FIKRET ABDIĆ RADI 500 SKLEKOVA I PIJE KOZJE MLIJEKO

FIKRET ABDIĆ RADI 500 SKLEKOVA I PIJE KOZJE MLIJEKO

13. kolovoza, 2011.

Babo izlazi iz zatvora za 72. rođendan

Piše: Franjo Dobrović

Ovih se dana  dana u Velikoj Kladuši, ali i u dijsapori,  brzinom munje pronijela vijest da će Fikret Abdić, osnivač i direktor „Agrokomerca” i bivši član Predsjedništva BiH, svoj 72. rođendan, 29. rujna ove godine, nakon višegodišnjeg robijanja, najvjerojatnije  dočekati kao slobodan čovjek. Iako su njegove brojne pristaše taj dugo očekivani dan – dan povratka njihova Babe na slobodu, očekivali još 7. lipnja ove godine, kada se navršilo  punih deset godina otkako je, na 15 godina zbog ratnog zločina, pravomoćno osuđeni Abdić proveo iza rešetaka, to se nije dogodilo, jer ni Abdić ni itko drugi u njegovo ime nije zatražio  od Povjerenstva uvjetni otpust.

S obzirom da je Abdić u zatvoru u Hrvatskoj izdržao dvije trećine kazne već je odavno imao pravo zatražiti izlazak na slobodu. No, on taj zahtjev do sada nije podnosio jer smatra da bi traženjem prijevremenog izlaska na slobodu negirao svoje tvrdnje da nije kriv za ratne zločine u BiH zbog kojih je osuđen. Abdićevo puštanje na slobodu, osim njega, tvrde upućeni,  mogu tražiti i njegov odvjetnik, članovi obitelji koje opunomoći, ali i šef zatvora u kojem izdržava kaznu te tužitelj koji ga je kazneno gonio u prvostupanjskom postupku. Po izjavama  tamošnjih pravnih stručnjaka koje prenose bosanski mediji, u Abdićevu  slučaju, kojeg je za ratni zločin optužilo bihaćko, optužnicu preuzelo riječko, a prvostupanjski postupak dovršilo karlovačko tužiteljstvo, taj bi tužitelj prvoga stupnja, trebao biti posljednja karika  u ovom nizu. No, Abdićeve pristaše kažu, da  veliki problem leži u činjenici što sam Babo, sve ove godine tvrdoglavo poručuje da ništa neće tražiti,  jer je uvjeren da je  nevin osuđen.

S takvim krutim stavom i držanjem  članovi njegove bliže obitelji ali i njegovi odvjetnici imaju praktički svezane ruke, jer bez Babina dopuštenja, ne mogu ništa poduzimati po pitanju njegova  puštanja na slobodu. Tako je njegova kćerka Elvira Abdić-Jelenović novinarima otkrila da je Babin odvjetnik za njegovo puštanje na slobodu u lipnju ove godine pripremio dokumentaciju koju je trebao poslati Povjerenstvu ali da se u posljednji trenutak odustalo od toga. ‘Sve je bilo pripremljeno, no, odlučili smo odustati zbog problema s formiranjem vlasti u Federaciji BiH. Nismo željeli da se to pogrešno shvati, da netko tumači kako je njegova sloboda bila uvjetovana i od toga stvara priče – poručuje  Elvira Abdić-Jelenović.Inače, Abdić je još 2009., kada je napunio 70 godina života, ispunio sve uvjete za puštanje na slobodu, ali je, kao i nebrojeno puta do sada, odlučno odbio  podnijeti molbu s objašnjenjem da ne traži milost za nešto za što nije kriv. Čak je i svojim najužim članovima obitelji poručivao da ne inzistiraju  da on, Fikret Abdić Babo,  traži milost od bilo koga, jer, kako tvrdi, nevin čovjek, kao što je on, ne može tražiti oprost za nešto za što nije kriv. Išao je toliko daleko, tvrde dobro obaviješteni izvori, da je članovima svoje najuže obitelji, koji su bili najvatreniji zgovornici za podnošenje molbe za njegovo  puštanje na slobodu, zaprijetio da će ih se odreći ukoliko ne budu poštovali  volju njihova Babe.

