UŽASAN DORH-UŽASNA HRVATSKA

UŽASAN DORH-UŽASNA HRVATSKA

11. svibnja, 2013.

 

9698144

Elita i sateliti razorili većinu resursa

 

Piše: Saša Radović

Kažu da je povijest učiteljica života. Povijest nas uči da prevelike ambicije vladara vode ka propasti carstva. Prevelik zalogaj može ugušiti. Rimsko carstvo propalo je zbog ambicija cezara da osvoje što više, osmanski sultani također su pretjerali i propali. Prisjetimo se bliže povijesti, Napoleona i Hitlera. Njihova pohlepa i neslavni povratci iz Moskve obilježeni su milijunima grobova.

Čini se ipak da veliki lideri zaboravljaju povijest. Razvijeni i kulturni Zapad gadno je pogriješio „osvajajući“ Istok. Prvog siječnja 1981. godine Grčka, zemlja s istočnog ruba Europe, primljena je u EZ. Druga katastrofalna greška dogodila se primanjem Rumunjske i Bugarske u EU 2007. godine, također s istočnog ruba. Počela je erozija koju je teško zaustaviti. Ni to, moćnim europskim liderima nije bila dovoljna lekcija. Upustili su se u najveći rizik ambicijom za proširenjem na zemlje bivše SFR Jugoslavije. Slovenija je pokazala pravo lice osvajajući zlatnu medalju po pitanju korupcije, prestigavši čak i afričke zemlje. Ako 1. srpnja 2013. dodamo još i Hrvatsku, zemlju s najviše opljačkanih resursa po glavi stanovnika u tranziciji – Europskoj uniji to može biti posljednji čavao u lijesu.

 

OPORAVAK HRVATSKOG DRUŠTVA

 

Brzopletost se uvijek plaća, pa je sada plaćaju i europski vladari. Europska unija neodgovorno je  progledala kroz prste sve negativnosti koje su pratile Hrvatsku od 1990. Opravdanja se mogu potražiti u činjenici da je područje bivše Jugoslavije uvijek bilo neuralgična točka Europe, no olako je zanemaren žilavi balkanski sindrom genetske sklonosti kriminalu. U svih šest republika bivše države, kriminal i korupcija dosegli su nezapamćene vertikale.

Danas Europa povlači kočnicu, iako tiho, u kuloarima. Nekoliko političara u EU javno su istaknuli provođenje anticivilizacijskih norma u Hrvatskoj, no ti nastupi su marginalizirani. Europa stvara strategiju za umanjenje štete (harm reduction!) na temelju preciznih podataka tajnih služba, godinama skupljanih na prostoru Hrvatske i u širem okružju. Današnje komunikacije omogućavaju lak dostup tim prikupljenim informacijama. Finski, danski ili španjolski operativac s nekoliko klikova saznat će – kako su Todorić, Vidošević, Zagorec, Tedeshi i niz drugih, stekli svoje prve milijune. Mogu znati, ako žele, sve o „otplaćivanju“ (?) kredita Krešimira Milanovića u Ljubljanskoj banci, ili o Karamarkovim Sobolima d.o.o. I znaju sve o čvrsto umreženom kolopletu države i inozemnog kriminalnog miljea, kao i o silnim milijardama opljačkanim i deponiranim u poreznim utočištima.

A hrvatska pseudo demokracija i izborni igrokazi s 900.000 lažnih glasača ružne su priče o kojim cvrkuću i vrapci na europskim granama.  

Takvu Hrvatsku nitko ne želi u svom okružju. 

Naši izvori dostavljaju podatke o užurbanom radu Europske komisije. Razmatraju se varijante oporavka hrvatskog društva. Hrvatska ulazi u EU s rejtingom „smeća“ i po ekonomskim i po moralnim parametrima. Potrebne su hitne mjere. Uz relevantne podatke da ni SDP ni HDZ nemaju nikakve, ni stručne ni moralne komponente za bilo kakav napredak, klasični demokratski model izbora ili izvanrednih izbora nije moguć. Jedna ili druga dobro organizirana stranka u izborima opet bi prigrabila vlast – i status quo ostao bi isti! Neka druga varijanta, nametnuta pritiskom ili drugim metodama – također je upitna.

 

PASIVNOST PUKA

 

Informacije iz Bruxellesa ukazuju da je Europska komisija (izvršno tijelo Europske unije), sklona modelu Vlade stručnjaka (po uzoru na modele Grčke i Italije…) kako bi ekonomski pokrenuli Hrvatsku. Na prvi pogled to se može učiniti prihvatljivom varijantom, no poznavatelji prilika u Hrvatskoj – odbacuju takvu mogućnost. Razlozi su sljedeći:

Ekonomija, odnosno strmoglavi ekonomski „spust“ nije temeljni problem hrvatskog društva. Ekonomija je samo rezultanta niza komponenti. To su; tajkunska kriminalna pretvorba, ratno profiterstvo, korupcija, nepotizam, kriminal svih vrsta, politička logistika svih ovih komponenata, te krajnja pasivnost svekolikog hrvatskog puka. Samo eliminacija svih navedenih komponenata  – može rezultirati pozitivnim pomakom. To nije moguće provesti u današnjoj konstelaciji vlasti, s istim kadrom koji se dva desetljeća rotira na funkcijama u vlasti i oporbi. Rješenje leži u novim ljudima i ispravnom prioritetu provedbe. Prije svih ekonomskih postavki – najprije i hitno – potrebno je uspostaviti novo tužiteljstvo i sudstvo.

