GRADONAČELNICA PROTIV ČASOPISA „ RIJEČI“

GRADONAČELNICA PROTIV ČASOPISA „ RIJEČI“

3. srpnja, 2014.

 

 

rijeci 05 Custom

Kristina Ikić Baniček uskratila sredstava projektima  Matice hrvatske

 

Napisao: Josip Frković

Zauzeta KKK-om, odnosno kadrovskim koalicijskim kružocima i kombinatorikama o zatečenim nepodobnima i poželjnima djelatnicima iz SDP-a i HNS-a koji će još za otkaznoga roka ugovora o radu zauzeti radna mjesta prethodnika u gradskoj upravi i njenim komunalnim tvrtkama i ustanovama, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček od početka lanjskoga srpnja i trijumfalna stupanja na dužnost nije – mada djeluju pod istim krovom Gradske vijećnice – našla vremena za pisano zamoljen susret i razgovor s predsjednicom Matice hrvatske i urednicom renomiranoga časopisa „Riječi“, Đurđom Vuković. I dok se već sada može prognozirati da autokratski komunistički mandat gradonačelnice i drugova neće biti duga vijeka, da ni po čem dobru neće biti upamćen među građanima, aktualnu čelnicu najstarije hrvatske kulturne ustanove u Sisku pitali smo najprije kakva je budućnost jednog od ponajboljih kulturnih časopisa u našoj zemlji, čiji je prvi broj ugledao svjetlo dana davne 1969. godine.

 – Sudbina časopisa krajnje je neizvjesna, jer ako se tiskovinu duge tradicije želi uništiti uskratom novca, jasno je da je umatanje u demokratski celofan providno i licemjerno. Ali, krenimo redoslijedom. Ministarstvo kulture vrlo je kasno raspisalo natječaj za sufinanciranje časopisa  okončan početkom svibnja. Povratna informacija Ministarstva kulture, koje nas je tijekom petnaest godina kontinuirana izlaženja korektno pratilo, nije nam stigla na vrijeme. Proteklih godina zahvalni smo bili bivšim ministrima, iako nam u okolnostima kriznoga stanja cijele države novca nikad nije bilo dovoljno. Istina, neki su časopisi za 150 autorskih kartica dobivali dvostruko više sredstava negoli „Riječi“ s tri tisuće kartica.

POLITIKA UMIJEŠALA PRSTE

Ne mogavši odoljeti, priupitasmo našu sugovornicu ima li to ikakve veze i s HAVC-om i čvrstim osobnim vezama njegova šefa Hrvoja Hribara s ministricom kulture Andreom Zlatar Violić, odnosno usmjeravanjem proračunskoga novca prema sineastima.

 – Ne bih se usudila ponoviti vašu tvrdnju, osobito skandaloznu konotaciju o prisnostima to dvoje spomenutih korisnika i potpisnika novčanih naloga. Ali je svakako indikativno da ljudi iščitavaju kako se u hrvatskoj kulturi nešto zbiva, okreće natumbe. Bez sumnje bi trebao postojati kontinuitet – ne mislim pritom samo na časopis, nego na kulturu općenito – s uvođenjem nekih novih stvari protiv kojih sam kao osvjedočeni demokrat. Međutim, kad se želi na silu promijeniti sve onda je to upitno, onda je moguće da je tu politika uvelike umiješala svoje prste. A tako nam je počesto bilo i u nekim prošlim vremenima i sustavima, pa i u našem gradu Sisku. Dakle, Matica hrvatska je za časopis „Riječi“ i Kvirinove poetske susrete dobila 10.000 kuna. Pet tisuća pak MH je dobila od županije. Časopis je oduvijek i prvenstveno bio financiran iz gradske blagajne, pa prvenstveno sisačkim čitateljima prepuštam mogućnost da ocijene kako svrsishodno utrošiti 5.000 kuna. Samo bih još podsjetila da je Ogranak MH 2010. od grada dobio 45.000, 2011. 50.000 kuna, 2012. 35.000, a 2013. samo 17.700 kuna. Četiri godine unatrag Ministarstvo je doznačilo 10, a prošle godine 40.000 kuna za izdavanje „Riječi“. Kako se luksuzne „Riječi“ godišnje pojave u dva dvobroja, tiskana na kunstdruk-papiru, takva orijentacija rječito govori o želji nakladnika da na tržištu pronađe put do čitatelja i na širem hrvatskom prostoru. A samo za tisak dvaju dvobroja treba 30.000 kuna, a za vrlo skromne honorare treba još 60.000 kuna. Lani smo zapali u novčanu krizu, ali nas je spasilo interventnih 10.000 kuna Ministarstva kulture. Bez 120.000 kuna, u svakom slučaju, nema ni „Riječi“ niti razgovora o daljnjem izlaženju časopisa. U stvaranju časopisa od 1999. sudjelovao je impozantan broj od tisuću autora iz cijele Hrvatske koji naprosto ne mogu vjerovati mogućnosti da se izlaženje „Riječi“ prekine, kazala je Đurđa Vuković.