Upravo zbog tih notornih činjenica njegove brojne pristalice, s pravom strahuju da Babo nikad neće napisati zahtjev za pomilovanjem.Tim prije jer je i do sada  odbijao sve ponude zatvorskih vlasti da koristi privilegije na koje, po zakonu, ima pravo. Niti jednom nije izašao na slobodu tijekom vikenda, nije tražio da bude prebačen iz ćelije u dio zatvora otvorenog tipa i uvijek je sam šetao zatvorskim krugom. Također nikada nije okusio zatvorsku hranu niti se koristio prostorijama za zajednički boravak. Sam  kuha na malom kuhalu, isključivo pije  kozje mlijeko i jede kozji sir. Zdravo se hrani i unatoč brojnim godinama u odličnoj je psihofizičkoj snazi. Svakodnevno radi sklekove i obara  nove rekorde, pa je ovih dana uspio uraditi čak 500 sklekova, čijim se brojem ne bi mogao pohvaliti ni neki vrhunski sportaš. Ima izvrsnu liniju, tlak mu je kao kod malog djeteta i svi su mu nalazi izvrsni. A da je s njegovim zdravljem sve u najboljem redu potvrđuje i kćerka Elvira koja kaže da Abdić za vrijeme svog desetogodišnjeg boravka u zatvoru ni tabletu nije popio. S obzirom da ima problema s nogom, već dugi niz godina, sam financira odlazak na terapije kod poznatog somatopeda Stanislava Peharca u Puli, gdje izdržava zatvorsku kaznu. 

Ćeliju je, kažu, pretvorio u pravu malu radnu sobu, prenatrpanu knjigama, dokumentima, spisima, novinama. Puno čita i piše, izvrsno je informiran o svim aktualnim zbivanjima, ne samo u BiH i Hrvatskoj nego i široj regiji. Strašno mu je žao, kažu njegovi ukućani,  što privreda na svim tim prostorima stagnira a njegov Agrokomerc propada, te je uvjeren da će, nakon izlaska na slobodu, svojim znanjem, voljom  i uz potporu tamošnjeg stanovništva sve to pokrenuti i u kratkom roku opet preporoditi. Njegove brojne pristalice iz Velike Kladuše ali i iz dijaspore su uvjereni, da ove godine neće morati dolaziti autobusima u Pulu i pred zatvorom proslavljati njegov 72. rođendan. Vjeruju da će hrvatske vlasti, uvažavajuću činjenice da Abdić ima 72. godine života, da je uzoran zatvorenik, te da je izdržao   dvije trećine kazne, same, bez njegovog zahtjeva, donijeti odluku o njegovu puštanju na slobodu.

No, i dalje se  otvorenom ostavlja mogućnost da Abdićeva molba, koja je već napisana u lipnju, ali njegovom voljom nije poslana, dođe na red na nekoj od sljedećih sjednica Povjerenstva koje bi se do kraja godine trebalo sastati još dva puta, u rujnu i listopadu. Takvu mogućnost ne isključuje ni njegova kćerka Elvira, a njegove pristaše vjeruju da će se sve to ipak na koncu sretno završiti ted a će njihov Babo, svoj 72. rođendan, uz njihovu pjesmu i slavljeničke torte, dočekati na slobodi.T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. Fata
  #1 Fata 15 kolovoza, 2011, 18:46

  Kad bi Babo rekao »zasučimo rukave, pokažimo da možemo pa makar bez plaće radili«, narod bi na to pristao.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Dževad
  #2 Dževad 15 kolovoza, 2011, 16:43

  Ajde Babo,izađi više , pa da idemo na mladu kozletinu u Kladušu te da te pozdravimo…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code