HDZ NASTAVIO GDJE JE MERZELICA STALA

HDZ NASTAVIO GDJE JE MERZELICA STALA

23. prosinca, 2014.

Bogdan-Boro-Rkman-od-ratnohuskackog-novinara-Srpske-krajine-do-Sisacko-Moslavackog-dozupana article

Aboliranom Bogdanu Rkmanu će povećati plaću

Napisao: Josip Frković

Već tradicionalno predbožićno primanje prvoga dužnosnika županije održano je i ovoga prosinca u hotelu „Panoniji“. Prošlo je bez replika prvom autoritetu Katoličke crkve, biskupu Vladi Košiću. Nije baš ukusno poimenično nabrajati sve potpisnike, inicijatore sazivanja Skupštine, čijih se nekadašnjih kreveljenja za mikrofonom „u korist naših“ nije ugodno prisjećati. Isto tako ni obećavajuće pobjedničke euforije slične riki jelena 26. listopada.

 

Primijetili smo i nazočnost pravoslavnog prote sisačkoga, penzića oca Petra Oluića i njegova nasljednika Veselina Ristića. Poletni se mladi pop pohvalio novinarima kako je njegovu prvijencu Aleksandru u rodnom listu Sisak upisan kao mjesto rođenja. Okupilo se u „Panoniji“ i podosta nadripolitičara i bivših nadrisavjetnika, navodno spremnih na lojalnost novoj HDZ-HSS-ovoj garnituri, formiranju Žinićeve većine. Mnogi tvrde da plaćenicima ne treba vjerovati ni kad darove donose, ali… Oko švedsko-posavskoga stola zadržavali su se relativno kratko. Sisak su pohodili zdravstveni ministar Siniša Varga, te obnašateljica dužnosti ravnateljice HZZO-a Prenđa Trupec. U bolnici su još jednom saslušali jadikovke nove ekipe sanacijskoga upravitelja OBS-a, o besparici i manjku stručnih kadrova, te o posljedicama pahićevskog gruba stila upravljanja. 

 

 PRIVATNI POSAO BEZ SUKOBA INTERESA

 

 Slušao je o tome i župan Ivo Žinić s najbližim suradnicima, dok ga je pred zgradom stare zaraze čekala „škoda“ SK 108-GD  s nama nepoznatim „samovoznim upravljačem“. Iz odjela transfuzijske medicine, doduše, nismo odgonetnuli radi li se o Glinjaninu Ivici Šoštariću, čija pojava za županijskim volanom neobično golica znatiželju. Što s Lugijem, Pericom i Tihom? – pitali su dušobrižnici. Pogotovo ako čelnik Mladeži HDZ-a ima tražene kvalifikacije informatičara. Tko još mari što se među desecima županijskih uhljeba nalaze i takvi kojima na stajalištu busa, pazite, „smeta ustaška zastava“. Pričali su nam o tome i brojni  HSP-u AS vjerni članovi, kojima je u Gorupovim „Rajskim dvorima“ gost i domaćin bio novi šef Ivan Tepeš s ekipom iz Glavnoga stana. Stoloravnatelj je bio županijski lider dr. Tomislav Dujmenović, a suorganizator skupa s previše gitarističkih decibela – i pored snažnog ton-majstora Budaševljana – o.d. predsjednika gradskoga ogranka Siska, Josip Kleković. Gotovo dojučerašnji šef tehnike Doma kulture KKV, Kleki se iza sv. Kate već prijavio  birou zapošljavanja i s tužbom svome odvjetniku. Bila je u Selima i talentirana novinarka Sanja Blažević, koju nitko, pod cijenu nepravednoga otkaza, nije mogao nagovoriti da se odrekne stranke. Za gradsku je vlast ipak najbitnije da je ravnateljica KKV-a Valentina Ivanković Pelikan specijalizirala mobbing a la Kiki, te ishodila privolu i dopusnicu članova Upravnoga vijeća za privatni posao bez sukoba interesa. Bez krzmanja i zapreka afirmirana voditeljica nastavlja i umjetničko plesno obrtništvo u klubu „Tini“. Ali, vratimo se događaju iz najavnoga međunaslova, 9. sjednici Županijske skupštine. Zakazana je na obljetnicu HDZ-ova Božićnoga Ustava. Na zahtjev 21 vijećnika, skup je sazvao  SDP-u programski vjeran pravaš Željko Soldo, utanačivši 54 točke dnevnoga reda. Kako je prva među njima prijedlog odluke o njegovu razrješenju, Soldo će svakako biti u prilici čestitati svome nasljedniku. Sudionicima sastanka, svakako, trebat će osigurati catering-obroke.  

