NAJNOVIJE NA PORTALU

DUGOVE NE TREBA VRAĆATI

DUGOVE NE TREBA VRAĆATI

29. siječnja, 2015.

kolumna-opljackano-LN

Piše: Saša Radović

Demokracija je nastala u Grčkoj u 5. stoljeću prije Krista. Demokratija – grčki demos – narod i kratia – vladati. Demokratija je vlast mnogih u odnosu na vlast nekoliko osoba. Starogrčku demokraciju neki osporavaju, jer je samo mali dio građanstva mogao glasovati, dok žene, robovi i stranci nisu imali to pravo.

Nakon tisućljetnih zamiranja demokracije, robovlasništva, feudalizma, fašizma, komunizma i raznih „izama“ u razvijenom svijetu stvoren je novi model demokracije – takozvana pseudo demokracija. Iza scenografije, izbornih kampanja i izbora krije se istina – kapital, banke, oligarhija bogatih pojedinaca i elite upravljaju zemljom bez obzira na volju birača, a često i protiv nje.

Dvadeset pet stoljeća nakon stare Atene u Grčkoj se ponovno rađaju klice demokracije. Nakon 40 godina vlasti dvoumlja konzervativaca i socijalista, dolazi na vlast dolazi nova politička snaga, stranka Syriza koja se zalaže za ljude koji žive od svog rada. Syriza ima 149 mjesta u parlamentu i za sastavljanje vlade potrebna su joj samo još dva zastupnika (151 mjesto). Već prvi dan nakon izbora riješena je koalicija i uspostavljena vlada.

Pobjednik izbora 25. siječnja 2015. i premijer Alexis Tsipras izjavio je: „Grčka ostavlja iza sebe katastrofalne mjere štednje, ostavlja iza sebe strah i autoritarnost, ostavlja iza sebe pet godina poniženja i patnje.”
S obzirom na to da spomenuta europska i svjetska „pseudo“ demokracija u potpunosti zapostavlja „život od rada“ i svaku empatiju prema svekolikom pučanstvu – pobjeda Syrize u Grčkoj predstavlja buđenje nove demokracije u južnoj Europi. Kad se uzme u obzir prošlotjedna odluka Europske središnje banke o početku programa kupnje državnih obveznica, ukupne vrijednosti 1,1 bilijun eura, usprkos protivljenju Njemačke, Syriza je unijela nemir u eurozonu. Tsipras najavljuje kraj nadzora grčkog gospodarstva koji vode Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond. Ta trojka je 2010. donijela paket pomoći Grčkoj od 240 milijarda eura u zamjenu za drastične mjere štednje.
Tsipras je ublažio predizbornu oštrinu, no pitanje milijardskih dugova ostaje otvoreno. Naglasio je kako se jučer dogodio “poraz elite i oligarha” te da su “pobijedili nada i rad”. Obećao je pronaći put iz “začaranog kruga” dugova. Obećao je narodu vratiti suverenitet, obećao je i da će se sukobiti s korupcijom.  “Mi smo vratili nadu, optimizam i dostojanstvo”, poručio je Tsipras.

 

Refleksija na Hrvatsku

 

Nema sumnje da će pobjeda Syrize proizvesti refleksije na Hrvatsku. Zajednička nit koja nas veže s Grčkom (i sa Španjolskom) je to što smo u grupi tri najugroženije zemlje Europske unije, s enormnim postotkom nezaposlenosti, osobito među mladima. Sve tri države imaju i pregolemu, parazitsku i preskupu upravu – u odnosu na proizvodnju i na broj stanovnika. No, i Grčka i Španjolska (uz progresivnu stranku Podemos!) izvlače se, a Hrvatska kaska za obje ove zemlje po svemu, pa i po milijardskim dugovima u odnosu na broj stanovnika.

Premijer Milanović i njegovih 20 nesposobnih ministara, kao i ostali izdajnici radnika (SDP, bivši komunisti!) i svih onih koji žive od svog rada, nastavljaju svoj „pravi put u propast“. Programski socijalni naboj, jedina temeljna vrijednost SDP-a promijenjen je u surovi koloplet neoliberalnog kapitalizma i klasičnog kriminala. Milanović brani svoje prijatelje tajkune (pa i tulumari s njima!) i ratne profitere, te nonšalantno izjavljuje: „Ne ćemo ganjati vještice“. Premijer, čini se nije čuo za moral, za civilizacijske i religijske norme – on ne zna da pljačka i zločin ne smiju proći nekažnjeno – i da treba oduzeti nezakonito stečenu imovinu. U naivnoj nadi da će dobiti i drugi mandat, premijer ne ide ni u prijeko potrebno drastično rezanje prenapuhane i preskupe državne i lokalne uprave. Strah od gubitka tisuća uhljebljenih glasova političkih parazita u upravi neopravdan je, jer je njegova politička smrt, u svakom slučaju neminovna. Uz najvećeg hrvatskog zlotvora, Mladena Bajića, zaštitnika Božidara Kalmete, Ivana Jakovčića, Jadranke Kosor, Ratka Mačeka, Tomislava Karamarka, Ivana Šukera, Slavka Linića do Ivana Jarnjaka i brojnih tajkuna milijardera – Milanović održava naodrživo – hedonizam elite financiran milijardskim kreditima. Grčevito drži vlast i grabi posljednje mrvice sa stolova gladnih Hrvata.

