EU BESPOVRATNO DAJE 3 159 000 EURA ZA RAZMINIRANJE

EU BESPOVRATNO DAJE 3 159 000 EURA ZA RAZMINIRANJE

2. svibnja, 2014.

mine1 Custom

Ugovor u vrijednosti 4.212.000,00 eura koji je potpisan između Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU), predstavlja značajan korak u konačnom razminiranju Hrvatske. Bespovratna sredstva Europske unije za razminiranje iznose 3.159.000,00 eura, dok ostatak ulaže RH. Sredstva su, uz Ličko-senjsku i Zadarsku, namijenjena i Sisačko –moslavačkoj županiji.

 Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan (SDP) je upravo razminiranje označila kao jedan od prioriteta svojeg mandata. Tako je njen prvi govor u EP bio poziv europskim institucijama da pomognu Hrvatskoj u čišćenju minski sumnjivih područja. Borzan je još u kolovozu prošle godine uputila i zastupničko pitanje Europskoj komisiji na koje je odgovorio europski povjerenik za regionalni razvoj Johannes Hahn rekavši kako će EU Hrvatskoj pomoći upravo putem pretpristupnih i strukturnih fondova.

 – Budući da sam i sama iz minski onečišćenog područja, tijekom svoga mandata u Europskom parlamentu posebnu sam pozornost posvetila upozoravanju kako su mine po ulasku Hrvatske u EU i europski problem. Upravo sam u suradnji s Uredom za razminiranje Vlade RH i HCR-om organizirala konferenciju u Bruxellesu u veljači gdje su nam predstavnici Europske komisije obećali sredstva za rješavanje problema koji već dvadeset godina otežava gospodarski i društveni razvoj u Hrvatskoj. Stoga pozdravljam vijest o dodjeli preko 3 milijuna eura europskih sredstava za konačno razminiranje naše zemlje – kazala je Borzan.

 Od osnivanja Hrvatskog centra za razminiranje 1998. godine kao središnje, javne ustanove zadužene za organiziranje i provedbu svih aktivnosti protuminskog djelovanja, samo iz državnog proračuna za rješavanje minskog problema Republike Hrvatske je uloženo preko 2,4 milijarde kuna (oko 320 milijuna eura).

Nažalost, time ovaj veliki problem još uvijek nije u potpunosti riješen. Naime, u Hrvatskoj je preostalo još 651 četvorni kilometar minski sumnjivog prostora, s preko 74.000 evidentiranih mina. Pri tome gotovo jedna petina stanovništva Republike Hrvatske živi u neposrednoj blizini takvih minski sumnjivih prostora.

VIše:

http://www.biljanaborzan.eu/novost/kako-europske-institucije-mogu-pomoci-hrvatskoj-u-razminiranju-13

http://www.biljanaborzan.eu/novost/borzan-na-plenarnoj-sjednici-ep-mine-ugrozavaju-gradane-europske-unije-14

http://www.biljanaborzan.eu/novost/konferencija-o-razminiranju-u-europskom-parlamentu-83 T

6 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code