DORH, takozvano Državno odvjetništvo na čelu s Mladenom Bajićem najveći je krivac za propast Hrvatske. Programirano, svjesno nereagiranje na skoro stopostotnu (98%) nezakonitu privatizaciju i nereagiranje na niz kriminalnih afera i zločina – bio je „reinforser“, ubrzivač svog zla i hrvatskog kriminala. Zbog nekažnjavanja kriminalnih radnja, elita i njihovi sateliti u kratkom vremenu pokrali su i razorili golemu većinu hrvatskih resursa. Ovakvo djelovanje Bajića (razlog zna samo on i hrvatska kriminalna vrhuška!) i njegove institucije, bez sumnje, uskoro će biti predmet pomnog istraživanja. Nadamo se i primjerenim kaznama zbog upozorenja i ukaza novim generacijama da je rasap vlastite domovine zločinačko djelo sukladno najgorim ratnim zločinima.

Problem uspostave novog tužiteljstva i učinkovitog sudstva nedostatak je morala stručnog kadra, odnosno nedostatak minimuma kredibiliteta za pozitivne pomake. Čak i oni suci koji donose ispravna rješenja zauvijek su obilježeni. Oni znaju za nezakonite radnje svojih korumpiranih šefova i kolega – ali ih ne prijavljuju. Time krše članak 300. KZH. i čine kazneno djelo. Zbog toga neophodna je pomoć EU Hrvatskoj u stručnom i moralnom smislu. Novo tužiteljstvo i nekorumpirani sudovi moraju prije svega učiniti prvi korak: procesuiranje pljačkaša domovine, konfiskacije njihove imovine, te povrat deponiranih opljačkanih milijarda. Tek nakon toga slijede ekonomski parametri.

 

STRANI SUCI

 

Otvoreno pismo Adriatic Instituta Angeli Merkel, u kojem predsjednica Nataša Srdoč iz Rijeke predlaže uvođenje stranih sudaca – s gnušanjem je odbačeno ustranu iako je to jedini i najbrži izlaz iz nemoguće ekonomsko – moralne situacije u kojoj se nalazimo.    

Žalosno je ali istinito da nismo u stanju urediti svoju državu. Narod koji ponovno i ponovno bira svoje lopove – glup je narod. Izabrati ponovno jednog Kalmetu (ankete to potvrđuju) ili jednog Keruma – dokaz je da umjesto demokracije, Hrvatska zaslužuje bič! Žalosno je ali istinito da nam preostaje jedino Bruxelles i saznanje da moramo tražiti pomoć.

Za Europu je 1. srpanj 2013. godine rizik – za nas je šansa! Prije pet stoljeća Niccolo Machiaveli reče:“Cilj opravdava sredstva“. Nećemo birati sredstva, jedini cilj pred nama je golo preživljavanje. Ako treba, budimo ponizni, spustimo glave, kleknimo i molimo pomoć – od žutih, crvenih, zelenih, pa i od crnog vraga, da nas oslobode Milanovića, Karamarka i ostalih!

Anno Domini MMXIII. T

 

9 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Patriot
  #1 Patriot 14 svibnja, 2013, 08:46

  Nije jednostavno nakon svega što su mnogi u vrijeme kad je grmilo prošli u životu. Nažalost, sve je to točno. Bajić je generator nereda i nespokoja u ovoj državi. Da on radi svoj posao – a za to ljudstvo ima, koji su spremni svoj posao radit kako treba – Hrvatska bi imala nade da nije sve izgubljeno. Nekoliko autobusa uhićenih i s ozbiljno pripremljenim optužnicama procesuiranih kriminalaca iz svih pora društva, politike, gospodarstva, zdravstva, tzv. sporta i sl. samo iz našeg Primorja razveselilo bi ovaj izgubljeni narod. Dalo bi mu i razmišljat da se kriminal ne isplati. No, to svi znaju osim Bajića. I onih koji su ga na to mjesto lijepo postavili. I kojima služi ..
  Za primjer. Koliko se kilometara tekstova i priloga koji sve to potkrepljuju samo o Jezicu i Vidoševiću napisalo. Dovoljno za nekoliko doživotnih. A gdje su oni?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. PTS
  #2 PTS 14 svibnja, 2013, 08:15

  Hm, pa koja je razlika izmedju Bajica i Miroslava Kutle?

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Pila
  #3 Pila 13 svibnja, 2013, 08:25

  Kod banana republike kakva je Hrvatska ne smije biti decentralizacije.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Pila
  #4 Pila 13 svibnja, 2013, 08:23

  Kako mu je pisao, e-mailom ili preporučeno?

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Balkanski loby
  #5 Balkanski loby 12 svibnja, 2013, 20:16

  Mate Granić piše Otti Bariću: ‘Lobirao sam za vas da se stari kanali na kojima je sagrađen Westgate zamijene novima te da se Shopping City Zagreb (SCZ) proglasi državnim interesom pa mi izvolite za to platiti 500.000 eura’…

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. stella
  #6 stella 12 svibnja, 2013, 13:32

  Iako sam vec procitala, saljem potporu.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code