HRVATSKI ZATVORSKI KRUG

HRVATSKI ZATVORSKI KRUG

23. kolovoza, 2014.

 PULA foto Custom

Eksluzivno donosimo detalje bijega iz pulskog zatvora

 

Piše: Igor Drenjanjčević

Jučer oko 16 sati policiji Istarskoj je javljeno iz zatvora Pula da je jedan zatvorenik pobjegao. Ekskluzivno dobivamo detalje bijega i način rada pulskog zatvora, kojim je zapravo otvoren put za bijeg. Bijeg se dogodio jučer popodne tijekom šetnje zatvorenika. Pulski zatvor ima dva krila, jedno je za osuđene osobe, a drugo je za pritvorene osobe. Istočno krilo zatvora služi za šetnje pritvora, a zapadno krilo za šetnje zatvorenika. Osoba koja je pobjegla sa šetnje je navodno Saša Dragičević, osoba pod pojačanim nadzorom, jer je sklona bijegu. Zato je i apsurd još veći. 

ZATVORENICI KAO DIVLJE MAČKE

U popodnevnim satima navedeni bjegunac i još jedan zatvorenik su zatražili izlaz sa šetnje, na što im je pomoćnik dežurnog, iskusni policajac D.V. otvorio vrata od šetnje i pustio ih u hodnik kod dežurane. I dok je navedeni stražar-policajac zaključavao vrata,  navedeni Dragičević  je jednostavno kroz ulazna vrata zatvora istrčao van. 

Ispred porte zatvora je velika metalna ograda, koja priječi put do portira zatvora kao prepreka bjeguncu. Ovaj puta baš ta ograda je poslužila kao ljestve za bijeg, a bodljikavu žicu na metalnim vratima je savladao poput mačke, te preskočio zid koji dijeli zatvor od suda i pobjegao na ulicu.

Poput one zagorske pjesmice “po lojtrici gor i dol” završio je bijeg zatvorenika. Na porti zatvora je bila policajka D.R.Č., koja je na bjegunca opalila navodno tri metka, ali nije uspjela spriječiti bijeg.

Nakon toga događaja kao dokaz propusta se nameće kardinalan propust dežurnog i pomoćnika dežurnog, a to su otključana vrata glavnog ulaza od zatvora, koji se sastoji od metalnih vrata i drvenih vrata. Uobičajna je praksa zatvora da su jedna i druga vrata otvorena stalno, jer policajci-stražari izlaze i ulaze na zidine zatvora kroz ta vrata, kao i smjene policajaca na porti zatvora. Očito je ljudska nonšalancija ovaj puta stajala pozicije tek postavljenog novog i neiskusnog dežurnog zatvora, jer je on kopirao rad starijih kolega. Nije se dalo stražarima zaključavati vrata iza svakog ulaska policajaca u zgradu.

UMJESTO DA CARINI ČUVA KRIMINALCE

Tek postavljeni dežurni prije mjesec dana, koji je došao iz carinske službe u državnim pretumbavanjima u zatvor i još je  bačen na tako opasnu dužnost, sada se predstavlja kao osnova ovog problema u zatvorskom sustavu. Činjenica je da je taj čovjek, a koji je definitivno žrtva sustava kao žrtveno janje priče razlog brisanja stvarnih problema zatvora.

Prošao je tečaj za stražara, bio u dežurani 6-7 mjeseci i nakon toga je postavljen da vodi  jedan od najvećih zatvora. Svakako je to ogroman propust uprave za zatvorski sustav, kao i uprave zatvora, koja je birokraciju stavila ispred sigurnosti. Čovjek ima papire za to radno mjesto, ali ne i iskustvo.

Dežurni zatvora je zapravo alfa i omega ustanove, on upravlja i sa civilima i sa policajcima, a opet je odgovoran za sigurnost zatvorenika u zatvoru, što iziskuje veliko iskustvo i mirnoću. Netko se za to rodi, a netko to stiče godinama. Iskustva lepoglavskog zatvora su obrazac nekada bila za rad stražarske službe, ali i tamo u zadnje vrijeme znaju se dogoditi apsurdi; da neki nedovoljno iskusni zaposjedaju vodeće pozicije. Iskustvo je bilo mjerilo stavljanja osobe na funkciju.

