HRVATSKA VLAST NE ŽELI ISPRAVITI STARE NEPRAVDE

HRVATSKA VLAST NE ŽELI ISPRAVITI STARE NEPRAVDE

23. prosinca, 2014.

mazic Custom

Stradanje obitelji Mažić u Zrinu

Napisao: Josip Frković

Premda su se Milanovićevi i ini kukurikavci, na čelu sa zmijolikim predsjednikom na odlasku Josipovićem – nakon gubitka prevarantske lex Perković utrke, u špijunsko – zločinačkom duelu s njemačkom državom – svojski založili da odavno bivša komisija Višnje Starešine za istraživanje ratnih i poratnih zločina izgubi autonoman status i podvrgne se muljanjima veteranima neželjena trolista Matić-Nađ- Glavašević iz Ministarstva branitelja, rovokopači i članovi ekipe pukovnika Ivana Grujića napokon  su se pojavili na padinama Zrinske gore. U bivšem Zrinu, potpuno spaljenom i poharanom, uz oko tri stotine zaklanih i vatrenim oružjem usmrćenih Hrvata svih uzrasta, krenuli su viktimolozi u potragu za zemnim ostacima davnih stanovnika rodnoga mjesta junaka Sigeta Nikole Šubića Zrinskoga. Krvavi događaj što ga je odobrio kroatofob i nehrvat Vladimir Bakarić, nakon kojeg se ni rijetki preživjeli potomci prognani u Slavoniju i druge krajeve nisu smjeli vraćati na svoju djedovinu, desetljećima je velikosrpskom represijom u narodu bio prešućivan. S puno razloga, a glavni je bio u tome „što se doslovno nitko od Zrinjana nije želio priključiti NOP-u…“, pa je partizanski sud u Dvoru poniklima u tom gradiću donio trajnu zabranu povratka i prava povrata silom oduzete imovine.  Masakr pripadnika dviju banovinskih partizanskih brigada većinskog srpskoga sastava nad nedužnim hrvatskim civilima zbio se na Malu Gospu 1943. Možda baš zbog toga, kazuju mnogi katolički vjernici, Djevica Marija nije dopustila da se nad nesretnom sudbinom Zrinjana nadvije koprena potpunoga zaborava.

 KOSTURI ŽRTAVA U TEMELJIMA CRKVE

I dok su višegodišnjim upornim hodočašćima u povijesni Zrin, pod vodstvom sisačkoga biskupa mons. dr. Vlade Košića, sjećanja najstarijih obnovljena, ideja o obnovi župne crkve Našašća sv. Križa dobila je podlogu i u osnutku istoimene zaklade. Taj sakralni objekt, u čijim su temeljima i ostaci gotičke crkve iz 14. stoljeća, sve do kobnoga 9. rujna 1943. – uz srednjovjekovnu tvrđu Zrinskih – dominirao je banovinskom brežuljkastom pitominom. Ravnatelj zaklade je kancelar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić, koji je obišao radilište na kojem su pronađeni kosturi žrtava iz Drugog svjetskoga rata i bestijalnoga pohoda partizana.  Na mjestu iskapanja našli su se i zamjenik sisačkog državnoga odvjetnika Stipe Vrdoljak, zatim potomak stradalih Ivan Jukić, te član komisije za hrvatski martirologij Franjo Talan. Analize forenzičara potvrdile su sve dosadašnje pretpostavke o zemnim ostacima Zrinjana. Vijest je, bez sumnje, pobudila nove nade zrinskih potomaka da će jednoga dana ipak saznati punu istinu i znati gdje je grobni humak najdražih. Da je u protuhrvatskom i protukatoličkom srpskopravoslavnom okruženju onih koji su se teško mirili s nestankom njihove kraljevske Jugoslavije i nastankom prve hrvatske države u 20. Stoljeću bilo teško opstati, svjedočio je autoru teksta i 74-godišnji umirovljeni strojar Termoelektrane „Sisak“, Stjepan Mažić (75). Prolaziti kroz Gornju Oraovicu i druga Hrvatima neprijateljska sela, na primjer, bilo je vrlo opasno, počesto i smrtonosno. 

– Moj tada 13-godišnji brat Mato, najstariji od sedmero Mažića, pri povratku iz 12 kilometara udaljene škole u Divuši zločinački je usmrćen. Ne zna se u kojem se to usputnom selu zbilo, ali je Stanko Rogulja užasnu vijest potajno priopćio mom ocu Andriji koji je imao dobre odnose sa svima.

UBOJICA BRATA OSNOVCA BIO JE MIĆAN BUKARICA

Čini se da je to zlodjelo – kako sam kasnije čuo – ipak počinio Mićan Bukarica. Isti taj nesretni četnik ubio je u ratu i moga oca, a nas su potjerali iz Zrina. Očekivati bilo kakvu službenu istragu bilo je suvišno. Ostalo nas je šestero – Mijo, Antun, Ivo, Josip, Stjepan i sestra Slavica. Još je živ samo brat Joso, dok je seka umrla prije dvije godine u Medulinu.

