GOLF NA SRĐU TREBA ODOBRITI I UNESCO

GOLF NA SRĐU TREBA ODOBRITI I UNESCO

13. srpnja, 2014.

 1 51fa3f3961c2c Custom

Zbog toga je dr. Ivo Goldstein u Dohi izazvao diplomatski skandal

 

Tekst: portal Tjedno

Fotografija: www.dnevno.hr

Od trenutka kada traje pseudoinvesticijski tsunami i prikriveni nasrtaj na cjelovitu kulturnu baštinu Dubrovnika, portal Tjedno nastoji ukazivati široj i stručnoj javnosti na štetne posljedice takvog djelovanja. Slijedom toga činimo to i ovom prilikom, naročito stoga što su zabilježeni medijski pokušaji zataškavanja opravdano oštrog tona UNESCO-a prema hrvatskoj delegaciji.

Posljednje zasjedanje Odbora za svjetsku baštinu UNESCO-a, koje je održano od 15. do 25. lipnja ove godine u Dohi, imalo je uz ostalo i temu o konzervaciji Starog Grada Dubrovnika upisanog na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Osim vijesti da je održana, spomenuti događaj hrvatski mediji iz već rečenog razloga relativno marginalno su popratli, tako da je vijest u javnosti prošla relativno nezapaženo. Istovremeno Ministarstvo kulture Republike Hrvatske na svojim internetskim stranicama izdalo je više nego konradiktorno i pomalo zbunjujuće priopćenje.

SAMOHVALA UZ ŠKRTU NAJAVU NADZORA

Hrvatsku četveročlanu delegaciju na UNESCO-ovom zasjedanju u Dohi predvodio je dr. Ivo Goldstein, veleposlanik Republike Hrvatske sa sjedištem u Parizu. Preostali dio delegacije sačinjavao je djelatnik Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dvije djelatnice Ministarstva kulture.

Službeni put spomenutog četverca u Dohu na trošak hrvatskih poreznih obveznika dobio je i priopćenje na internetskim stranicama Ministarstva kulture.

Međutim, iz objavljenog priopćenja koje je prilčno nejasno, da ne kažemo neuvjerljivo (http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=10917), može se iščitati sva konfuznost hrvatske kulturne politike pred licem međunarodne javnosti na štetu Starog Grada Dubrovnika. Naime, u jednom dijelu priopćenja moglo bi se neupućenom promatraču učiniti kako je sve u najboljem redu s očuvanjem kulturne baštine jednog od arhitekstonski najskladnijih gradova svijeta dok nekoliko rečenica dalje u istom tom priopćenju ministarstva HNS-ove ministrice Andreje Zlatar Violić, razvidno je da UNESCO ipak šalje svoje kulturološke forenzičare i povijesne eksperte u nadzor svega onoga što im je veleposlanik Goldstein u fabriciranom poluproizvodu od izvješća u Dohi pokušao plasirati.

AKADEMIJA GA NIJE HTJELA

Dr. Ivo Goldstein sin je povjesničara i publiciste Slavka Goldsteina. Prije nego što se fotografirao za diplomatsku putovnicu i do dolaska na istureni položaj veleposlanika Republike Hrvatske u Pariz, premda ne govori francuski, što su na prijedlog ministrice Vesne Pusić objeručki prihvatili hrvatski premijer i predsjednik, dr. Ivo Goldstein je radio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njegov znanstveni opus i prije nego što je postao poznat u diplomatskim krugovima sa slikom druga Tita na toplom, bijelom soklu otvorenog kamina pariške rezidencije, bilježile su kontoverze njegovih radova i publikacija, naročito u dijelu citiranih izvora. Kao takav, postao je predmet kritika stručne i akademske zajednice koja je ukazivala na moguće manipulacije budući je njegov znanstveni pristup nekoj temi, a time i znanstvenost nekoga teksta nije ovisio samo o točnosti činjenica nego i o njihovoj interpretaciji. Njegovi kritičari često su isticali da takva manipulacija činjenicama ne samo što nije znanost, nego je i vrlo opasan oblik antiznanosti. Dr. Ivo Goldstein javno je upozoravan i usput optuživan da u svojim radovima iznosi neutemeljene, čak i lažne tvrdnje. Akademski kritičari su takvu neznanstvenu metodu okarakterizirali kao sklonost manipulacijama i selektiranju činjenica po vlastitoj volji, dok je on, usput svjesno izostavljao one koje mu pobijaju tako donesene zaključke. Kao rezultat takvog znanstvenog pristupa dr. Ive Goldsteina, zasad će ostati upamćeni samo njegovi nerealizirani pokušaji da postane redovnim članom HAZU zajednice. Naime, akademska zajednica Republike Hrvatske u svim dosadašnjim kandidacijskim izborima odbila je većinom glasova primiti dr. Ivu Goldsteina u svoje krilo i u znanstvenu sekciju kao redovnog člana.

