KOLONE PREMA BENKOVAČKOM SAJMU

KOLONE PREMA BENKOVAČKOM SAJMU

12. listopada, 2021.

 

Pošlo je bablje ljeto, snijeg je zabijelio dio Hrvatske. Nedjelja je, deseti u mjesecu. U zaobalju Zadra prijeteći olovni oblaci, bura, temperatura na termometru oko 12 Celzijevih stupnjeva. Prilazi Benkovcu, Benkovačkom Selu i Benkovačkom sajmu zakrčeni s prometom, motorna vozila u kilometarskim kolonama vuku se “puževim koracima”.​

​- Ljudi moji, što je ovo, od rotora i benzinske postaje u Pridragi do ovdje, vučem se, evo, sat vremena. Dobro da više nemam stojadina ili fiću, zakuha bi sve u šesnaest. Kažu da od autoputa do sajma treba oko dva sata, kilometarske kolone. Iz pravca Šopota i Raštevića totalno zakrčeno raskižje, ka’ da je smak svita, kaže nam Zemuničanin Ante.
Iz cijele Dalmacije, s dalekog juga i Like, sa sjevera Hrvatske i Slavonije, na Benkovački sajam dolaze kolone poljoprivrednika, trgovaca, kupaca…

– Usprkos koroni i hladnoj buri ovdje se susreće istinski dašak tradicije, popraćen širokim osmijesima dobrodošlice i nezaboravnim zvucima Bukovice i Ravnih kotara, rekao je Dinko Petrović iz Pakova Sela kod Drniša.

– Kupuju, kupuju, ma ne puno, kaže Dinko koji prodaje bukare od smreke po cijeni od 200 i više kuna.

Darko Pavišić, kolekcionar i starinar iz Duge Rese, prvi put je na Benkovačkom sajmu da bi prodao antikvitete, poput starih fijakera, starog pluga, singerice, gramofona, ili likovnim crtežima i crveno-bijelim kockicama ukrašenog starog traktora.

– Uvjerio sam se, ovo je ipak najveći “dućan na otvorenom” u Hrvatskoj. Bože moj, možda se nešto i proda ili razmijeni, navodi Pavišić.
– Iskreno, putujem po Hrvatskoj da bi prodavao antikvitete, ali mi se od nekih teško, nikako ne da odvojiti. Dođem na sajam, platim svoje mjesto i dok pijem kavu zapitam se zašto sam prošao toliki put. Rado bih se razmijenio, takav sam jer sam više kolekcionar nego trgovac, tvrdi Darko Pavišić.

Ludilo pazarske atmosfere u kojoj vlada cjenkanje, kupovina bez računa i uvijanja u celofan zahvati svakoga tko samo napravi đir izuzetno velikim, ograđenim prostorom sajma na 5,9 hektara zemljišta u Benkovačkom Selu.

– Kiseli kupus voliš ili ne voliš. Ako voliš nikad nećeš proći jeftinije, kilo ribanog kupusa je tri kune. Već je podne, vama ću dati za dvije i pol dvije kune, velikodušno nudi Varaždinac Branko…

IZVOR: www.zadarskilist.hr T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code