoje institucije i službe koje o tomu brinu! Draga gospođo Holy – ili lažete ili ste naivni! Užasan i nemoralan, stav! Hrvatski glasači vrlo dobro znaju da ne postoje institucije i službe koje o tome brinu! Razočarenje novom zvijezdom na tamnom političkom nebu Hrvatske je tim veće što je nedavno Mirela Holy bila jedini oponent od 151 zastupnika Hrvatskog sabora koji je sramotno prihvatio izvješće Mladena Bajića – najvećeg zla novije hrvatske povijesti. Bajić je DORH pretvorio u zaštitarsku tvrtku bogatih i nedjelovanjem protiv zločina – Hrvatsku učinio azilom domaćeg i inozemnog kriminala. Novi Državni odvjetnik Dinko Cvitan još nije izašao na svjetlo dana iz mračnog podruma prepunog odbačenih kaznenih prijava o korupciji i kriminalu.

Miro Cerar ne nudi nikakav ekonomski prosperitet ni blistavu perspektivu, ne traži ni „krv i znoj“ – jedino traži prestanak pogubnog tranzicijskog virusa – korupcije. Po mišljenjima analitičara slovenski birači, razočarani starim strankama i političarima – što znači razočarani korupcijom i pljačkom svoje zemlje – okrenuli su se jedinoj nadi u pošteniju državu.

Može li Hrvatska iznjedriti nekog Miru Cerara? To sigurno nisu najnepopularniji političari, Zoki, crni Kara Marko ili ostali stranački lideri! Nema ništa novo, poskliznula se i Mirela anemičnim stavom prema korupciji. Obećanje „samo pozitivnoga“ nije dovoljno, Hrvatska ne može naprijed dok ne očisti politički šljam koji vlada dva desetljeća i ne vrati svoje opljačkane resurse. Možda možemo „outsourcingom“ dobiti nekog čistača, švedskog ili finskog političara da nam očisti hodnike na Gornjem gradu, u županijama i lokalnim samoupravama? Isplatilo bi se, koliko god platili – jer drugog izlaza nema! Zatrovana, korumpirana hrvatska politička scena nudi samo isto ili još gore. 

ZASLUŽENI ODMOR

Zastupnici odlaze na zasluženi odmor. Karamarko i posebice, Kerum strašno su umorni od zastupničkog rada, pa će se dva mjeseca odmarati. Njihovo vrijeme u saboru mjerilo se sekundama.

U posljednje vrijeme zastupnici su se umarali jalovim političkim igrama kao što je Linićevo izbacivanje iz stranke ili – koga SOA, USKOK, (ili možda UDBA!) prisluškuje – ili ne prisluškuje? U svezi tog „kapitalnog problema prisluškivanja“ pojavljuje se na TV ekranima ozbiljno lice Miroslava Tuđmana koji nas uvjerava da nikakvog prisluškivanja nema. Umjesto rješavanja problema svakodnevnog poskupljenja svega i svačega – jadni hrvatski puk mora slušati i gledati spinove i gluposti zaigrane vrhuške.

Nisu hrvatski zastupnici samo umorni nego su i jako pametni. Donijeli su genijalne zakone (za sebe!) pa mogu primati svoje nebeske plaće i kad se ne pojavljuju na dosadnim sjednicama u Hrvatskom saboru. Pripada im pravo na plaću i staž osiguranja, neovisno o činjenici odsutnosti i spriječenosti u obavljanju te dužnosti.

Krčag ide na vodu dok se ne razbije. Naš krčag može se razbiti vrlo brzo. Mala je vjerojatnost da nađemo nekog Miru Cerara ili virtualnog, honorarnog finskog premijera. Država Hrvatska tone vrlo brzo – dugove uskoro neće moći servisirati. Elita rapidno prodaje što se još može prodati i svojim članovima oprašta milijardske dugove (Kerum, Žderić, Pavić…). Uz svakodnevne butelje crnog vina naš premijer zamagljenim pogledom prati crne olujne oblake nad Hrvatskom. Njegovi pobočnici- dok je još vrijeme – zapošljavaju „rodjake“ i podobne članove vrle porodice Kukuriku. Samostalnost i opstojnost države koju su stvarali hrvatski branitelji mjeri se još samo mjesecima. Pred nama je bankrot i prinudna uprava EU. Rapidno se približava gore sutra, bolni i teški rezovi. 

Bliska budućnost, radikalne restrikcije, afričke plaće (u Ugandi je prosječna plaća oko 300 kuna) i bajne mirovine – ni malo ne brinu naše tajkune. Oni mirno spavaju, prilaze njihovim dvorcima i parkovima čuvaju tjelohranitelji – sigurnjaci. I DORH je u pričuvi, prizvat će specijalce s dugim cijevima ako treba braniti bogate gadove koji su opljačkali Domovinu. Novac tajkuna je na sigurnom, u inozemnim bankama. Njima dug Republike Hrvatske ne smeta. Svejedno im je hoće li Hrvatsku požderati Merkelica, Cameron, Putin ili Obama… 280 multimilijunaša i nekoliko tisuća običnih milijunaša ne želi vratiti opljačkane milijarde, pokriti dug i izvući Republiku Hrvatsku iz dužničkog ropstva.

