FLORIDSKA  KUĆICA SLOBODICA TOMISLAVA HORVATINČIĆA

FLORIDSKA KUĆICA SLOBODICA TOMISLAVA HORVATINČIĆA

23. kolovoza, 2011.

Poglavlje iz knjige “KONDO KONDO” skida masku s lica građevinskog tajkuna koji je netom jedrilicom usmrtio dvoje talijanskih turista

Piše: Irena Divković Milanović

Građevinski tajkun Tomislav Horvatinčić od trenutka nesreće na  jedrilici kod Primoštena sa smrtnim posljedicima po dvoje Talijana ne prestaje biti top temom hrvatskih medija. Budući ga je tragični događaj lansirao na udarne medijske pozicije, a s obzirom na ranija iskustva povrede mojih autorskih i profesionalnih prava, ovim putem šaljem pisanu obavijest svim medijima koji prate slučaj Horvatinčić.

U mojoj knjizi “KONDO KONDO” (tiskano izdanje u prodaji u maloprodaji Tiska od početka srpnja, a web poglavlja publicirana u nizu regionalnih medija od siječnja o.g.) jedno poglavlje posvećeno je Tomislavu Horvatinčiću Sr. i Tomislavu Horvatinčiću Jr.

Naime tajkunov istoimeni sin iz prvog braka živi na Floridi u vrlo skromnim materijalnim prilikama. Sin se svojedobno odrekao oca (u Nacionalu) međutim otac je potom izjavljivao kako su u međuvremenu izgladili sve nesporazume, te da o djeci skrbi bez razlike i da “ponosno šeće gradom”. Budući sam višemjesečnim novinarskim istraživanjima utvrdila posve suprotno,   temi o “floridskoj kućici slobodici” posvetila jedno poglavlje a sve s namjerom istinitog prikaza lika i djela tajkuna Tomislava Horvatinčića. Kao što je medijima poznato,većinu sam poglavlja iz knjige i prije tiskane objave prezentirala u jav nosti kako bih ju upoznala s tematikom knjige “KONDO KONDO” ali i istodobno dala akterima mogućnost javne reakcije. U slučaju Horvatinčić izostala je bilo kakva reakcija na sadržaj poglavlja.
Poznajući način funkcioniranja medija u Hrvatskoj, kako bih zaštitila autorska i profesionalna prava, pri dostavi kao i obavi materijala inzistirala sam na poštivanju Copyrighta (tekst u prilogu) a u kojem je pisalo da je svaka javna prezentacija sadržaja moguća jedino uz navođenje imena autora (Irena Divković Milanović) te knjige (KONDO KONDO). Potcrtala sam da će svaka zloupotreba biti sankcionirana putem opunomoćenog odvjetničkog ureda.

Unatoč striktno opisanim uvjetima korištenja rezultata moga višegodinjeg novinarskog i autorskog rada, prisiljena sam pravni putem boriti se protiv medijskih prekršitelja Zakona o autorskim i srodnim pravima te Kaznenog zakona. S tim u svezi pokrenula sam Opomenu pred tužbu protiv Večernjeg lista, a sve zbog krađe poglavlja o Monaco nekretninama Ivice Kostelića i Ivana Ljubičića. Uskoro s odvjetnikom predajem Kaznenu prijavu protiv Večernjeg lista Državnom odvjetništvu. Također, protiv drugog prekršitelja, nakladnika portala Javno.hr i direktora Josipa Majhera idućih dana pokrećem mehanizme pravne i svake druge zaštite. U tom slučaju radi se o krađi rezultata moga polugodišnjeg istraživanja transkontinentalnih poslova Severinina zaručnika Milana Popovića, a koje Javno, unatoč tomu što je sve objavljene informacije putem e-maila zaprimio od mene, potpisuje kao svoje novinarsko otkriće. Naime, taj je portal kao i drugi mediji Popovića predstavljao isključivao kao “opsesivnog praznovjernika”, sve dok nije istinitu priču o njegovim poslovima prepisao od mene.

Također, kako bih prevenirala da netko poput Vanje Nezirović (Jutarnji list, Globus) ne “otkrije” identitet prve žene Ante Gotovine, Kolumbijke Ximene Dalel Sorel i to nakon što sam isto ja otkrila i objavila, ili da si pripiše otkriće ciparskogSeverinina zaručnika te  njegovih ruskih partnera i rudnika zlata u Kazahstanu (nakon što sam iste podatke još u veljači o.g. isporučila mailom u Globus zajedno s uvjetima javne eksploatacije), ističem sljedeće:
biznisa i obitelji Medijski je dopušteno ekspolatirati poglavlje o Tomislavu Horvatinčiću Sr. i Jr. iz moje knjige i to uz pridržavanje odredbi Copyrighta iz web poglavlja (objavljeno na portalu Tinolovka 25. ožujka 2011. godine – sadržaj e-maila poslanog svim medijima u prilogu) te poglavlje iz tiskanog izdanja prema uvjetima navedenim u Impressumu knjige (u prilogu). Svaka druga upotreba bilo koje informacije ili dijela knjige smatrat će se nezakonitim korištenjem te ću posegnuti osim dizanja tužbe i za puno učinkovitijim mehanizmom zaštite svojih prava.

Poznato je da medijski nakladnici u Hrvatskoj na razne načine uspješno izbjegavaju obveze prema oštećenicima s raznoraznih osnova a i dugotrajni iscrpljujući (i financijski) sporovi idu u prilog njima a ne oštećenima poput mene. Zbog toga svaku svoju aktivnost pravne zaštite neću usmjeravati samo prema pravnom subjektu nego i predsjednicima uprava / suvlasnicima. Budući isti imaju imovinu (samo rijetki ne i u svjetskim metropoloma od Beča do Amerike….) iskoristit ću prednosti EU zakonodavstva koji omogućuje stavljanja plombi (hipoteka) na imovinu na teritorija zemalja EU u slučaju potraživanja a za koje postoji sumnja da se ne mogu sudski naplatiti u zemlji nastanka potraživanja / obveze.
S tim u svezi vjerujem da ću kolateralno u takvim postupcima imati priliku i hrvatsku javnost upoznati s činjenicom tko su vlasnici medija u Hrvatskoj a koji potiču uredništva /novinare na kršenje zakona, sve s ciljem uvećanja njihovog osobnog profita i bogatstva. (U pravilu jednako ili slično velikog kao medijskih gazda iz kudikamo bogatijih zemalja).
U to sam se uvjerila budući obavijest o kršenju svojih prava proslijedim uvijek na znanje upravama i vlasnicima medijia pa kako u pravilu izostane reakcija s njihove strane, tako se zapravo kvalificiraju za kategoriju tuženika, odnosno supočinitelja, i riskiraju hipoteke na (u pravilu) zatajene inozemne nekretnine. T

{gallery}naslovne/florida{/gallery}

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
  1. Maler
    #1 Maler 25 kolovoza, 2011, 15:06

    Baš je mala,mislim,kučica!

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code