DIPLOMATSKI SKANDAL

Na tragu kritika u znanstvenoj zajednici, veleposlanik Goldstein se svojim istupom u Dohi našao u gotovo identičnoj situaciji kada je u pitanju diplomatski posao. Je  li samo neupućen u UNESCO-ve procedure, ili je, možda, zlorabio svoj položaj, hrvatski predstavnik pri UNESCO-u, dr. Ivo Goldstein, na zasjedanju u Dohi tražio je  provjeravanje vjerodostojnosti autora predstavki odaslanih iz Hrvatske na temelju kojih je UNESCO formirao svoje zaključke. Tim činom počinjen je sramotan pokušaj hrvatskog nekarijernog diplomata da se difamira nekoliko stručnih hrvatskih udruga – Udruženje hrvatskih arhitekata, Društvo arhitekata Dubrovnik, Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, kao i druge građanske udruge. Dr. Ivo Goldstein očito ne shvaća ili ne može shvatiti da je u kamenu isklesani Dubrovnik – grad hrvatske i svjetske prošlosti, ali i njene budućnosti. O razini bahatluka i ignoriranja obaveza prema UNESCO-u od strane naše delegacije na čelu s veleposlanikom Goldsteinom svjedoči i činjenica da Republika Hrvatska nikad nije prijavila UNESCO-u namjeru izgradnje golfa na Srđu, a što je bila dužna napraviti prema Konvenciji o svjetskoj baštini. Kako neslužbeno saznajemo, o površnosti priprema za konferenciju u Dohi svjedoči i činjenica da čak niti osnovni sažeci službenih materijala nisu bili prevedeni na engleski i francuski jezik. Kako UNESCO od Hrvatske nije dobio sve tražene informacije, nedavno je javno priznao i povjesničar umjetnosti Dino Milinović, koji je bio u hrvatskoj četveročlanoj delegaciji u Dohi. Da su Mililinovićevi navodi vjerodostojni i da pravi razlog zašto se šalje misija za monitoring na Srđ, može se iščitati iz nastupa njemačke predstavnice koja je izjavila na sastanku u Dohi kako UNESCO nema jasne i potpune informacije o situaciji u Dubrovniku.

Nekakvih razmatranja navedenog diplomatsko-kulturnog skandala iz Dohe u smislu kakve bi to posljedice moglo imati po šefa hrvatske delegacije, još nije bilo. Kao što nije bilo ni, u nekim drugim slučajevima uobičajenih, medijskih nagađanja o mogućem postupanju Ministarstva vanjskih i europskih poslova gospođe Pusić. Navedeno pitanje posebno je postavljeno na okolnost da kojim slučajem veleposlanik dr. Ivo Goldstein ne gleda istom dioptrijom hrvatske interese već interese investitora kao i na mogući potencijalni sukob interesa? Međutim, teško se oteti dojmu s pitanjem radi li se ovdje o neznanju ili pak o namjernom izbjegavanju međunarodnih obveza i otvorenom pogodovanju investitorima.

OZBILJNE KRITIKE STRUKE

Na tribini koju je prije nekoliko dana povodom ovoga diplomatskog skandala organiziralo Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske pod nazivom “Dubrovnik nakon Dohe – UNESCO-vi zahtjevi za zaštitu dubrovačke povijesne gradske jezgre”, postavljeno je otvoreno pitanje daljnjeg kredibiliteta Ministarstva kulture. Naime, javna diskusija je finalizirana s vrlo neugodnim pitanjem – je li Ministarstvo kulture još uvijek vjerodostojno nakon što je hrvatski veleposlanik u Francuskoj i zastupnik pri UNESCO-u, dr. Ivo Goldstein pozivao na provjeru vjerodostojnosti hrvatskih strukovnih udruga umjesto da govori o poduzetim koracima za zaštitu kulturne baštine?

