HRVATSKO DRUŠTVO JE BOLESNO, INSTITUCIJE SE RASPADAJU

HRVATSKO DRUŠTVO JE BOLESNO, INSTITUCIJE SE RASPADAJU

1. veljače, 2013.

 

kalinic

Pavle Kalinić za portal Tjedno

PIŠE: Dražen Stjepandić

Među glavnim Bandićevim ljudima Pavle Kalinić je jedan od najzanimljivijih pročelnika. Njegov Ured za upravljanje hitnim situacijama i ideje koje predlaže u domaćim medijima ne doživljavaju ozbiljan tretman premda je ulaganje u  sigurnost na Zapadu višegodišnji trend koji ne pokazuje znakove jenjavanja.

Negativistički pristup prema radu Pavla Kalinića nije prestao ni kada se nedavno u Zagrebu dogodila serija podmetnutih eksplozija. Policija je ubrzo javnosti ponudila imena osumnjičenih, premda  su motivi ostali neuvjerljivi. Povodom te serije podmetnutih eksplozivnih naprava u Zagrebu gospodina Kalinića zamolili smo za razgovor. Pristao je i zatražio je da mu pošaljemo pitanja na službenu elektronsku adresu.  

Pavle Kalinić je diplomirao  na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu1982., a tri godine kasnije na istom fakultetu stječe titulu magistra znanosti s područja međunarodnih odnosa. Pokrenuo je 1989. prvi neovisni časopis u Republici Hrvatskoj, Fokus, koji je izlazio do kraja 1990. godine. Sudjelovao je  u Domovinskom ratu kao dragovoljac. Nakon ranjavanja liječio se u SAD-u.

Po povratku aktivirao se u Hrvatskom helsinškom odboru za ljudska prava (1994./95.), dvije godine kasnije izabran je za zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba. Na parlamentarnim izborima 2000. izabran je za saborskog zastupnika. Potom radi radi kao direktor u Profilu,  najvećoj izdavačkoj  kući u Hrvatskoj. Godine 2006. postaje pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. Od 2008.  pročelnik je Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba. Inicijator je poslijediplomskog studija “Upravljanje u krizama” na Sveučilištu u Zagrebu.

Autor je deset knjiga, od kojih sedam beletrističkih i tri publicističke. Pisao je kolumne za novine (Vjesnik, Slobodna Dalmacija, Obzor, Zadarski regional, Zarez i Vijenac) i internetske portale (Iskon, Z-net, T-portal). Napisao je predgovore za razne knjige, kao što su Tony Blair „ Treći put“, Tariq Ali“ Sukob fundamentalizama“, Hans Blix“ Razoružavanje Iraka“, Naom Chomsky“ Kobno trojstvo: SAD, Izrael i Palestinci“.

Istaknutiji znanstveno-stručni radovi o terorizmu: Historijat Crvenih brigada, Solidarnost, br. 12, god. 4, 1983.; Nova elita – stara lutka u novom odijelu, 2000.; Definicija “terorizma” olovnih godina, 2000. ; Andrija Hebrang: svjedoci govore, (Zagreb, 1991., 2. izd. Zagreb, 1996., 3. izd. Zagreb, 2008.): Ni pukovnik ni pokojnik, (Zagreb, 1992.); Requiem: za jednu mladost, moju baku i USA (Zagreb, 1996., 2. izd. Zagreb, 2000.); Ne! raporti iz balkanske krčme (Zagreb, 1998.); Pušači vremena (Zagreb, 1999.); Prtljaga (Zagreb, 2001.); Raf – frakcija Crvene armije 1970.-1998. (Zagreb, 2002.); Teror i terorizam (Zagreb, 2003.); Između (od Balkana do Afganistana), (Zagreb, 2004.); Idemo dalje, (Zagreb, 2007.) i  Topovsko meso, (Zagreb, 2009.)

 Napisali ste više knjiga o terorizmu. Kakav je ovo terorizam koji se događa u Zagrebu

– U Zagrebu na osnovu dostupnih informacija za sada ne možemo  govoriti o terorizmu. Da bismo mogli govoriti o terorizmu trebali nismo imati još nekih elemenata poput političkih motiva, neku organizaciju koja bi preuzela odgovornost itd. Za sada sve ove eksplozije nemaju te elemente. Po završetku istrage znati ćemo punu istinu.  Sjećate se kada je bio ubijen Pukanić i tada su svi mediji govorili i kao da su prizivali terorizam, a očito je bilo da je to bio obračun unutar krim miljea. Ali ovo što je prethodilo eksploziji na Trgu bana Jelačića ima puno duble korijene i naznaku turbulentne budućnosti.

 Surađujete li s policijom?

– Ured  za upravljanje u hitnim situacijama u potpunosti surađuje s policijom

 Koliko su eksplozije u Stenjevcu i Trgu povezane s političkom situacijom u gradu i državi? Mogu li se očekivati veći nemiri kao u Sloveniji i Makedoniji?

-Eksplozije za sada  po dostupnim informacijama nemaju direktne veze s političkom situacijom. Ali može se govoriti da je hrvatsko društvo bolesno i da se državne institucije raspadaju – neke brže, neke sporije.

Može li se incident kod fontana povezati s kasnijim eksplozijama? Je li se utvrdilo tko vas je točno napao?

-To nema apsolutno nikakve veze.

 Je li počeo Treći svjetski rat?

-Nisam čuo.

 Što trenutno radi Ured za hitne situacije?

-Ured radi sve svoje poslove i zadatke koji proizlaze iz Zakona o zaštiti i spašavanju.

 Gdje ste proveli godišnji odmor?

-Tamo gdje je obitelj smatrala da trebam.

Hoće li uskoro izaći neka vaša nova knjiga?

-Nadam se. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Nina
  #1 Nina 12 veljače, 2013, 09:34

  Bandić je dosta uradio za Zagreb, fontana je preljepa!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Menčetić
  #2 Menčetić 2 veljače, 2013, 14:25

  P. uobicajeno kratak na papiru. U “zivo” na telki je potpuno druga prica….

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. JUURE
  #3 JUURE 2 veljače, 2013, 01:18

  JADNIJEG INTERVJUA NE PROČITAH U ŽIVOTU.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code