 

 LOJEM „PREMAZANI“ VIJEĆNICI NOVE VEĆINE

 

 I dok su proteklih dana klubovi vijećnika iscrpno razmatrali točke dnevnoga reda i utvrđivali težišne stavove glede pojedinih tema, pitanje kako će i kojim sredstvima na suradnju pri donošenju proračuna privoljeti članove već razvrgnute SDP-ove koalicije, ponajprije tzv. savjetničku skupinu, do glasovanja će visiti u zraku. Nagađanja o tome vrlo su različita, počesto i kontradiktorna. I dok jedni, uvažavajući opovrgnuća nagodbi, tvrde da je župan Žinić čvrst u odluci da prekine protuzakonitu praksu korupcijskoga plaćanja političkih istomišljenika, drugi iz tzv. pouzdanih izvora znaju da je financijski dio zahtjeva vijećnika-savjetnika novolojalnih HDZ-u već riješen. Kažu, ne iz županijske blagajne, nego iz one u središnjici stranke ili iz tvrtki kojima su na čelu članovi HDZ-a. Kako je SDP-u bilo važno razvlačenjem slučaja MLM (sve do aktiviranja njena zastupničkoga mandata i očekivanja optužnice – op.p.) zadržati vlast u Sisačko-moslavačkoj županiji, pobjednicima prijevremenih lokalnih izbora također je stalo da samostalno potiču razvoj, postupno brišu stare grijehe dugogodišnje kriminalizirane vlasti i da uspješnije vode ovu jedinicu regionalne samouprave. I dok najglasniji poticatelji izvansudske nagodbe za isplatu zaostalih 40.000 kuna (primarno u svom interesu, dakle – op.a.) bivših savjetnika kontradiktorno plediraju za nastavak započetih projekata na dobrobit županije, drugi se nađu uvrijeđeni preraspodjelom prostorija. Tako je upravo Željko Soldo, potaknut tim činom, nabrojio sve svoje ratne vukovarske i ine zasluge za Hrvatsku, okrivivši župana za olako premještanja dužnosnika. Slijedi potom negodovanje članova veteranske koordinacije planiranim smanjivanjem proračunske stavke za 250.000 kuna, kao i činjenicom „da župan s omraženim dožupanom Bogdanom Rkmanom obilazi braniteljske domjenke…“

 

OPET ZAKAŠNJELO IZVJEŠĆE DRŽAVNE REVIZIJE

 

Željko Soldo je nezadovoljan i činjenicom da bi dužnosnik iz redova srpske manjine Rkman trebao imati gotovo istu plaću kao i župan, odnosno 1500 kuna veću od dosadašnjih beriva dvojice dožupana. Unatoč usuglašenosti članova Odbora za proračun, koji podržavaju predviđenu milijunsku popunjenost županijske blagajne u 2015., HSP će podastrijeti amandmane kojima će se usprotiviti korekciji koeficijenata za zamjenike župana u okolnostima teške gospodarske i financijske krize i dodatnom izdvajanju 72.000 kuna godišnje. Predsjednika Skupštine županije pred smjenom osobito iritira činjenica da se „aboliranom agresoru Bogdanu Rkmanu želi povećati mjesečna plaća“, dok se sudionicima Domovinskoga rata dotacije smanjuju. Dodajmo i to da se u ograncima HSLS-a odvijaju žučne rasprave o tome je li trebalo ostati u koaliciji s SDP-om ili se prikloniti novoj, HDZ-ovoj. Istodobno, u temeljnim ograncima i gradskoj organizaciji HDZ-a podosta je mišljenja – osobito onih koji su u stranci od mladeške dobi – da bivša saborska zastupnica HDZ-a Ivanka Roksandić nikako nije pravedno i najbolje rješenja za funkciju predsjednice Skupštine županije. Drže je „dijelom sjedilačkog, ne baš korisnog parlamentarnog plemena“, jer je članstvo u Hrvatskom saboru dobila na pladnju. Zamjenjivala je izabrane dužnosnike, koji su zamrznuli mandate, jer bi im saborsko zastupništvo bilo nespojivo s lokalnim dužnostima. Novi potpredsjednici Skupštine bit će vjerojatno Emil Franjević (HSU) i Miroslav Petračić (HSS). Na dnevnom će redu biti i prijedlog izmjena i dopuna ovogodišnjega proračuna, te donošenje budžeta za 2015. Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji, kao u vrijeme bivše glavne revizorice Šime Krasić, ponovo kasni pune dvije godine i odnosi se na 2013. Do tada i kasnije primjedbe revizora odgovorni su prihvaćali s rezervom i „okruglim“ opravdanjima. Treba se prisjetiti slučajeva prodaje „Cesta Sisak“, kupnje autoservisa za Županijski zavod javnoga zdravstva ili pak 15 milijuna kuna vrijedne zgrade Dunavskoga Lloyda. Pred vijećnicima je u svakom slučaju znakovito, ako ne i povijesno zasjedanje. T

 

 

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
  1. Guest
    #1 Guest 28 prosinca, 2014, 14:35

    Iako nije poznata estradna COPRNJICA sa Žumberka, ona koja laže 100 KM/h, treba reći da je Merzelica ŽENA KOJA ZNA okretati situacije tako da sve ispadne kako ona to hoće i želi…..Ma molim Vas svih pa tko može biti toliko sposoban osloboditi se OKOVA remetinečkih i odmah uletjeti u Sabor te iste Države koja ju je u Remetinec i pospremila….Ivo Sanader nije joj niti do gležnja a preostaje vidjeti kako će se razvijati situacija glede ostalih pečalbara u Purgeraju….

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code