ČETRDESETAK BAKLJI NA POLJUDU

ČETRDESETAK BAKLJI NA POLJUDU

26. veljače, 2013.

torcida baklje u terenu

U sklopu projekta „Izravna prevencija navijačkog nasilja“ promatrači HHO-a pratili su utakmice 21. kola HNL-a i zabilježili sljedeća događanja.

NK Osijek – NK Istra 1961. – 0-0 

Utakmica je odigrana u subotu 23. veljače 2013. na stadionu Gradski vrt u Osijeku s početkom u 15:00 sati pred oko 1500 domaćih navijača, te tridesetak gostujućih. Utakmica je prošla uglavnom mirno, osim što su u 60. i 70. minuti navijači Kohorte-Osijek zapalili dvije baklje. Drugih incidenata nije bilo.

HNK Rijeka – NK Cibalia: 0-0 –

Utakmica je odigrana u subotu 23. veljače 2013.na stadionu Kantrida u Rijeci u 18:00 sati. Pred oko 1000 gledatelja, po lošem i snjegovitom vremenu, susret je protekao u korektnoj atmosferi, bez bilo kakvih uvredljivih poruka i pirotehničkih seansi.

HNK Hajduk – GNK Dinamo – utakmica odgođena

Veliki hrvatski nogometni derbi trebao se odigrati u nedjelju, 24. veljače 2013.Na stadionu u Poljudu okupilo se oko 25.000 navijača, među kojima je bilo 200 do 300 pripadnika navijačke skupine BBB. Zbog velikih oborina teren je bio obilato natopljen vodom, te se više od pola sata čekalo na odluku odgovornih hoće li se susret odigrati ili ne. Čekanje je izazvalo nervozu među prisutnima i ubrzo je počelo „navijačko ugrijavanje“. „Torcida“ je zapalila 3 baklje, a uslijedila su i dva topovska udara, te skandiranje „Jebeš Dinamo“, „HNS pederi“ i „Gazi, gazi  purgere“. BBB odgovaraju na svoj način skandirajući „Mamiću cigane“ i pjevajući „Tuć ćemo policiju ko šugave pse…“, zatim poklicima „Vi ste Titovi, Tito je Vaš“ (aludirajući na činjenicu da je na utakmici Hajduk – Zvezda održane na dan smrti bivšeg jugoslavenskog

komunističkog diktatora Tita, veliki dio navijača i igrača pao u histeriju i plač).

Nakon službene objave spikera da se utakmica zbog stanja terena odgađa, stadionom se prolomio zvižduk, a navijači Torcide skandirali su „HNS, pederi, nogomet ste sjebali.“ Potom je uslijedila prava, dosad neviđena bakljada. Po slobodnoj procjeni, na prostoru koji su pokrivali navijači Torcide, upaljeno je 100-tinjak baklji. 30 do 40 baklji bačeno je iza sjevernog gola, ali su ih vatrogasci promptno ugasili. Osam baklji bačeno je u teren na travnjak. Od velikog dima, naši promatrači smješteni na sredini zapadne tribine, nisu mogli vidjeti sjevernu tribinu, a dim je prekrio gotovo cijeli stadion, uz popratne topovske udare.

Ni BBB nisu ostali dužni te su na tartan stazu, sa zapadnog dijela stadiona, 3 baklje, a dvije su  upalili među sobom. Navijači oba kluba nastavili su se častiti uvredama. Na usklike „Purgerske pičke“ slijedio je odgovor „Tovarske pičke.“

Sva ova događanja i navijačke ispade, promatrali su specijalni predstavnici UEFE,  predvođeni Marc Timmerom. Oni su uredno fotografirali zbivanja. Znakovito je da nijedan medij u Hrvatskoj – ni tiskani, ni elektronski, s izuzetkom jedne rečenice na portalu Index – nije objavio ništa o ponašanju navijača. Valja reći da su iz HNS-a upozoravali da će UEFA pomno pratiti što se događa na stadionu, te da NK Hajduk može zbog navijačkih ispada dobiti suspenziju. No, ni ta upozorenja nisu senzibilizirala medije da izvjeste o pirotehničkoj seansi koja je i izravnoj suprotnosti Zakonom o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima. Tek je spomenuto da je publika zvižducima popratila obavijest o tome da se utakmica neće održati. Takav odnos slikovito govori o odgovornosti dijela novinara i njihovu poštovanju spomenutog Zakona, čime, možda i nesvjesno, ali u svakom slučaju neodgovorno, jer svojom šutnjom zapravo pripomažu ovakvim oblicima ponašanja na stadionima.

Treba naglasiti da je Uprava NK Hajduka proglasom upozorila i pozvala navijače na sportsko ponašanje i bodrenje, ali, očito, ni ta upozorenja nisu bila dovoljna da spriječe ovakve ispade  navijača. Očito je da ni angažirani redari  nisu dobro obavili svoj posao, što je očito s obzirom na broj pirotehničkih sredstava upotrebljenih na stadionu. Inače, promatrači HHO-a su, od Zagreba do Splita, registrirali na autoputu desetke policijskih kontrola na benzinskim postajama. Iz Zagreba je došlo i specijalno vozilo za suzbijanje demonstracija s vodenim topovima. Nna izlazu s autoputa, policija je u Dugopolju postavila blokadu na kojoj je bilo nekoliko desetaka policajaca. Sva su vozila zaustavljana, navijači Dinama morali su ostaviti vozila na parkirnom platou, te su potom gradskim autobusima, uz policijsku pratnju, dovedeni do stadiona. U cijeloj „operaciji Hajduk – Dinamo“ sudjelovalo je oko 900 policajaca.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednikT

3 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code