Pitali smo našega sugovornika kako su se pred poživinčenim Srbima sklonili članovi njegove obitelj.

– Pošli smo najprije u Zamlaču i Strugu, a potom u Gvozdansko odakle je potjecala pokojna majka. Stariji se brat oženio iz Unčana, pa je i mene pozvao k sebi. Tek 1953., nakon velikoga rasula Zrinjana, upoznao sam brata Josu koji živi u sisačkom Capragu. Tada sam već dospio u dom „Joža Janić“ kod male vojarne na kupskoj obali. Završio sam stručno obrazovanje i zatim se zaposlio u željezari, u petrinjskom „Kabelu“ i „Gavriloviću“, Francuskoj…Po povratku u domovinu, radio sam u firmi „Braće Kavurića“ i selio do Novoga Sada, Rijeke i termocentrale Obilićeva u Srbiji. Sa spomenutom tvrtkom radio sam i na montaži sisačke centrale 1970., dokad mi je i majka bila živa, te u remontnom zavodu Bregane. Do 1992. pak bio sam zaposlenik, strojobravar, strojar i ljevač HEP-ove sisačke termoelektrane. Stanovao sam u jednom od nebodera na Zibelu i uz to počeo graditi obiteljsku kuću u Mošćenici. Sve je prekinuto početkom Domovinskoga rata, četničkom okupacijom Petrinje, pljačkom našega doma na rubu Kotar-šume i progonstvom u Sisak. Ali, vraćamo se nesretnom 9. rujnu . Tada je Stjepan Mažić bio četverogodišnjak.

 – Mati me je nakon upada bradatih divljaka izvela iz naše kuće i povela do trgovine. Mi smo se Zrinjani, zaplašeni i očajni, okupili potom u Šegestinu, ali je ipak iza 1945. neki partizanski general napisao besmislicu kako su u tom selu stradale stotine Srba…

NIKAKO DO PRADJEDOVSKE IMOVINE

Slično se zbilo i za moga susreta s Jovom Tišmom iz Tremušnjaka, koji je u „Gavriloviću“ zamolio da mu priredim dokumente za stjecanje prava na boračku penziju. Radni kolege su me iz samo njima znana razloga zvali Stevanom, pa se tako u mene pouzdao spomenuti Jovan. Hvalio se dotični partizanski topnik kako se borio u Zrinu, upućujući granate na našu crkvu i kulu Zrinskih, dok su drugi njegovi drugovi klali sve što se kreće i palili sve pred sobom. Što reći nego da su prijetvorni i lažljivi. Slična sam razočaranja doživio i iza „Oluje“, kada sam kraj ruševne kuće zatekao tamnopute afričke unproforce. Pomislio sam, neka nam Bog oprosti, tko li to štiti nas Hrvate i u krvi stvorenu neovisnu državu. Prošlo je, eto, sedam desetljeća, a od povrata imovine mojih predaka nema ni riječi. Pisao sam, molio, tužio i obilazio mjerodavna tijela, uzalud. Pitao sam kupca našeg obiteljskoga gospodarstva kako je od izvjesnoga Meničanina mogao kupiti naše imanje, ali je upit ostao bez odgovora. Je li prodavatelj bio neki istaknuti drug jugosrbin ni danas ne znam, ali me sve živo podsjeća na davne priče o zaslužnim srpskim „soluncima“. Čudno je ali istinito: naša vlast, izgleda, ni po koju cijenu ne želi ispraviti stare nepravde. A to znači poništiti odluke jugoslavenskih sudova i uprave, reče nam Stjepan Mažić. Teško mu je i stoga pomisliti da je samo do raskrvavljene Male Gospe smrtno stradalo 55 mještana Zrina, a na dan napadaja preimenovanih četnika 152 stanovnika. Među žrtvama je bilo i troje djece dojenačke dobi, dok je mala Ana Krivošić na dan ubojstva imala tek 15-ak dana. T

5 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Linda Mark
  #1 Linda Mark 9 travnja, 2020, 10:05

  KAKO DOBIM MOJI KREDIT OD OVE VELIKE TVRTKE

  Pozdrav dragi moji ljudi, ja sam Linda McDonald, trenutno živim u Austinu Texasu u SAD-u. Trenutno sam udovica s troje djece i zaglavila sam u financijskoj situaciji u travnju 2018. godine i trebalo mi je refinanciranje i plaćanje računa. Pokušao sam tražiti kredite raznih privatnih i korporativnih tvrtki, ali nikad s uspjehom, a većina banaka mi je odbila kredit, ne puni plijen onim tamošnjim šalterima koji ih nazivaju zajmodavcem samo-novca, svi su prijevara, sve što žele je vaše novac i dobro ih ne čujete više od mene, učinili su mi ga dvaput prije nego što sam upoznao gospodina Davida Wilsona, najzanimljiviji dio toga je da mi je zajam prebačen unutar 74 sata, pa ću vam savjetovati da kontaktirate gospodina Davida ako zanima vas zajam i sigurni ste da ga možete vratiti na vrijeme, možete mu se obratiti e-poštom ……… ([email protected]) Nema kreditne provjere, nema cosignera sa samo 2% kamatne stope i boljim planovima otplate i Ako želite kontaktirati bilo koju firmu vezano za osiguranje zajma bez osiguranja, tada se danas obratite g. Davidu Wilsonu za vaš zajam

