FRADI TO JE BIO POJAM

FRADI TO JE BIO POJAM

25. srpnja, 2014.

kolumna-80-godina-s-nogometom

Piše: Zvonimir Magdić

Ima tehniku, ima elegancije. Imaji u Duboszu vratara, koji šaka na stranu.  Imaju vitkost igrača nogom. To je Ferencvaros naših dana.Takmac Rijeki. Na Kantridi. Jedanaesterac, opravdan.  Srušeni Krstanović, trese – iz ‘ elvera’ – mrežu. Ime, koje će ostati. Peštanci ga zovu –  od milja – Fradi! Pojam. Tek će Di Stefanov Real Madrid srušiti slavu tok silnog kolosa, sav u zelenom. No, između tridesetih i ‘ 45, to je bila, prva momčad Europe. Igra –  Ferncvaros! Bio sam dijete. I, drukao – u svjetskom nogometu – za Sarosijevu postavu. Zvijezda tog silnog Ferencvarosa bio je, uoči Drugog svjetskog rata, dr. Gyorgy Sarosi. Nije liječnik, pravnik. Igračina.

SEDAM GOLOVA PLANIČKI

Evo, samo jedne od tolikih njegovih priča. I – golova! Mađarska  protiv Čehoslovačke u  Budimpešti. A, dvoboj dr. Sarosija  i Planičke. Sarosi najbolji vođa navale na Starom koninentu Planička, inače za novine – čovjek od gume -i ne za mali broj -jednak Zamori!Počinje. Rezultat 8:2 za Mađarsku! Golovi? Od osam ‘ štikleca’ Mađara – sedam (!), su ‘ doktorovih’!. Sarosi ima i brata Belu.Taj igra –  u sredini obrane zelenih. Ima ‘šljucu,’ da sve grmi. I, još više. Za jednog od tolikih  sciopera, štrajkova, koji su tih, sedamdesetih,

skakutali iz dana u dan, ulovio sam dr Saorsija, u Genovi. On je  politčki pa i športski emigrant. Čak, i osnivač ‘Hungarije’, momčadi istočno-europskih nogometaša, koji su izmakli sovjetskoj ili Titovoj čižmi. Za Hungariju su igrali i Laci Kubala i Hrvat Zvonimir Monsider, na golu!I, u Genovi, u njegovoj kući, ne vili, u stanu, prizanje mi: ‘ Mi Sarosi smo – Hrvati. Naše je  izvorno prezime – Štefančić. Mi smo nedaleko Zagreba’ ( Jastrebarsko). Oho! On je, za igranja, upravljao Ferencvarosom. Sve je u nogometu – znao. Na koncu, počeo je kao srednjak, koji je – tada –  ‘šetao’. I -mislio. Završio je kao, polu-špica. Igrao je zadivljujuće. Bio je kapetan Mađarske u završnici Mundiala u Francuskoj, 1938. protiv Italije: Meazza i dr. Sarosi. Kapetni. Suparnici. Umjetnici.

HAŠK-FARDI 1943. U ZAGREBU

I, jedan  Bečanin,  Mathias Sindelar dio je tog trolista. I,  jedna zanimljivost. U Ferencvarosu je grao, sredinom tridesetih, prošlog stoljeća, i slavni podučavatelj Gradjanskog  iz Zagreba, Martin Bukovi. Genijalc. I kao učitelj  i kao igrač. I njegova Fradi-priča ima tečnost: ‘Tukli smo u Montevideu Urugvaj, dvostrukog olimpijskog pobjednika, 3:2. A, u Buneos Airesu, vidio sam najboljeg igrača na svijetu. Ne, njega vi ne poznate ( ja ga  poznam, op. a). Tarascone. Čudo. Živa reklama. I, veliki as. U enciklopedijama, u samom vrhu svijeta. U onoj poznatoj navali ‘ Orszaga’ ‘-T,’ tri je Fradievaca: Tancos, Toldi, Takacs) plus Turai i Titkos. Igrali su Fradijevci, gdje ih je zvalo. Čak, i na selima. I – čudesnim loptanjem zabavljali svijetinu. Ja ih pamtim. S jedne utakmice protiv Gradjanskog, 4:2 za Gradjanski i s proslave HAŠK-a. U Zagrebu, 1943. Bilo je točno, 40 godina HAŠK-a, a rezultat  4:2 z HAŠK. Velika igra na Concordijinom igralištu, u Krnjčevićeoj -krcato. Jasno, za Božić ’43. Fradi su uzvratili 6:1, Akademičarima.Takvi su bili, gutali su, ali su i zabijali. Na ‘ klaftre’. Atrakcija nogometa.Ti su znali, sve. Apsolutno – sve. Imali su džon i – drbling. Imali su tjelesnu moć i visoku tehniku. Igrali su – pametno.

I, na kraju velike priče, Albertta Florijana, koji je – divanio – po hrvatski..Tko ih se imalo sjeća, bude uspomene. Ova utakmica s Rijekom, jedna od takvih. Kakvi su im bil tek  djedovi. Majko Božja.! Kad sam već dobio kolumnu: ’80 godina s nogometom’, ova isključivost   na  portalu ‘ Tjedno’- o Ferencvarosu – ima svoj visoki, ton. I  – te kakav! T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code