GALE ILI CAR

GALE ILI CAR

27. srpnja, 2012.

Piše: Ognjen Milošević

Dragan Spajić Gale (vokal, ritam gitara) i njegova grupa Galerija, inače Gale ju je osnovao 1989. i iznjedrila je samo jedan album Djevojka iz izloga, u kojoj osim njega sviraju Alen Šenkovski (solo gitara, prateći vokal), Antonio Golub (bas gitara, prateći vokal) i Mario Kovačević (bubnjevi), ove su godine izdali mini album Gale (Croatia Records) na kojem se nalaze četiri pjesme. Lutka iz izloga podsjeća na Crvenu jabuku, posebice zbog načina pjevanja, a tekstualno neizbježno podsjeća na legendarnog Zdravka Čolića i njegovu pjesmu Pusti, pusti modu. Žanrovski mogli bi ju smjestiti u hrvatski, ili bolje regionalni, rock osamdesetih/devedesetih s „klasičnim“ instrumentima poput bas gitare, bubnjeva, lead gitare i klavijatura. Bogatima noge su u moru (a moje doma u lavoru) jedna je zafrkantska morska pjesma koja se diči ska ritmom, pjevnim refrenom, i parodijskim tekstom o blagodatima ne odlaska na more u vrelini ljeta. Dobro se dobrim vraća ponovno zvuči kao regionalni komercijalni rock osamdesetih/ devedesetih dok se u tekstu na šaljivi način govori o vrijednosti pozitivnog životnog stava. 0,0 promila je još jedna šaljiva pjesma koja tekstualno podsjeća na Alena Nižetića i njegovu Noć je počela sličnu pjesmu o policiji i nedaćama vožnje uz nedozvoljene promile te se glazbeno opet uklapa u obrazac zabavnog regionalnog rocka osamdesetih/devedesetih .

Premda je Gale pomalo na nekim mjestima u tekstu i svojoj izvedbi simpatičan i zabavan, u njegovom izričaju ne nalazi se ništa novo niti tekstualno ni glazbeno. Sve pjesme imaju osjećaj već izvedenog i već puno puta preslušanog, većinom komercijalnog pop rocka iz ranih devedesetih. One pripadaju žanru prave zabavne glazbe te ako ih netko baš zbog toga želi poslušati neće puno pogriješiti.

Šteta što se Gale vratio svojim počecima s grupom Galerija, trebao je nastaviti tamo gdje stao Car. Iza imena Gale i Car krije se isti pjevač, s tim što je Car bio daleko zabavniji. Gale je pokušavao i pod imenom DJ Konjina i imao je odličnu pjesmu „Kobila je za sve kriva“, nažalost nije imao dovoljno kuraže nastaviti pod tim imenom. Onda je umjesto DJ Konjina poželio biti Car, a sada je valjda shvatio da je on samo Gale.Topla preporuka Galetu je postani Car, odnosno Gale Car. T

5 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code