DONACIJA MARIJANE PETIR

DONACIJA MARIJANE PETIR

20. kolovoza, 2014.

DONACIJA foto Custom

Europarlamentarka gđa Marijana Petir i dr. Domagoj Mosler, ravnatelj Zaklade Sisačke biskupije „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ potpisali su u utorak 19. kolovoza u sisačkom Velikom Kaptolu ugovor o donaciji Zakladi. Potpisivanju ugovora je nazočio i sisački biskup Vlado Košić koji je zahvalio i čestitao na ovoj iznimnoj donaciji. Ovo nije prva donacije gđe Petir Zakladi već je ona i dosada izravno podržavala rad Zaklade, ali i podupirala funkcioniranje Sisačke Biskupije, bilo neposredno kao predstojnica Ureda za promicanje socijalnog nauka crkve Biskupije, bilo putem drugih institucija.

Donacija gđe Petir se sastoji od tri dijela i u trajanju je o 5 godina koliko i njen mandat zastupnice u Europskom parlamentu. Mjesečno će gđa Petir na račun zaklade uplaćivati po 1.500 kuna što je u 5 godina mandata iznos od 90.000 kuna. Zatim, svake godine mandata dvoje stipendista (odgovarajuće struke) bit će upućeni na stažiranje u Bruxelles u trajanju od mjesec dana za što će im  se isplatiti naknada od 7.500 kuna, uz putne troškove (Zagreb – Bruxelles – Strasbourg – Bruxelles – Zagreb), u iznosu od 3.000 kuna što je u 5 godina 105.000 kuna. Jednom tijekom mandata će organizirati posjet Bruxellesu grupi stipendista od 10 do 15 studenata kojima će se pokriti putne troškove (Zagreb – Bruxelles – Zagreb), noćenje i hranu, osigurati razgledavanje parlamenta i zanimljiv program, te susrete s udrugama i osobama kršćanskih svjetonazora i interesa, a što iznosi trošak od 40.000 do 50.000 kuna.

Zahvalivši gđi Petir dr. Mosler je rekao kako je ovo više nego dobrodošao postupak jednog EU zastupnika koji bi mogao potaknuti ostale, ne samo zastupnike, već i druge ljude o načinu razmišljanja i djelovanja u svakodnevnom životu. „Primjer je to kako se, u našim krajevima već pomalo kompromitirano političko djelovanje, pa i ono na najvišem nivou kao što je Europarlament, može sasvim prirodno i jednostavno uskladiti s humanitarnim i kršćanskim načinom života neposrednog darivanja i to puno više od onog neposrednog financijskog. Ono uistinu nadilazi neposredni karakter ukupne vrijednosti donacije na više načina: ono proizlazi iz zauzetog političkog djelovanja u kojemu se vraćate ljudima koji su vas izabrali i to na najbolji način da pomažete studentima koji ne bi mogli studirati bez tuđe pomoći što sve pomaže ponovnom vraćanju povjerenja u politiku kao i u vrijednost političkog angažmana kako aktivnog tako i pasivnog. Nadalje, ono ima sustavni, organizirani karakter obraćanja stipendistima kao ravnopravnim mladim ljudima s punim povjerenjem i uvjerenjem u njihovo dostojanstvo, perspektivnost i neupitnu vrijednost te stvara okolnosti i mogućnosti otvaranja i razvoja komunikacijskih situacija koje nude potencijal koji nadilazi onoga što stipendisti mogu ostvariti putem konvencionalnih uspjeha unutar redovitog akademskog djelovanja. Ovo su samo neki od aspekata koje Vašu donaciju čine više nego poticajnom, zanimljivom i instruktivnom kako u političkom tako i vjerskom i humanitarnom smislu“, rekao je ravnatelj Zaklade dr. Mosler.T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code