Dakle, jedan od zaključaka tribine je svakako i trenutak kada je veleposlanik Goldstein dovodio u pitanje vjerodostojnost udruga u UNESCO-u, na način da je uvrijedio cijelokupnu struku povjesničara umjetnosti, konzervatora i arhitekata budući su se i sva strukovna udruženja očitovala negativno o utjecaju golfa na Srđu na svjetsku baštinu grada Dubrovnika.

Osim toga, posebno veleke kritike na spomenutoj strukovnoj tribini dr. Ivo Goldstein je dobio u pogledu nepoznavanja i ne praćenja recentne zakonske regulative u Francuskoj gdje obnaša svoju visoku diplomatsku funkciju, a gdje se trenutno priprema i zakon koji će ovu participativnu vrijednost koja uključuje javnost i ozakoniti. 

Na sve navedeno treba svakako napomenuti i ogromnu najezdu turista s kruzera koji vrše svakodnevni desant na Dubrovnik i koji su postali ozbiljna prijetnja za svakodnevno obavljanje životnih potreba stanovnicima unutar zidina grada. U tom smjeru, Institut za turizam Republike Hrvatske potvrdio je kako je ta državna institucija izradila takvu studiju za Dubrovnik još prije sedam godina, dakle još daleke 2006. godine. Kako saznajemo, Ministarstvo kulture, ali ni veleposlanik Goldstein, nije ju dostavilo UNESCO-u, iako je UNESCO pred konferenciju u Dohi tražio informacije i o kruzerima. Međutim, kao i sve ozbiljne studije u Hrvatskoj, ona vjerojatno skuplja prašinu negdje u dubokim ladicama odgovornih pri dubrovačkoj gradskoj upravi HNS-ovog kneza Andre Vlahušića. Uostalom, tko Andri Vlahušiću javno spočitava njegove nepravomoćne presude ozbiljnog kaznenog sadržaja? To se nitko javno i ne usuđuje jer postoji politički nalog da se od njega stvara fama kao o nevjerojatno uspješnom gradskom menadžeru, iako on to u stvari nikako nije.

UNESCO KAO ZADNJA BARIJERA

U jednom od svojih osvrta na ovu temu portal Tjedno nije bez razloga konstatirao kako je Maja Brinar zabrinula UNESCO svojim investicijskim postupcima i građevinskim namjerama na Srđu. Iako ima upaljeno trepteće zeleno svjetlo hrvatskih vlasti i lokalne zajednice na čelu s nepravomoćno osuđenim gradonačelnikom Dubrovnika, trenutno je taj projekt na udaru brojnih eko-udruga, arhitekata, međunarodne i domaće znanstvene javnosti dok ga s druge strane Vlada  Republike Hrvatske putem Ministarstva gospodarstva, netransparentno uvrštava u jedan od sto najvažnijih investicijskih projekata u našoj zemlji.

Bilo kako bilo, stiče se dojam da familiji Brinar-Frenkel trenutno jedino UNESCO predstavlja zadnju i pravno vrlo neizvjesnu barijeru u njihovim betonskim planovima koja se može ispriječiti pred megalomanski projekt na Srđu. Izraelski investitor i počasni konzul Pusićkinog ministarstva sa sjedištem u Jeruzalemu na adresi 216 Yaffo Street, gospodin Aaron G. Frenkel ima pred sobom za ispuniti nekoliko ozbiljnih zaključaka UNESCO-a koje je veleposlanik Goldstein u Dohi primio na znanje, i to kako slijedi :

– Izraditi stručnu studiju utjecaja izgradnje golf resorta na Srđu na povijesnu baštinu,

– Izraditi plan upravljanja povijesnom jezgrom,

– Izraditi strategiju kruzerskog turizma, kao i njegovu zakonsku regulativu,

– Predati izvješće o stanju očuvanosti lokaliteta do veljače 2015.,

– Predati izvješće o implementaciji svih gore navedenih studija do veljače 2016.
Međutim, kad je veleposlanik Goldstein u pitanju, stara  pučka poslovica kaže: “Umiljato janje dvije majke siše.”

