HHO: SRPSKE NOVOSTI ŠIRE GOVOR MRŽNJE

HHO: SRPSKE NOVOSTI ŠIRE GOVOR MRŽNJE

18. lipnja, 2014.

750thompson11srpske-novosti

Poštovani gospodine Goreta ,

Primio sam Vaše pismo od 09. 06. 2014., a čiju sam kopiju proslijedio svim članovima Odbora, kao što ste tražili. Pismo ste mi uputili u svojstvu urednika web-stranice pjevača Marka Perkovića Thompsona, a povodom opskurne naslovnice Samostalnog srpskog tjednika „Novosti“ (br.750 od 2. svibnja 2014), iz Zagreba, kojega dijelom financiraju i svi porezni obveznici Republike Hrvatske. Interesantno je, ali i znakovito, da se ta tiskovina naziva Samostalni srpski tjednik, a ne Tjednik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, što bi on trebao biti. No, to vam je razlika između ljudi poput mene i većine od članova odbora koji živimo u svijetu „idealističke odgojne koncepcije“ Platonove špilje. Očigledno je da je ovaj tjednik svjetonazorski rezultat filozofije „Pupovčeve špilje“.

EKLITANTNI GOVOR MRŽNJE

HHO je već izrazio svoje stajalište o naslovnici tog tjednika, kojom  su se zlurado radovali padu dva hrvatska zrakoplova (Oba su pala). To je, dakako, njihovo demokratsko pravo. No, mogli bi se zapitati, je li, upravo zbog takvih naslovnica i odgovarajućeg im  sadržaja,  a takva je i ova naslovnica o gospodinu Marku Perkoviću Thompsonu,  razlogom da se taj tjednik u Hrvatskoj prodaje jedva  u nešto više od 1.000 primjeraka.

Montirana slika koja prikazuje klanje i ubijanje gospodina Thompsona srpom i čekićem (a čime bi oni drugo!?), opskurni  je i eklatantan primjer govora mržnje i poziva na ubojstvo. Primjera radi, spomenut ćemo, da je UEFA kaznila GNK Dinamo kaznom od 10.000 eura, zbog toga što su navijači BBB na utakmici nosili znak s prekriženom glavom Zdravka Mamića, a što su smatrali pozivom na ubojstvo. Međutim, u glasilu s vizijom „Pupovčeve špilje“, to je ne samo nešto normalno, dapače, poželjno.

Iskreno rečeno, razmišljajući treba li odgovoriti na taj poziv na tradicionalni balkanski ritual klanja, zaključili smo da bismo jednom neprimjetnom, marginalnom „listiću“ samo učinili reklamu. Konačno, taj „listić“ kojega bi stari Zagrepčani u svom žargonu zvali „Pupovac zeitung“, svojim sadržajem očito nije glasilo srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Jer da jest, njegovi bi se urednici i novinari trebali ponajviše baviti problemima vezanima uz ljudska prava, pogotovo pravima nacionalnih manjina, a posebno najveće od njih – srpske nacionalne manjine. To je, međutim, „listić“ u kojemu skupina medijskih „luzera“ artikulirajući filozofiju „Pupovčeve špilje“, kroz prizmu „kritike svega postojećeg“, izražava svoje žaljenje zbog nove geopolitičke realnosti na ovim prostorima.

Ali ne samo to. Stajalište je Odbora da bismo reagirajući na svaki ovakav ili sličan napad na pojedinca, ali i na skupine, na naslovnicama kako Srpskih novosti, tako i u drugim našim listovima, morali svakodnevno davati objave. Smatramo da bi to bilo kontraproduktivno, i zapravo, nemamo za to objektivne snage. Moram, dakako, naglasiti da je slučaj ove naslovnice doista nešto posebno, novogovorom rečeno „brutalno“.

THOMPSONOVO PRAVO NA JAVNE NASTUPE

Što se tiče pak samoga gospodina Perkovića – Thompsona, mi nikada nismo skrivali činjenicu da se ne slažemo s nekim od njegovih istupa i tekstova, ili pak scenografije i načina izvedbe. No, uvijek smo branili njegovo pravo na javne nastupe, a koji ne smiju biti ograničavani od vlasti. Jedino s čime se nismo slagali, kao i u slučaju glasila „Pupovčeve špilje – Novosti“, da to bude o trošku poreznih obveznika.

Jedan detalj koji ovom prilikom ne bismo trebali zanemariti. Snimku prve pjesme g. Marka Perkovića Thompsona, „Čavoglave“, lansirali su u javnost, kao što tvrde, hvaleći se time, upravo pojedinci koji danas sjede u „Pupovčevim“ Novostima. Lansirali su je navodno tako da su snimku pjesme emitirali na Radio Splitu. Očigledno je, da je svaka slučajnost u tome bila (zlo)namjerna.

Bilježeći se sa štovanjem,

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik T

4 komentara

Uskoči u raspravu
 1. cakumpak
  #1 cakumpak 18 lipnja, 2014, 11:09

  Cicak jebena budalesino koja se prodaje onome tko bolje plati. Bas te intelekt jako sluzi kad si nasao za sitnis sluzit sotonjarama koje sve vas koji ih sluze izruguju i preziru. Usput procitaj si Sun Tsua pa ces vidjeti svu svoju ljudsku bijedu. Tko uopce vise vjeruje u neki tvoj nacionalizam iz 71. Isto si smece kao i orjunasi Savka i Tripalo. Odjebi sotono.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Dalailama
  #2 Dalailama 18 lipnja, 2014, 09:37

  Receno je i ilustrirano video-tehnikom: ‘Tko pjeva – zlo ne misli’. Ovdje ima mjesta i pitanju: Tkos e boji istine i tko ne moze podnijeti a istina bude objelodanjena?

  U srpskoj vjeri vazi sliedece nacelo: Zlo je samo ono sto nama nanese stetu – za to nema opravdanja. No, katolicka etika smatra da je zlo sve ono sto ikome nanese stetu, pa i zlo koje nanesemo samima sebi. Svako zlo treba priznati, a zlo naneseno ikome i – iskupiti postujuci nacelo kaznenosti.

  Sovjetski general Grigorenko je pao u nemilost jer je ukazao na zlo koje je sovjetska politika nanijela – ktimskim Tatarima koje je Staljin protjerao iz njihove postojbine. On je stoga bio jedan od glavnih utemeljitelja Medjunarodnohg helsinskog udruzenja. O gen. Grigorenku se dana, u akutnoj ‘Krimskoj krizi’ ne govori ni na Itoku ni na Zapadu, koji se prave da disidenti nikad nisu ni postojali u toku borbe protiv komunizma.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code