S druge strane imamo starce u dronjcima koji u najlonske vreće trpaju ostatke hrane iz kontejnera za smeće. I mlade, sposobne, snažne kojima je jedini cilj bijeg iz ove močvare kriminala i zla. U takvom ozračju pogubne stvarnosti hrvatskog puka, pogled prema jugu, prema hrabrom grčkom puku, otvara oči hrvatskom čovjeku. Možemo li zaista progledati i lustrirati vinovnike hrvatske propasti – i zauvijek ih maknuti s političke scene? Dobro nam je znano da je jedini spas eliminacija nesposobnog SDP-a i zločinačkog HDZ-a – iz vlasti i iz oporbe? A dobro je znano i to da je maknuti ovo dvoumlje izuzetno teško demokratskim putem. Uz njihove milijunske crne fondove, mogu platiti kordone specijalaca s dugim cijevima. Neće prezati ni od najgrublje akcije.

Svijetle točke i jedina nada da prijeko potrebne promjene doživimo bez vatrenih ulica i oružane reakcije elite – dvije su grupacije mladih i obespravljenih; stranka Živi zid i Radnička fronta. Živi zid ima temeljne smjernice slične Syrizi. Uz imperativ oduzimanja opljačkanoga, vrlo je važna i borba Živog zida protiv hrvatske bankarske mafije. Javna je tajna da strane banke u Hrvatskoj nisu „strane“ nego su većinski vlasnici hrvatski pretvorbeni zločinci. Živi zid i sve popularniji lider, Ivan Vilibor Sinčić, u nekoliko su mjeseci potisnuli ORaH i postali treća stranka u Hrvatskoj.

Radnička fronta još nije stranka, ali je u osnivanju. Lijevo orijentiranoj Radničkoj fronti temeljna je vrijednost briga za radnike koji žive od svoga rada (ono što je SDP izgubio!), sve ostalo je manje važno. Ta briga i empatija za osiromašenog hrvatskog čovjeka implicira siguran uspjeh na budućim izborima.

S lijeve strane (uvjetno rečeno) ostaju još Liberali i zeleni ORaH, no obje stranke su u padu rejtinga i teško je pretpostaviti njihov doprinos u budućim političkim promjenama. Liberali su pali zbog stranačkih svađa, a ORaH zbog posrednog priklona predsjednice Mirele Holy SDP-u kroz podršku Ivi Josipoviću. Odlikovanjem Bajića, Josipović dodatno je uvrijedio pošteni, misleći dio nacije, svrstao se u politički otpad i povukao za sobom gospođu Holy i stranku ORaH.

 

Njihovi dugovi, a ne naši

 

Ukoliko Živi zid i Radnička fronta uspiju potopiti brod SDPHDZ, prepun kriminala, korupcije i crnog kapitala, Hrvatska može krenuti putem demokratske Grčke. Tri su uvjeta hrvatskog spasa:

Oduzeti opljačkano i time smanjiti dug.  

Drastično rezati parazite u državnoj i lokalnoj upravi.

Rješiti visoku zaduženost.

Najveći problem, visoku zaduženost, moguće je riješiti u okvirima međunarodnih pravila. To ni u kojem slučaju ne mogu ni SDP, ni HDZ zbog njihovih nezakonitih dogovora s kreditorima.

U svojoj knjizi HISTRIA TERRA NIGRA, 2010. godine objavio sam i zatražio od hrvatskog naroda da prestane plaćati dugove koje su učinili ONI, a ne mi! Epitet zločinaca zaduživači su zaslužili, jer su dugovi nelegitimni. Zbog nelegalnog zaduživanja trebalo bi suditi odgovornim osobama za kazneno djelo protiv naroda.

Moju objavu: Vlast je uzurpirala pravo zaduživanja, premda narod ništa nisu pitali, promovirali su dr. Slavko Kulić, dr. Davor Pavuna, mr. Karino Hromin Sturm i Davor Domazet Lošo. S tim se slaže i ugledni belgijski stručnjak Éric Toussaint, koji je svojedobno bio član međunarodne Komisije za reviziju javnog kredita Ekvadora i koji je pomogao toj zemlji pri otpisu inozemnog duga.

