„HNS PEDERI NOGOMET STE SJEBALI“ VIKALO SE NA SVIM UTKMICAMA

„HNS PEDERI NOGOMET STE SJEBALI“ VIKALO SE NA SVIM UTKMICAMA

20. studenoga, 2012.

boksic-stim-suker

U sklopu projekta ”Izravna prevencija navijačkog nasilja”, 17. i 18. studenoga promatrači HHO-a bili su nazočni na utakmicama  Dinamo – Zadar, Hajduk – Lokomotiva i Rijeka – Osijek. Temeljem osobnog  uvida i prikupljenih informacija zabilježili smo sljedeće:

Sve 3 utakmice započele su odavanjem počasti minutom šutnje povodom Dana sjećanja, 18. studenoga, dana pada Vukovara u posljednjem jugoslavenskom ratu. Jednako tako odana je počast oslobođenim generalima A. Gotovini i M. Markaču.

Utakmica: GNK Dinamo – NK Zadar  5:0 – subota 17.11. 2012.

U 1. poluvremenu uglavnom se navijalo za Dinamo i za Hrvatsku i nije bilo uobičajenog govora mržnje, osim što su polovinom poluvremena pripadnici navijačke skupine BBB zapjevali dvije  ustaške koračnice: prvu, ”spustila se gusta magla iznad Zagreba”, ustaška koračnica kojom se veliča ustaška vojska, poglavnik Ante Pavelić, i posebno zloglasna Crna legija. Druga pjesma bila je ”istrčale zagrebačke frajle”, također ustaška koračnica.

U 2. poluvremenu navijači BBB-a, 200-ak, zaboravili su ”patriotizam” i započeli s govorom mržnje iz svog bogatog repertoara. U vrijeme pjevanja ustaških koračnica upaljeno je nekoliko baklji, a jedna je bačena na tartan stazu. Počelo je s ”Mamiću cigane, odlazi iz svetinje”, a u zadnjoj minuti zaključili su ”koncert” s ”HNS pederi, nogomet ste sjebali”. Anti-navijači, BBB, očito dobro dirigirani, promijenili su uobičajeni sadržaj skandiranja već treću utakmicu za redom. Glavno skandiranje je: ”Zdravko Mamić, ratni profiter”, što je u Hrvatskoj ravno kletvi, i eklatantni primjer govora iz mržnje. Na ovoj utakmici počelo je skandiranje: ”Mamićeva uprava, mala Jugoslavija”. Kad se uzme u obzir da su predsjednik kluba, g. Barišić, i predsjednik nadzornog odbora, bili uhićeni i zatvarani, te proganjani za vrijeme komunističke diktature pod optužbom, kao i neki drugi članovi Dinamovog vodstva, za nacionalizam, onda je potpuno jasno da je ovaj govor iz mržnje politički uklopljen u aktualni politički trenutak Hrvatske. U 53. minuti upaljene su baklje od kojih su 3 bačene na tartan stazu a u 69. minuti nekoliko je baklji upaljeno u gledalištu na istočnoj tribini.

Utakmica: HNK Hajduk – NK Lokomotiva  0:0 – subota 17.11.2012.

Utakmica je odigrana na poljudskom stadionu pred 10 tisuća gledatelja, od čega oko 3 tisuće navijačke skupine Torcida. Utakmica je protekla u euforičnoj atmosferi koja je pospješena rodoljubnim pjesmama puštenima prije utakmice i pjevanjem navijača za vrijeme same utakmice. Atmosferu je pokvarilo pjevušenje Torcide ”ubij, ubij, ubij Srbina”. U 23. minuti Torcidin sjever započinje skandiranje ustaškog pozdrava ”za dom”, a istok nastavlja ”spremni”. Nakon toga, sjever skandira ”ajmo, ajmo, ajmo, ustaše”. U 60. minuti desetci baklji u piromanskoj fešti na sjevernoj tribini. Pred sam kraj utakmice ”HNS pederi, nogomet ste sjebali”.

Utakmica: HNK Rijeka – GNK Osijek  3:1 – nedjelja 18.11.2012.

3000 gledatelja na Kantridi. Iako je i ova utakmica počela s jakim nacionalnim nabojem, i pripadnici navijačke skupine Rijeke Armada, i osječka Kohorta, ovaj puta zaslužili su najvišu ocjenu navijanja bez ikakvih incidenata i uvreda. Atmosferu je jedino pokvarilo 5-6 baklji upaljenih u 60. minuti i u 35. minuti nakon crvenog kartona gostujućem treneru Mršiću. Kohorta je skandirala ”HNS pederi, nogomet ste sjebali”, čemu su se pridružili i navijači Armade.

U pretprošlom priopćenju lažno smo optužili navijače Armade da su poslije utakmice priredili ”piromansku feštu”. Ovim putem im se ispričavamo. Radi se o vatrometu koji, uz dozvolu policijske uprave riječke svaki puta poslije utakmice u kojoj je rezultat povoljan za Rijeku, organizira uprava HNK Rijeka.

Za Hrvatski helsinški odbor:

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code