Dakle, kad je međunarodna i domaća glorija u pitanju, uključujući dakako i HAZU, tu je Ministarstvo kulture, a kad su na dnevnom redu putni nalozi i dnevnice tu je omiljeno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s već nadaleko poznatom deviznom blagajnom i zlatnom škrabicom još iz doba Lenke Živković i Mate Granića. T

 

21 komentar

Uskoči u raspravu
 1. mark stena
  #2 mark stena 31 srpnja, 2014, 14:03

  U slavnoj epizodi “Alana Forda”, “Pas za milijun dolara”, Bob Rock i Alan Ford su na kratkom odmoru i izležavaju se na plaži. Mir im poremeti smeće koje im dolijeće preko obližnjeg zida i onda shvate: oni su na plaži za siromašne, a otpaci hrane im stižu s plaže za bogate. Bob Rock se odmah iznervira i vikne: “Hej bogatuni, ovo nije javno skladište nego slobodna plaža!”, a preko zida mu samo rezignirano uzvrate: “Čuj, ovi se siromasi još i bune”. Čitali smo nekad izvrstan “Alan Ford” ljeti na slobodnim dubrovačkim plažama, bezbrižno se smijali i razumjeli da se ispod humora radi o kritici klasne podjele u Americi, no nismo ni slutili da će desetljeće-dva kasnije alanfordovska situacija doći i do nas.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Aco
  #3 Aco 28 srpnja, 2014, 11:03

  Nije on kriv. To mu je sve tata preko Mesića i Pusićke omogućio.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Petar Krešimir
  #4 Petar Krešimir 21 srpnja, 2014, 14:20

  A da li UNESCO treba odobriti i Titovu sliku u Hrvatskom veleposlanstvu u Francuskoj? Je li Goldštajne?

  Koga to ti praviš budalom i kome mažeš oči? Hrvatskom narodu koji te uhljebio!

  Zamisli što bi ti rekli i što učinili tvoji Židovi iz Izraela, kad biš se slikao uz sliku najvećeg zatornika i masovnog ubojice Židova – Adolfa Hitlera?

  A ti držiš u Hvatskom veleposlanstvu sliku najvećeg masovnog ubojice Hrvata – Broza Tita.

  Nisi za to samo ti kriv, manitašu, nego i onaj ko te takvog tamo poslao! Ograničen ko i ti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Strucnjak
  #5 Strucnjak 17 srpnja, 2014, 03:00

  Onih godina, kad je trajao separatisticki rat u Alziru, ustanici su dobivali veliku pomoc u oriuzju od Tita. Brod ‘Slovenija’ nakrcan raznim lakim i teskim oruzjem uhvatila je francuska vojska u teritorijalnim vodama i iz toga je izbio prekid diplomatskih odnosa izmedju Tita i De Gaulle-a. Razlog je veliki, jer tim oruzjem ubijana je francuska vojska kojom je zapovijedao jedan od asova Saveznika iz Drugog svjetskog rata. Tada je De Gaulle iz temelja promijenio svoju politiku prema Hrvatima koji su dobili i slobodu i razumijevanje, pa je u ratnom muzeju ‘Invalides’ otkrivena spomen ploca Hrvatskim regimentama iz doba Napoleona. De Gaulle-ov zaokret prema hrvatskom pitanju bio nam je i te kako dragocijen i u vrijeme Domovinskog rata. Nasi neprijatelji su bili nasi domaci izrodi i izdajnici kojima koriste pustolovi i mafijasi po cemu se vidi da moramo paziti na kucnje lopove koji nas pokusavaju osramotiti i u ozbiljnim krugovima u kojima oni nisu dobro dosli! Nismo mi spali na Ivu&Ivu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. sliku svoju ljubim
  #6 sliku svoju ljubim 17 srpnja, 2014, 00:20

  Osim što ljubi sliku pokojnog maršala, dr. Ivo Goldstein je kao friški veleposlanik RH u Francuskoj organizirao konferenciju o Titu i Charles de Gaulleu. Ali ono što je u našoj diplomaciji prešućeno je podatak kako je tom krivom povijesnom paralelom povrijedio Francuze budući da Charles de Gaulle nije bio ratni zločinac.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Guest
  #7 Guest 16 srpnja, 2014, 20:49

  Evo još jedne projekcije … :)))
  Samo naprijed, … ispušite se, ali “tako” samo “kosite travu koja će opet izrasti”. :)))
  Treba naći i isčupati “korijen problema” u vama.
  Ukratko, treba razumjeti sebe pa ćete i druge.

