GLAS AMERIKE O HRVATSKOJ

GLAS AMERIKE O HRVATSKOJ

11. lipnja, 2011.

Bloomberg TV emitirao petominutni prilog o hrvatskom okončavanju pristupnih pregovora

Voditelji emisije su podsjetili da se hrvatsko gospodarstvo smanjilo za 1 posto, da su cijene u travnju povećane za 2,4 posto te da stopa neuposlenosti iznosi 18 posto

Američki financijski televizijski kanal Bloomberg TV objavio je danas u svojoj emisiji Countdown – Odbrojavanje –  prilog od skoro pet minuta o uspješnom hrvatskom okončavanju pregovora s Europskom unijom. Iznoseći ekonomsku “krvnu sliku” Hrvatske, voditelji Countdowna su  podsjetili da se hrvatski bruto nacionalni proizvod smanjio prošlu godinu za 1 posto, da su cijene u travnju ove godine povećane za 2,4 posto te da stopa neuposlenosti u zemlji iznosi oko 18 posto, što bi – po mišljenju voditelja – mogla biti jedna od glavnih prepreka članstvu.

U emisiji je uživo putem telefona sudjelovao i Marko Remenar, član uprave Zagrebačke banke. Naglašavajući kako je članstvo ponajprije veliki politički uspjeh za Hrvatsku, Remenar je rekao kako će taj događaj imati vrlo velik utjecaj kako na ekonomiju tako i na društvo u cjelini.    Remenar  je napomenuo da će hrvatsko članstvo u EU uvelike pomoći razvoju gospodarstva i da će ekonomske posljedice biti krajnje pozitivne u cjelini. “Kao prvo imat ćemo neometan pristup tržištu Europske unije, što će potaknuti izvoz, a to je ključno za razvoj. Na tržištu će se pojaviti veća konkurencija proizvođača iz EU, od čega će koristi imati potrošači” – rekao je Remenar.

Voditelji emisije podsjetili su Marka Remenara da je Hrvatska jedina zemlja u regiji koja se još uvijek nalazi u recesiji. Odgovorio je da je djelomično tome razlog što je Hrvatska kasnije ušla u recesiju od drugih zemlja i da će se kasnije iz nje izvući. Drugi razlog su neki  strukturalni gospodarski problemi koji su se – po njegovom mišljenju – “konačno počeli rješavati” tako da se član uprave Zagrebačke banke Marko Remenar nada oporavku hrvatskog gospodarstva u trećem tromjesečju ove godine.

Izvor

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code