ONI SU SE ZADUŽILI – A NE MI

Imamo jako malo vremena, sve zavisi od toga hoće li konačno puknuti tvrda žabokrečina pasivnosti i jalovosti hrvatskog puka. Vlast je snažna – koliko je puk slab. Danas je snažna, jer mi klečimo na koljenima. Moramo ustati i oni više neće biti tako snažni! Četiri milijuna Hrvata mora otvoriti prozore i glasno viknuti: „Dosta!“. Treba otići na Markov trg i zatražiti da elita vrati hrvatski dug.

ONI su se zadužili – a ne MI!

Trideset milijarda dolara opljačkanog hrvatskog novca nalazi se na privatnim računima u svjetskim poreznim oazama. To je dovoljno dolara ili eura da otplatimo svoju glupost što smo dva i pol desetljeća trpjeli hobotnicu HDZSDP. To je dovoljno dolara ili eura – i da nam ne dođe prinudna uprava EU.

Mnogi će se nasmijati i pomisliti da su ovi redovi naivni. Ali, nisu!

Anno Domini MMXIV./ LX. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 26 srpnja, 2014, 16:07

  “Mali lopovi” mogu nekaznjeno krasti jer su im to velike zvjeri dopustile, ali do neke granice koju Sanader nije postivao.
  Uvijek i svugdje – postoje granice..

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Korex
  #2 Korex 26 srpnja, 2014, 08:54

  U slučaju Hrvatske velike ili male svjetske sile nemaju nikakvog utjecaja jer nemaju zašto, više nemaju što isisati iz te male zemlje. Sve su pokrali naši hrvatski zlotvori i dalje kradu. Pustimo velike zavjere očistimo svoje dvorište od naših lopova.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Guest
  #3 Guest 25 srpnja, 2014, 07:03

  Kad su energenti & sirovine u pitanju, nema tu nikakvog humanizma, pogotovo od zemlje (USA) koja sama dnevno potroši 25% ukupne svjetske dnevne proizvodnje energenata.
  Tu se prije radi o “energetsko-sirovinskoj ovisnosti”.

  Kleptomanija, gotovo je u pravilu poslijedica djetinjstva provedenog u teškom siromaštvu (kasnije ostaje kao stalan podsvjesni strah od siromaštva). Kad “takvi” dođu na iole važniji položaj – “proradi kleptomanija” (školski primjer Ive Sanadera).

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 25 srpnja, 2014, 04:17

  U toku je odmjeravanje snage iznmeđu pravnog medjunarodnog poretka i grabeži prirodnih resursa. Gaza je američka kultura u uklanjanju prepreka do ležišta sirovina na istoćnim stranama Srednjeg istoka. Kako novac nema mirisa tako ni kleptomanija nema osjećaja za humanizam.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. zen
  #5 zen 24 srpnja, 2014, 07:06

  Izgleda da danas na zapadu sve ima cijenu, ali ništa nema vrijednost …

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Rade Končar
  #6 Rade Končar 24 srpnja, 2014, 06:35

  Nas su kapitalistički plaćenici (Kučan, Milošević i Tuđman) uvukli u prljavi rat i još prljavije poraće, a sada smo sluge MMF-a i lokalnih vlastelina.
  Tako će biti i sa Ukrajinom, “Doktrina šoka” se nastavlja.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. data
  #7 data 24 srpnja, 2014, 06:06

  Da, za slaba društva, “to” je bio šok, zato nam Naomi Klein i govori o “Doktrini šoka” – kao, za “takva društva” – fatalnoj (skrivenoj) “komponenti” neoliberalizma:

  http://www.youtube.com/watch?v=Qml-xrDjQII

  U hrvatskom “primjeru”, šok je: “tko je što jamio – jamio je” … legalno, uz pomoć “kriminala UGRAĐENOG u Zakon(e)”.
  Uhićuju se samo sitni krimosi – tzv amateri.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Rade Končar
  #8 Rade Končar 23 srpnja, 2014, 09:57

  Mislio sam – “ovako” SLABU i frustriranu državu razaranu unutarnjim sukobima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Rade Končar
  #9 Rade Končar 23 srpnja, 2014, 09:47

  Nema tog Mira Cerara koji može spasiti ovako frustriranu državu razaranu unutarnjim sukobima.
  Stoga, smatram autora (ovog članka) naivnim – poput francuske
  sobarice.

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. zen
  #10 zen 22 srpnja, 2014, 18:54

  Kad novac, kod vladajućih (i inih), – zamijeni sve druge vrijednosti uključujući i moralne, nacionalne, religijske, ljudske … ne pomaže “takvom društvu” više NIŠTA!
  Zapad “takve pojedince” jednostavno obožava, a kroz masovnu kulturu ih dobrim dijelom i stvara.

  Dokaz:
  “Kad sam bio mlad, mislio sam da je novac najvažnija stvar u životu. Sad kad sam ostario, znam da jest!” – Oscar Wilde.

  Eto! … :)))

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. liberal
  #11 liberal 21 srpnja, 2014, 11:21

  “Ustajte prezreni na svijetu – vi suznji koje mori glad” …

  Jel’ nam “to” Sasha zbori?!

  🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. D.O.O.
  #12 D.O.O. 21 srpnja, 2014, 10:15

  Negdje pročitah kako je ”REPUBLIKA HRVATSKA” tvrtka, a ne država…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code