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Strucnjak
  #8 Strucnjak 16 srpnja, 2014, 18:08

  Ovaj vampir (Gusest) je, kako bi to rekao Petar Kocic – zorli pametna budala koja sve rjesava u troskocima i skace samome sebi u trbuh.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. Guest
  #9 Guest 16 srpnja, 2014, 17:24

  A zasto mislis da sve, sto si upravo napisao ‘drugima’, se ne odnosi – upravo na tebe?!
  Strucno se to zove – projekcija.
  A sad, umjesto strucnjaka, zamisli da si klokan, pa odyebi … u troskocima.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Durda
  #10 Durda 16 srpnja, 2014, 15:37

  Covjek njemu diskretno savjetuje da je vrijeme da ne smeta onima koji vec pola stoljeca odlucuju o sudbini slobodnog svijeta, a koje on vidi se apsolutno ignorira. Njima treba opet ponoviti onu vec toliko ponavljanu: ‘Budala je ona napasna osoba koja daje savjete i dijeli kritike pametnijima od sebe u stvarima koje on ne pozna niti ne razumije, jer neznanje je majka zla, kako je to prije 16 stoljeca zapisao nas zemljak – sveti Jerolim. A sta ako se iza pseudonima Durda nalazi strucnjak koji je zamoljen za definira sudbinu Izraela u odnosima sa scojim susjedima Palestincima? Zar vam nije jasno da vas nitko vise ni za sto ne pita i da vase nametanje u zbilji danasnjice, a posebno u diplomaciji ne nailazi ni na minimum razumijevanja, a kamo li postovanja??? Is, ne prasi!

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. zen
  #11 zen 16 srpnja, 2014, 13:49

  Bravo Frano, jer danas nema više opasnosti – ni od komunizma, ni od fašizma, već od – VJERSKOG FUNDAMENTALIZMA, … bez obzira iz koje konfesije dolazio !!!

  🙂

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. FRANO
  #12 FRANO 16 srpnja, 2014, 13:43

  POŠTOVANI=GUESTO= ZAR DA MI ,ČITATELJI OVOG PORTALA NE ZAKLJUČIMO ,IZ TVOGA TEKSTA ,ONAJ TIP MRŽNJE KOJU JE STEPINAC TAKO POMNO ,KATOLIČKO-ZLOČINAČKI ,U SLUŽBI SVOJE SVETE MATERE CRKVE, MARNO PROVODIO ZAŠTO JE BIO OSUĐEN KAO RATNI ZLOČINAC ,QUISLING I MRZITELJ SVEGA DRUGOG I DRUGAČIJEG. DAKLE, ZAR VAMA,POŠTOVANI NACI-KLERIKALNI FAŠISTO ,KRVOLOČNE NARAVI ,NIJE RAZVIDNO DA SMO U 21-VOM STOLJEĆU ,U DRUGOJ DEKADI ,KADA LJUDSKI UM DANAS RASPOLAŽE PLANETERNOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM KOJA BRIŠE SVAKU PODJELU MEĐU LJUDIMA I SPAJA IH U DOBROČINSTVU A NE U KRVOLOČNOSTI.