Alexander Sack, predavač na europskim i američkim sveučilištima, postavio je koncept takozvanog „nevoljnog duga“. Za proglašenje „nevoljnog“ duga i sukladno tomu – ne vraćanje duga – potrebna su tri preduvjeta:

Dug se uzima bez odobrenja i znanja naroda

Dug je potrošen na aktivnosti koje ne donose benefit narodu

Zajmodavatelj zna za gornja dva preduvjeta, ali ih ignorira

 

Hrvatski narod nikada nije odobrio zaduživanja, hrvatski politički šljam o zaduživanju sam je odlučivao. Nitko ne zna, gdje su uzeti krediti, koliko, kada, koliko je pokradeno…? Drugi preduvjet; općepoznata je činjenica da ti dugovi nisu donijeli benefit narodu. Osim toga, općepoznato je i kod nas i u svijetu, da je dobar dio tih kredita pretočen u privatne džepove. Treći preduvjet također je evidentan: Zajmodavatelji su dobro znali i danas dobro znaju da je hrvatski narod ogorčen zbog samovoljnih dugova vlasti, a katastrofalno stanje standarda i dostignuti rub egzistencije u Hrvatskoj – nikako nije benefit narodu. Sve to, zajmodavatelji ignorirali su!

S obzirom na to da su gore navedeni preduvjeti evidentni u Hrvatskoj – dug je „nevoljan“ odnosno nelegitiman. Ne treba ga vraćati!

Prvi „nevoljni dugovi“ u 21. stoljeću evidentirani su i anulirani (ne plaćaju se!) u Iraku. 2003. godine. Irak je odbacio goleme dugove Saddamovog režima. Poznati su spomenuti su i „nevoljni“ dugovi Argentine, Ekvadora, Islanda…

Pobjeda grčke Syrize kao jaki demokratski poticaj možda inicira buđenje pasivnog hrvatskog puka.

 

Anno Domini MMXV./ 7. T

3 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Lopina
  #1 Lopina 22 veljače, 2015, 09:51

  A koliko mojih kolega je uzelo lovu i nikada ju nisu, a niti ne će vratiti. Sram ih bilo. Više nisu moje kolege!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. data
  #2 data 16 veljače, 2015, 11:03

  Ponavljam, “ono” što obično smatramo vrhom piramide moći (predsjednici, premijeri, ministri) u stvari je dno piramide, a navodni demokratski procesi kojima se bira ta navodna “vlast iz naroda” u stvari predstavljaju – društveni inženjering na nekoliko razina. Temeljna razina društvenog inženjeringa jest uvjeriti ljude da žive u demokraciji i da biraju “svoje” kandidate koji imaju programe koje neka grupacija stanovništa želi podržati, jer ih smatra ispravnima, ili izrazom svojih interesa. Kad se slika tako postavi, onda su druge razine društvenog inženjeringa jednostavne. Takva se slika održava kroz medije, stvaraju se “napete” situacije i neizvjesni ishodi izbora, ljudi se vežu uz ovog ili onog kandidata i svađaju zbog njih, a piramidalna vlasnička struktura medija (koja je uglavnom – to je važno reći – nadnacionalna i korporatistička, što svatko može lako provjeriti i nije nikakva tajna!) omogućava da se u prvi plan ističu razni “kandidati” od kojih svaki pojedini predstavlja izraz interesa ISTE nadnacionalne korporatističke interesne grupacije.

  No, jednog se predstavlja kao “lijevog”, drugog kao “desnog”, a rasprave se vode oko krajnje nebitnih pitanja koja ni na što ne utječu. Ako je to teško prihvatiti, promotrite samo politička događanja u Hrvatskoj od 1991. godine i usporedite ih s općim smjerom događanja.

  I vlade i stranke i predsjednici su se smjenjivali i smjenjuju se, ali lako je uočiti da je cijelo vrijeme, bez obzira tko je na “vlasti”, prisutan isti trend – oduzimanje ili smanjivanje monetarnog suvereniteta, zaduživanje, prodaja dobara svjetskim korporacijama, ulazak u NATO, ulazak u EU, uvođenje GMO-a, smanjenje socijalnih prava.

  Stoga, čemu toliko riganja žući kad se, na osobnoj razini, ne može baš ništa napraviti … a čekati da narod kolektivno poludi, poput Nijemaca 1938.-1941., veeelika je iluzija, za malu Hrvatsku, pogotovo sad u 21. stoljeću.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. klarens
  #3 klarens 29 siječnja, 2015, 19:58

  Vech na pochetku sam si sve rekel
  +++++++++++++++++++++++++++
  Grchka demokracija je samo
  +++++++++++++++++++++++++++
  ILUZIJA
  +++++++++++++++++++++++++++
  Nema ulaska crncima i psima
  +++++++++++++++++++++++++++
  No mi eksportiramo demokraciju
  +++++++++++++++++++++++++++
  USA
  +++++++++++++++++++++++++++
  Ni 5% stanovnika koji su
  +++++++++++++++++++++++++++
  Kvalificirani kao demokrati
  +++++++++++++++++++++++++++
  Hitler je bio mila majka za te
  +++++++++++++++++++++++++++
  A sad nova varijanta starog
  +++++++++++++++++++++++++++
  Opet isto
  +++++++++++++++++++++++++++
  Kao mali slushao sam
  +++++++++++++++++++++++++++
  Duzhan ko Grchka
  +++++++++++++++++++++++++++
  Mora da Grci znaju kako
  +++++++++++++++++++++++++++
  Uzeti lovu i nikad ne vratiti !!!!!!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code