 MATICA HRVATSKA U SISKU OD 1936.

Naša nas sugovornica u nastavku podsjeća da je od utemeljenja 1874. u sastavu Matice hrvatske djelovao velik broj uglednih Siščana, poput pučkih tribuna braće Radića, gradonačelnika Franje Lovrića, kotarskoga predstojnika Milana Šenoe, dr. Frante Gutschyja, književnika Ante Kovačevića, tiskara i fotografa Janka Dujaka, putopisca Dragutina Seljana, bankara i zastupnika Grge Tuškana, kroničara grada Siska Fabijana Kovača, odvjetnika Hinka Steinera i kapelana Stjepana Kolaka. Prvi pododbor MH osnovan je 1935. u Zagrebu, a u travnju 1936. u Velikom kaptolu u Sisku i okupljao je 57 članova. Rad najhrvatskije kulturne institucije prekinut je prvi puta za ratnih zbivanja 1942., a potom 28. prosinca 1971. Bila je to posljedica staljinističkoga obračuna s Maspokom, u kojem su stradale tisuće nevinih Hrvata. Dodajmo tome da su u sisačkom Ogranku MH, uz brojne poznate Hrvate – Marijana Lačana, Jurja Bedenickoga, Stjepana Vrbanovića, Branka Hrsa, Olgu Lastrić,Ivu Matijaševića, Mariju Matgetić, Petra Salopeka, Josipa Severa, Marijana Kolaka, Ivu Andresa, Jozu Malića, Franju Gregorića, Zdenka Cehnera, Josipa Ivšića, Jozu Kovačevića Kelju, Olgu Kovačević, Iskru Poljak, Ivu Vrkljana i druge – djelovali i i pripadnici manjinske zajednice. I dok se ove godine gradska vlast potpuno ogradila od tradicija svetkovine nebeskoga zaštitnika, Kvirinovi poetski susreti , pokrenuti  1997. godine, Sisak su trajno ubilježili u popis središta hrvatskoga pjesništva. Tijekom 15 godina u KPS-u je sudjelovalo osamdesetak autora, jer su “ Marni sinovi i kćeri Kvirinove i Bakačeve Siscije“ – kako reče Joja Ricov – uznastojali promovirati hrvatsku liriku.

-Najbolji pjesnici primali su Plaketu sv. Kvirina, rad akademskoga kipara Zlatka Brkića, za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu, te nagradu za najbolju knjigu poezije mladim autorima u dobi do 35 godina, podvlači Đ. Vuković. T

 

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. perica kerupuh
  #1 perica kerupuh 5 srpnja, 2014, 08:59

  Mogli ste traziti i gdju Lidiju Lopjar da sufinanxira projekt,ima ona veza u ministarstvima3!!! A posto svi mrzite lomuniste u sisku,zapitam se tko je vladao svih ovih godina od 1991 pa ma ovamo,..sta ste radoli do sada

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. lidija
  #2 lidija 5 srpnja, 2014, 05:55

  Nepismeni komunjare najradje bi ugasili sve sto ima veze sa kulturom i tradicijom Hrvata i nametnuli nam svoj primitivizam u celofanu antifasizma koji je vec uzasno izlizan i providan. Necete gamad! Ovaj put kad padnete povratka vam nema. Vracate se natrag u rupe iz kojih ste rezali zadnjih 20 godina i nestajete zauvijek! Bog i Hrvati!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Turek
  #3 Turek 3 srpnja, 2014, 08:53

  Opće je poznato da u “Planu 21” nema stavke za kulturu.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code