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. FRANO
  #13 FRANO 16 srpnja, 2014, 13:33

  KADA BI OVA-J DURDA BIO KONKRETNIJI ,ARGUMENTIRANIJI ,TIČUĆI SE NJEGOVOG IZLJEVA MRŽNJE ONE USTAŠKO-KATOLIČKE ,KRVOLČOČNE KOJU JE NAUČIO U VJERNAUČKIM AKADEMIJAMA ,BILO BI NAMA ČITATELJIM PRISTUPAČNO RAZUMJETI U ČEMU OVAJ ČOVO VIDI TAKO RUŽAN DRUŠTVENI I INTELEKTUALNI LIK ,GOSPODINA GOLDSTEINA ,OSIM U ONOJ DRINARSKO-TRIBALNO-TALIBANSKOJ ,PRIMITUIVNOJ ,KRVOLOČNO- KATOLIČKOJ NASLJEĐENOJ MRŽNJI VJERSKE NETRPELJIVIOSTI.
  ZATO PORUČUJEM POŠTOVANOM ILI POŠTOVANOPJ =DURDI = MARŠ SA SVJETOVNIH PORTALA JER SE OVDJE SUSREĆU MISLEĆI LJUDI A NE DINARSKE .TRIBALO-ANTROPIDNE KATOLIČKE ,ZATUCANE SPODOBE.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. Durda
  #14 Durda 16 srpnja, 2014, 05:50

  Samoubojice-kukavice, da bi bili sigurni da ne ce ostati zivi nakon skoka ‘s mosta u vodu’, svezu sebi za nogu teski balast. Taj balast samoubojice Ive Josipovica naziva se – Ivo Goldstein. NOTA: U EU je na snazi nacelo: koga jedna drzava clanica odbije, taj je neprihvatljiv za sve drzave clanice EU. Ovdje to znaci da ni Hrvatska, nakon odbijanja Goldsteina kao hrvatskog veleposlanika u Parizu, ne bi trebala (pa ni smjela) drzati dog prostaka u Hrvatskom veleposlanstvu u Francuskoj. Zasto? Pa on je svezan za noge i ruke Ive Josipovica koji ce, napokon, zajedno s njije otici u – ropotarnicu povijesti. Srecom po Dubrovnik…

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. peki
  #15 peki 16 srpnja, 2014, 03:46

  …kako hrvatski predstavnik u Francuskoj, dr. Ivo Goldstein, još uopće nije potvrđen veleposlanikom s francuske strane, te po opće poznatim diplomatskim uzusima nitko razuman ne nastupa u javnosti s pozicije koju nema! Taj je skandal u nas potpuno prešućen iako je daleko veći, a I. A. Marinović mediji su odmah ismijali. Ma koliko ona to zaslužila, nevjerojatno je da bez komentara mogu proći ovakovi gafovi sada već (i unatoč tome) potvrđenog diplomata u Francuskoj….

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. Cameltours
  #16 Cameltours 14 srpnja, 2014, 10:19

  Jesu li usput jahali i na devama u Dohi? Ufff, jadne li države.

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. jeste li znali?
  #17 jeste li znali? 14 srpnja, 2014, 08:45

  Prije tri godine predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je pismo čelnim ljudima EU pozivajući ih u Dubrovnik. U pismu je Predsjednik tada napisao da je Dubrovnik najpoznatije središte «jugoslavenske kulture» a povodom otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara. Glavni kulturni događaj te godine u Dubrovniku je bio nastup Beogradske filharmonije!

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. Kopilot
  #18 Kopilot 13 srpnja, 2014, 21:12

  British Airways je nedavno napravio istraživanje među vlastitim pilotima kako bi otkrili top deset destinacija, omiljenih pogleda iz kokpita. Od Sydneya do planine Fuji, preletjeli su cijeli svijet. Od spektakularnih pogleda koji vas zaista vode u neki drugi svijet, na devetom mjestu našao se pogled na hrvatski Dubrovnik.

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. Guest
  #19 Guest 13 srpnja, 2014, 21:09

  Ne zanosite se, taj navrnuti “židov” (fake-jew) će istim takvim “židovima”, ustvari, cionističkim hazarskim-aškenazima (podrijetla: turkmensko-mongolskog) ishoditi, preko svoje mafije u USA tu UNESCO-vu dozvolu a kojom će ustvari oni onda z.a.o.b.i.ć.i lokakne vlasti.
  Potporu klijentelističke Vlade RH već imaju i moći će onda započeti rasprodaja Srđa i gradnja – “od golf terena do (kasnije) luksuznih vila” koje su ustvari glavni cilj te cionističke pohlepe.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code