PUCNJAVA U STAMBENOM BLOKU

Drugi segment pogrešne sigurnosti pulskog zatvora je porta zatvora. Neshvatljivo je da se ženska djelatnica stavlja na tu poziciju i na taj način olakšava bijeg okorjelom kriminalcu, djelatnicu se dovodi u bezizlaznu situaciju, iako bi za ta radna mjesta trebalo stavljati najiskusnije ljude, a poglavito u situaciji kao što je ova. Srećom djelatnica je promašila bjegunca i na taj način ovu tragediju svela na minimum. Svuda okolo pulskog zatvora su stambeni objekti, prepune ulice stanara i sam metak može vrlo lako zalutati u nečiji stan, što bi tek izazvalo ogorčenje javnosti. Sam zatvor nije nikakvo rješenje na ovoj poziciji, jer roditelji male djece doslovno strahuju za sigurnost mališana u ovim situacijama, moguće otmice djeteta u slučaju bijega, kao štit bjegunca i same provale kriminalca u stan. Stanovi i park su par metara od zidina zatvora. Uz tolike vojarne naše vojske, koje su napuštene u Puli, Pulski zatvor i dalje prijeti njenim najbližim stanovnicima. I otežava rad stražarima.

Svakako nije najbolje rješenje činjenica da se viškovi radne snage iz ostalih službi i ministarstava prelijevaju na poslovima u zatvorima. Tako da u zatvorima radi puno više trgovaca, dječjih odgajatelja, pekara, mesara, automehaničara, nego školovanih policajaca za ovo vrlo opasno zanimanje, pa nije niti čudno kada stvar kulminira u ovom smjeru, jer još uvijek policijska sprema nije uvjet zapošljavanja. I cijenu je ovaj puta platio bivši carinik. Školovan za nešto drugo, bačen na pladanj iskusnim kriminalcima. Tako se godinama poigrava sa sudbinama državnih službenika. U praksi to izgleda kao upućivanje Zorana Milanovića u Irak kao zapovjednika postrojbi Kurda. 

NEKONTROLIRAN I ZBUNJUJUĆI SUSTAV

I na kraju dolazimo do zadnjeg apsurda ovog zatvora, a opet izuzetno bitnog za rad stražarske službe. Načelnik službe osiguranja Marino Merleta, morao je primijeniti jednu apsurdnu odredbu iz ministarstva, po kojem mora kontrolirati  višak sati djelatnika. Kako se to može u zatvorskim uvjetima, gdje se odjednom može stvoriti nasilje? Vidi se iz ovoga slučaja.

Birokratski se uhvatio navedeni načelnik tog obrazca iz ministarstva, kao pijan plota i radio jedan totalni kaos u određivanju rada dežurne službe. Kako nitko ne bi imao viška sati dežurni zatvora koji svakodnevno primaju službu od kolege prije njega, umjesto dolaska u satnicu svoje odgovornosti, oni su dolazi po 3-4 sata kasnije, da ne bi imali viška sati!

Znači smjena odgovorne osobe u zatvoru počinje u 7 sati, a dežurni zatvora dođe u 11 sati na posao. Ispada da je smjena preuzeta u 7 sati, ali na poslu do 11 sati fizički nema nikoga. Kako ustanoviti pogreške dežurnog, ako on uopće nije na poslu? Nikako. Sustav je lud, zbunjen, nenormalan. Takav idiotski sustav je natjerao stražare na prijavu uprave, navodno su pale i neke kaznene prijave, ali načelnik se i dalje drži sustava koji vodi u propast. Zatvorenici u zatvoru uviđaju manjak ljudi, jer ih ne smije biti zbog viška sati, pa su shodno tome i okrenuli ponašanje. Najneiskusniji dežurni je bio lak plijen ove pravosudne tragikomedije, jer je bjegunac izabrao trenutak najneiskusnijeg dežurnog, manjak ljudi i naravno manjak koncentracije.

ZATVOR KAO SUPERMARKET

Za tako što je svakako kriva uprava, koja je dozvolila ovakvo manipuliranje satima stražara, pa neki u pulskom zatvoru dolaze na posao u 7 sati, neki u 9 sati, neki u 10 sati, a neki stižu tek u 11 sati, pa je u takvom kaosu, koji više priliči Konzumu, svakom normalnom teško pratiti rad svojih djelatnika. 

Zamislite situaciju da vodite zatvor, zvoni vam telefon, stentofon (telefon za odjel), kraj vas prolaze zatvorenici, civili, uprava, policajci dolaze i odlaze s posla, pa tako što ni supermen ne može savladati, a ne dežurni zatvora. On je zapravo žrtva državnog idiotizma, prema kojem su prekovremeni sati ili gašenje nekih uprava i zapošljavanje državnih službenika u zatvorima, važnije od same sigurnosti zatvora. Osuđene osobe sve to itekako budno prate i neizmjerno im paše da ih čuvaju “tete iz vrtića”, mesari, mehaničari, carinici, nego školovan policijski kadar u primjerenom zatvoru. Prinuda posla u ovoj uništenoj privredi tjera ljude da se snalaze i oni prihvaćaju zanimanja, koja ih na kraju koštaju zdravlja.