  Nude sve vrste zajma koje nude

  Kratkoročni zajam (5_10 godina)
  Dugoročni zajam (20_40)
  Zajam za medijski termin (10_20)
  Oni nude zajam poput
  Zajam za dom …………., Poslovni zajam …….. Dug kredita …….
  Studentski zajam ………., Zajam za pokretanje posla
  Poslovni zajam ……., kredit tvrtke ………….. itd
  E-pošta ………. ([email protected])
  Kada je riječ o financijskoj krizi i zajmu, onda je financijski zajam David Wilson pravo mjesto za molim vas, recite mu samo ja gospođa Linda McDonald da vas usmjerim za sreću ………………. ….

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. maert
  #2 maert 30 studenoga, 2019, 18:13

  Jose Luis ponuda za zajam
  Tel: +13075431042 {jos[email protected]} ([email protected])
  Pozdrav dame i gospodo, da li imate hitne potrebe za ličnim
  zajam ili komercijalni zajam ili zajam za pokretanje projekta ili kupnju kuće
  ili automobil ili vam je potreban kredit za bilo koju svrhu? Da jesam, ja bih
  preporučujemo da se obratite kreditima Jose luis putem e-maila:
  [email protected]) ([email protected])} ili
  {WhatsApp: +13075431042}. Jose Luis zajmovi se obvezali da će vam pomoći
  poboljšati svoj dugoročni finansijski uspjeh. Naši prilagođeni programi su
  dizajniran da pomogne u rastu, zaštiti i očuvanju vašeg bogatstva pružanjem
  personalizovana usluga i stručnost. Razlog zbog kojeg trebate kontaktirati
  Jose Luis krediti; – Prijavite se bilo kada i bilo gdje. – Primanje gotovine manje
  od 24 sata – Možete posuditi do 20 miliona eura – Nema skrivanja
  naknade. – Subvencionisana kamatna stopa od 2% – Dobivate priliku izbora
  datum otplate, bilo nedeljno, mesečno ili godišnje tokom perioda od
  1-30 godina. – Nudimo i osigurane i neobezbjeđene kredite širom
  svetu. Kad se prijavite kod nas, tražite pouzdanu kompaniju koja je
  zainteresovani za vaše potrebe finansiranja. Za sve si se ti brinuo
  proces. Ako vam treba hitan zajam u roku od 24 sata, pišite
  na donju adresu e-pošte za više informacija. Kontakt za e-poštu: (Jose luis
  zajmovi) WhatsApp Kontakt: +13075431042

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. FRANO
  #3 FRANO 5 siječnja, 2015, 03:07

  POŠTOVANA REDAKCJO MOGU LI DOBITI PROSTOR DA REPLICIRAM OVOM POŠTOVANOM FRKOVIĆU.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 30 prosinca, 2014, 08:11

  Godposine Frkovicu! Vase napomene su za sve nas ujedno i opomene, pogotovu sto se tie hude sudbine Zrina i Zrinjana. Za sad, i dok vrag ne dodje po svoje, da u povodu drugog kruga predsjednickih izbora, treba prikupljati sto je moguce vise podataka pak izici na svjetlo dana i pred svjetsku javnost jednom CRVENOM KNJIGOM HRVATSKOG MUCENISTVA – u kojoj ce biti sumirano uz ono sto prikupljaju ljudi Crkve i ono sto mi laici znamo i u sebi kao sudbinu nosimo. No, u znaku ‘Zrina’ imamo bas danas u tisku i dokaz o uroti marksista Ive Josipovica i ateista Zuroffa s ciljem da uoci drugog kruga izbora proliju po Ckrvi necist svoje paklene duse radi toga sto je ‘Katiolicka crkva dopustila zadusnice Anti Pavelicu’. I to bas sad kad Kraljica Elizabeta II poziva Europljane na pomirenje u ovodu strasnih ratova dvadesetog stoljeca; dok se svi u Europi smiruju i mire, sljedbenici propovjednika genocida i Zidova i Hrvata – Karla Marksa pozivaju na mrznju. Ne dopustaju ni Bogu da sudi savjestima…

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. tvor
  #5 tvor 23 prosinca, 2014, 13:56

  moj dragi gospodine vi tu hrpu gamadi koja je izbornim manipulaciijama postavljena Hrvatima kao vlast da izludjuje narod i unistava mu gospodarsku osnovu te razara drzavu, zovete Hrvatska vlast. K… su oni hrvatska vlast. Oni su najobicniji uzurpatori vlasti u Hrvatskoj i sluze interesima onih koji su ih tamo postavili. To je vec i svakoj coravoj babi jaso. No problem je u tome sto tupi narod namjesto da se pokrene i tu gamad koja mu radi o glavi rastjera ceka nekog imaginarnog izbavitelja.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code