FILM O ISTRAŽIVAČKOM NOVINARU GARRYJU WEBBU

FILM O ISTRAŽIVAČKOM NOVINARU GARRYJU WEBBU

26. prosinca, 2014.

18.12.2014 8 34 16 ugmanje

Discovery Film & Video 25. prosinca  2014. godine u kina pušta film „Ubijte glasnika“ (Kill the Messenger), redatelja Michaela Cueste (režirao je prvu sezonu hit serije „Domovina“ (Homeland)), sa Jeremy Rennerom u glavnoj ulozi, zvijezdom poznatom po filmovima „Američke varalice“, „Bourneovo nasljeđe“, „Osvetnici“ i „Nemoguća misija. Protokol duh“, te dva puta nominiranom za Oscara za uloge u filmovima „The Hurt Locker“ i „Grad lopova“.

Film „Ubijte glasnika“ temelji se na istinitim događajima iz sredine devedesetih godina, a kao predložak uzete su knjige „Kill the Messenger“ Nicka Schoua i „Dark Alliance“ Garryja Webba. Jerremy Renner glumi upravo Garryja Webba, američkog istraživačkog novinara koji se 1996. godine proslavio serijom novinskih tekstova nazvanih „Dark Alliance“ u kojima je opisivao kako je CIA upletena u rasparčavanje kokaina po Los Angelesu. U svojim tekstovima, Webb je razotkrio kako kokainom trguju „Kontraši“ iz Nikaragve, vojne skupine koje su nastojale srušiti vlast u Nikaragvi, a podržavala ih je CIA. Novac zarađen od prodaje kokaina, CIA je vraćala „Kontrašima“ i tako ih, zapravo, financirala. Webb je tako objavio kako administracija tadašnjeg američkog predsjednika Ronalda Reagana štiti narko dilere kako bi financirala „Kontraše“, i to nakon što je američki kongres donio amandman na temelju kojeg je zabranjeno financirati „Kontraše“.  Zbog svojih tekstova, Webb se našao na udaru, kako narko šefova, tako i CIA-e, a ubrzo ga se odrekla i novina za koju je objavljivao tekstove.

Film se u američkim kinima počeo prikazivati prije tri mjeseca. Ne samo da su kritike filma izvanredne, već su brojne američke tv postaje prikazale posebne emisije u kojima se objašnjavalo što se devedesetih godina događalo, a uz svjedočanstva kolega Garryja Webba.

A neke od kritika kažu slijedeće:

„Radi se o pametnom i zanosnom filmu koji spaja biografsku priču, politički triler i opasnost novinarskog posla, a sve predvođeno Jeremyjem Rennerom u njegovoj najboljoj ulozi nakon filma „The Hurt Locker“, Andrew Barker,  Variety

„Jedna od najznažnijih glumačkih izvedbi Jeremyja Rennera“, Todd McCarthy, The Hollywood Reporter

„Ovaj senzacionalan i snažan film je brza i zabavna priča koji pokazuje što je sve potrebno da bi se dirnula vlast i upozorilo na sile mraka koje će iskoristiti svoju snagu protiv onih koji ih kritiziraju“, Kenneth Turan, Los Angeles Times

Foršpan filma možete vidjeti na:

https://www.youtube.com/watch?v=VW4XO-52ubE

 Priču o filmu pogledajte na:

https://www.youtube.com/watch?v=aIeyVoyIoTA T

6 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code