DOMJENAK PORTALA TJEDNO

DOMJENAK PORTALA TJEDNO

10. prosinca, 2013.

 3.domjenak-4 Custom

U izletištu & vinariji Kos na Vinskoj cesti zelinskog kraja

 

Napisao: Ante Matić

I treći put sastali smo se u vinariji na Zelinskoj vinskoj cesti. Okupili smo se kod starog znanca i prijatelja Željka Kosa u njegovoj vinariji & izletištu, u starinskoj i domaćoj atomosferi, kakva se malo gdje može doživjeti u Zagrebu i okolici. Upravo je Željkov restoran mjesto gdje se osjećate kao doma: kamin poput ognjišta iz moga djetinjstva, drveni stolovi i stolice, drvene grede iznad glave, a šank kao iz neke stare, hrvatske, prigorske ili zagorske bajke. Po zidovima slike i razni predmeti koji vas podsjećaju na neka davna vremena, kad se oralo ralom i kosilo srpom, vrhlo konjima i sve radilo ručno u vinogradu, na njivi ili u voćnjaku.

Nas dvedesetak, koji navijamo i pomažemo da portal Tjedno opstane i uspije,  kušali smo domaće specijalitete, koje su nam Željko i njegova gospođa i njegova djeca tako lijepo servirali na drvene pladnjeve (domaći špek, kobasice, divenice, pršut i pečenice toliko su ukusni da bi ih i mrtvac jeo). Nakon meze dočekuše uslijedila je juha krepka kao lijek, zatim tri vrste mesa, pa mlinci, krumpir, riža, salata i sve smo to zalijevali Željkovim bijelim i crnim vinom.

 

PJESMA I VESELJE

Kad smo malo popili, zaorila se pjesma u kojoj je prednjačio gospodin Jaskanac Draž, a nisu mnogo zaostajao ni naš kolumnist Ile Papić Golub. Mi ostali smo ih pratili i napravili smo odličnu atmosferu.  

Uz nas dvedesetak u društvu su bili majka i kći glavnog urednika. Družili smo se do kasnih sati, mezili, pijuckali, pjevali i veselili se, zagrljeni u krug, poskakivali uz kamin s pjesmom na usnama i okusom dobra crnoga ili bijeloga vina. Kraljevine, rajnskog rizlinga, kernera, crnog pinota, graševine, chardonnaya, moslavca (šipona)…

Zaboravio sam spomenuti, glavni urednik te je večeri slavio i rođendan. Još je ispod pedesetoga, tako da ja, koji sam cijepljen od zavisti, pomalo zavidim na godinama mojemu prijatelju i uredniku. Još nije prevalio pedesetu.

Uz redovite goste na druženjima ljudi s portala Tjedno kod Željka Kosa bila je i nekolicina novih pa sam te večeri i noći upoznao neke nove ljude i stekao prijatelje, a posebno me raduje što sam upoznao svoga zemljaka kirurga Antu Kolaka pa sam se našalio: ako zatreba, neka me raspara gdje boli i neka me dobro sašije, ali neka ima na umu da se nijedno krme nije diglo ispod noža. Upoznao sam i Filipa Borca pa sam se ugodno iznenadio saznavši da je iz sela Skakave odakle je i moja žena. Tu je bio i moj prezimenjak odvjetnik Krešo, pa zlatar Pero Džerđaj i legendarni ugostitelj Ivica Mioč, kod kojega većina nas odsjeda u njegovu Kavaliru barem jednom tjedno, a neki su gotovo postali inventar. Te subote navečer na druženju kod Željka Kosa još su bili Ivan Sladonja, Igor Koruga, Ivan Raos, Rikard Frgačić, Marko Tomić, Dubravko Moslavac, Mario Benković, Damir Sabolović, Mirko Vuletić, Zoran Tarlagić, Pave Vukadin…

 

BRAVO, GOSPODINE KOS

Kad se primakla ponoć i bilo vrijeme za razlaz, bilo mi je pomalo žao što se rastajemo, jer je tih pet-šest sati minulo kao povjetarac između stećaka u planini punoj noći i samoće, neprimjetno, a brzo i gotovo nečujno.

Na kraju valja reći da je sve što nam je iznosio Željko Kos bilo ukusno i tako dobro pripremljeno da mogu reći kako odavno nisam uživao u tako ugodnu ambijentu, uz pjesmu i odlična domaća jela i pića.

Gospodine  Željko, čista petica za iće i piće. T

{gallery}naslovne/domjenak2013{/gallery}

 

2 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Miss Tereza
  #1 Miss Tereza 8 lipnja, 2024, 23:57

  Bok, kako si? Dobili smo vašu poštu i želim da znate da je sadržaj dobro zapažen..
  Trenutačno vas mogu samo uvjeriti da ćete, nakon što ispunite zahtjev i priložite osobne iskaznice potrebne tvrtki, dobiti svoj zajam za manje od 5 sati.
  U ovom trenutku vam ne mogu reći koliko košta vaš kredit jer ne znam koliki vam je kredit potreban i koliko dugo ga želite vraćati.
  Želim da ispunite obrazac zahtjeva za kredit kako bismo vam mogli poslati dokumente o ugovoru o kreditu i planove otplate.
  Hvala na razumijevanju,
  Lijepi Pozdrav,
  Gospodin Harry Bryan.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Slikopisac
  #2 Slikopisac 11 prosinca, 2013, 04:32

  Svi su na slikama osim dvije dame i dva gospodina. Nije fer što nas četvero nema na slikama.
  Dakle, na slikama nedostaju Alberta, Julijana, Toni i Ante..

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code