HHO:BEZPRIJEKORNA ORGANIZACIJA UTAKMICE

HHO:BEZPRIJEKORNA ORGANIZACIJA UTAKMICE

25. ožujka, 2013.

620 400 1361425325hrvatska srbija ulaznica

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ promatrači HHO-a pratili su kvalifikacijsku utakmice za svjetsko prvenstvo u Brazilu Hrvatska –Srbija i zabilježili sljedeća događanja.

HRVATSKA – SRBIJA: 2-0

Utakmica je odigrana 22. ožujka 2013. pred 35 000 gledatelja na stadionu Maksimir u Zagrebu.

Sama utakmica odigrana je u ozračju ocjene da se radi o utakmici visokog rizika, zbog čega je bila pod posebnom lupom javnosti, kako Hrvatske i Srbije tako i Europe, kao i međunarodnih sportskih institucija.

Organizacija utakmice, kako od strane HNS-a, tako i institucija hrvatskih vlasti, bila je besprijekorna. Službenici MUP-a priveli su prije početka i za vrijeme utakmice 44 osobe.

S obzirom na međunacionalne tenzije prisutne u javnosti Hrvatske i Srbije nakon nedavnog rata, atmosferu na utakmici, bez obzira na pojedine incidente, Hrvatski helsinški odbor ocjenjuje dobrom. Tome su posebno doprinijeli igrači i stručni timovi HNS-a i Nogometnog saveza Srbije, koji su se prije utakmice okupili na sredini terena, međusobno se rukovali, a pali su i brojni zagrljaji. Bila je to sjajna poruka navijačima dviju država. Ton atmosferi na stadionu davalo je učestalo skandiranje, prije i za vrijeme utakmice: «Vukovar, Vukovar!», što je, po našem mišljenju, bila poruka Vladi RH koja, sprovodeći Ustavni zakon o nacionalnim manjinama, namjerava uvesti ćirilično pismo u Vukovar.

Prilikom izvođenja srpske nacionalne himne hrvatski navijači su neprekidno zviždali, što je, čini se, postao loš običaj na brojnim susretima diljem Europe. Napominjemo da je nakon izvođenja hrvatske nacionalne himne, na utakmici Belgija-Hrvatska u Bruxellesu, cijeli stadion zviždao.

Igrači reprezentacije Srbije su tijekom izvođenja hrvatske himne pljeskali. U 10. minuti dio navijača na sjevernoj tribini skandira: «Ubij, ubij», a dio istočne tribine odgovara: «Srbina» i tako nekoliko puta. U 22. minuti stadion skandira: «Za dom spremni!», u 23. Minuti stadion skandira: «Ubij, ubij Srbina».

Navijači Torcide (Hajduk), BBB (Dinamo) i drugih navijačkih skupina, smješteni na južnoj tribini, u nekoliko su navrata skandirali: «HNS pederi, nogomet ste sjebali!», ali bez većeg efekta, jer ih je ostatak stadiona zaglušio navijanjem.

U 41. minuti navijači s južne tribine skandiraju: «Za dom», a dio istočne tribine odgovara: «spremni». U 42. minuti stadion skandira: «Da sam Srbin, ubio bi se». U 59. minuti manji dio navijača na istočnoj tribini skandira: «Srbe na vrbe», što ostatak stadiona ne prihvaća. U 62. minuti na sredini istočne tribine je zapaljena jedna baklja, čiji je plamen zahvatio i jedan transparent. Cijeli stadion poslao je poruku ovom piromanu skandirajući: «Glupane, glupane».

Tijekom cijele utakmice navijači cijelog stadiona skakuću u više navrata, skandirajući: «tko ne skaće pravoslavac je, hej, hej, hej». U 90. minuti «duhoviti» hrvatski navijači skandiraju treneru reprezentacije Srbije, Siniši Mihajloviću: «Siniša, ustašo, Siniša, ustašo».

Želimo posebno istaknuti da su hrvatski mediji ovaj put prenijeli sadržaje nekorektnog navijanja na stadionu i osudili takvo ponašanje.

HHO izražava zadovoljstvo što je utakmica Hrvatska-Srbija protekla na način koji je demantirao katastrofičare, koji su prognozirali žestoke šovinističke sukobe. Smatramo da su nogometne organizacije Hrvatske i Srbije pokazale visok stupanj političke i športske zrelosti, organizirajući međusobne utakmice bez gostujućih navijača. Nadamo se da će javnost u Hrvatskoj i Srbiji ubrzo pokazati potrebni stupanj zrelosti koji će napokon omogućiti da na utakmicama između Hrvatske i Srbije budu nazočnii i navijači ovih dviju reprezentacija, u Zagrebu tako, u Beogradu i drugim gradovima Hrvatske i Srbije.

Za HHO: Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code