GREGORIĆ I TOMAC PREDSTAVLJAJU ŠIMEKOVU KNJIGU

GREGORIĆ I TOMAC PREDSTAVLJAJU ŠIMEKOVU KNJIGU

29. listopada, 2011.

knjiga

 

 

 

Nakon promocije na Frankfurtskom sajmu knjiga, Dr. Ivan Šimek, zamjenik ministra iseljeništva u Vladi demokratskoj jedinstva i dugogodišnji generalni konzul Republike Hrvatske u Slobodnoj Državi Bavarskoj, predstavlja svoju knjigu Zaboravljena istina o stvaranju hrvatske države i počecima diplomacije“  u Zagrebu.

 

 

Promocija knjige održat će se u srijedu 2. studenog, u 18:00 sati, u Histrionskom domu, Ilica 90., u Zagrebu.

 

O knjizi će govoriti recenzenti dr. Franjo Gregurić, predsjednik Vlade demokratskoj jedinstva te dr. Zdravko Tomac, potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva.

 

Odabrane ulomke iz knjige čitat će dramski umjetnik Zlatko Vitez.

 

Knjiga dr. Ivana Šimeka “Zaboravljena istina o stvaranju hrvatske države i počecima diplomacije” govori o iznimno značajnoj i dosad nedovoljno obrađivanoj temi iz vremena Vlade demokratskog jedinstva i prvih početaka stvaranja neovisne države Hrvatske te prvim počecima njene diplomacije.

 

Knjiga je pisana na temelju izvornih povijesnih dokumenta i u želji da pomogne mlađim generacijama shvatiti u kojim uvjetima i kako se stvarala hrvatska država. Pored toga, knjiga objašnjava značaj političke emigracije u stvaranju samostalne hrvatske države, koja je, prema autoru, imala presudan značaj.

 

Knjiga donosi prikaz osnivanja, rada i programa glavnih hrvatskih pokreta, organizacija i stranaka koje su počele s djelovanjem u vrijeme demokratskih promjena 90-tih godina. Iznimno vrijedna su autorova svjedočanstva o osnutku i djelovanju ministarstva za iseljeništvo vlade RH u kojem je autor obnašao dužnost zamjenika ministra Gojka Šuška. U knjizi su objavljeni službeni dokumenti ministarstva, do sad uglavnom nepoznati javnosti, preko kojih čitatelji imaju priliku izravno saznati o političkim načelima i programskim određenja ministarstva iseljeništva te njegovim djelovanjem u okviru Vlade demokratskog jedinstva.

 

 

Ono što je ovaj rukopis čini posebno vrijednim je autorovo dobro poznavanje hrvatskog iseljeništva i njegova djelovanja. Prema autoru, brižan odnos iseljeništva prema ideji hrvatske državotvornosti, koja je bila u središtu društvenog djelovanja različitih hrvatskih iseljeničkih organizacija, od presudnog je značaja za samostalnost Hrvatske.

 

 

Pored toga, autor donosi i neke manje poznate detalje iz hrvatske povijesti, poput moskovskih pregovora Tuđmana i Miloševića s Gorbačovom, a kojima je i sam prisustvovao, kao i izvorne dokumente presude vrhovnog pokrajinskog suda u Munchenu u slučaju Đureković.

 

Recenzenti knjige su prof. dr. Zdravko Tomac, potpredsjednik Vlade demokratskog jedinstva i dr. Ivan Čizmić, povjesničar koji se bavi problematikom iseljeništva. Uvod u knjigu napisao je dr. Franjo Gregurić, predsjednik Vlade demokratskoj jedinstva 1991./1992. godine.

 

 

 

 

Dr. Ivan Šimek u Jugoslaviji je bio jedini doktor menadžmenta, rukovoditelj izdavačke djelatnosti u Nakladnom zavodu „Znanje“ i predsjednik Komisije za međunarodne veze izdavača Jugoslavije, član UNESCO-ove Komisije za suradnju u izdavačkoj djelatnosti svijeta. Nakon višestranačkih izbora i formiranja Vlade Republike Hrvatske imenovan je 1990. zamjenikom ministar iseljeništva Gojka Šuška. Od 1994. do 2000. dr. Šimek bio je generalni konzul Republike Hrvatske u Slobodnoj Državi Bavarskoj, a 2002. postaje ugovorni partner tvrtke Roland Berger Strategy Consultants.

 

 

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code