HRVATSKA NA DANAŠNJI DAN POSTALA ČLANICOM UN-a

HRVATSKA NA DANAŠNJI DAN POSTALA ČLANICOM UN-a

22. svibnja, 2013.

UN foto

Podizanjem hrvatske zastave na East Riveru prije točno 21 godinu, 22. svibnja, ratne1992. godine, Hrvatska je postala članicom Ujedinjenih naroda. Nakon službenog priznanja hrvatske samostalnosti i suverenosti, taj se datum označava kao jedan od najznačajnijih u hrvatskoj povijesti.

Na žalost, hrvatska politika nije najbolje znala iskoristiti sve šanse koje su joj od tada bile na raspolaganju putem te vrlo važne i utjecajne međunarodne institucije te je na mjesta veleposlanika UN-a u New Yorku, Genevi i Beču uglavnom postavljala islužene i neprepoznatljive birokrate s diplomatskom putovnicom od kojih je jedan usred mandata pravomoćno osuđen, te je završio u hrvatskom zatvoru.

Hrvatska je primanjem u UN postala sastavni dio međunarodne zajednice. Na samom početku državnosti Hrvatska se tijekom rata upoznala s radom i ustrojem UN-a, prvenstveno  kroz njegov angažman u mirovnim misijama UNPROFOR-a i UNHCR-a, te je danas sa svojim vojnicima angažirana u nekoliko mirovnih misija UN-a širom svijeta, a 2007. godine izabrana je na jednogodišnji mandat za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.T

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code