UMJESTO GOLFA NA MUZILU – ZATVOR?

Sigurno je rješenje za pulski zatvor preseljenje u jednu od pulskih vojarni i slobodnije odlučivanje o satnici, van ministarstva. Razlog je vidljiv iz ovoga primjera, jer u biti pulski zatvor sada ima dovoljan broj ljudi, ali načinom rada i satnicom ugrožava sigurnost ustanove. Nije jasno zašto i u mnogim drugim zatvorima se primjenjuje rad od 12 sati u smjeni, iako bi bilo optimalno osamsatno radno vrijeme. I tako premoreni stražari, u manjku po brojnosti su idealni zatvorenicima za bijeg.

Svaka zatvorska ustanova je specifična i trebalo bi zbog toga očito poštivati njenu autonomnost, ovakav odnos prema satnicama pravosudnih policajaca više nosi štete nego koristi u jednoj zatvorenoj ustanovi, kao što je pulska i tome dodana premorenost nosi kaos, koji plaćaju pojedinci zbog lošeg selektivnog sustava, birokratskog i izuzetno često promijenjivog. 

Kaotična država ima i kaotičnu situaciju u zatvorima. T

 

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 29 kolovoza, 2014, 14:57

  E pa kad je autor teksta tako lijepo informiran red je da se i onjemu nešto čuje. On je radijo u tom zatvoru te fasovo suspenziju, otkaz i krivičnu prijavu radi krivotvorenja dokumentacije za kredit. Ko o čemu ….. o poštenju….

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. LALA iz Sente
  #2 LALA iz Sente 25 kolovoza, 2014, 14:43

  E,da i još ste angažovali helihopter tadašnjega MUP.a da o vašem trošku preveze Arkana iz hrvatskog zatvora na siguran srpski teritorij.Još se uvek na spomen tog događaja Arkan grohotom smeje.Nedostaje vam pameti ako ste ikad poverovali da je on ukokan kako je to štampa izvestila.Hoćete ja da vam kažem gde on sada svoje lude noći provodi.TAMO DALEKO,DALEKO OD MORA,TAMO JE SELO MOJE ,TAMO JE LJUBAV MOJA…….!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. LALA iz Sente
  #3 LALA iz Sente 25 kolovoza, 2014, 14:28

  Vaša je LIJEPA pod potpunom kontrolom naše BIA na svim razinama vaše navodne trodiobe vlasti doslovno od vrha do dna ,započevši od tzv.ureda predsednika republike hrvatske pa sve do najnižih zatvorskih razina.Setite se kako smo Arkana izvukli,putem vašeg ministra policije Boljkovca i nema tog Arkana kojega dan danas nebi mogli da izvučemo.Jednostavan je trik u postupanju,hrvatu izvuci snop Evra i traži što ti srce želi.Naši su vojvođani srpske nacionalnosti dobro infiltrirani u vaš MUP ,imamo promptne informacije o svemu i svakome.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. CURIA LEGIS
  #4 CURIA LEGIS 24 kolovoza, 2014, 07:46

  Kad zmiji odcvikas glavu, cijelo njezino tijelo se raspada. No, sd UDB-om je stvar nešto modernija: Glava oznaško-udbaške zmije, Perković, je ostala u procjepu i to je jedini tip zatvora u kojem se pročišćava jugomarksistički smrad. Taj smrad je čisto ‘ždanovski’ iopisivao Stipa Đureković i stoga mu je Perković raskolio mozak sjekirom. Pa došao u procjep Nurnberga gdje ga Njemci peku na tihoj vatri. Ali dok njegov sudski proces traje, Đurekovićeve knjige – corpus delicti – ostaju nepoznate hrvatskoj publici. No, nakon osude Perkovića & Co, Đurekovićeve knjige će se prevoditi i u cijelom svijetu komentirati. Mafija oko zadnjeg titoiste, Josipovića, od toga se nema čemu nadati: provala onog AGM ‘zrelog čira’ Đurekovicevih romana će biti dokaz u kakvoj infekciji su odgajani sterilni tići Josipovići. Đureković će otvoriti vrata pakla titovih zlikovaca i onih koji nas održavajue u praznom prostoru njihova neznanja Naša djela će ukazati na opseg tog neznanja najstrašnijeg zarobljenja…

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Joe iz Illinoisa
  #5 Joe iz Illinoisa 24 kolovoza, 2014, 07:01

  Rasulo u zatvorima je isto dio Plana 21.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code