DOGRADONAČELNICU NE ZANIMA ZAŠTO HITNA STIŽE ZA SAT I PETNAEST

DOGRADONAČELNICU NE ZANIMA ZAŠTO HITNA STIŽE ZA SAT I PETNAEST

1. siječnja, 2015.

 ZNA 8470 copy

Portal Tjedno je pradio dr. Sandru Švaljek u obilasku gradskih službi

Napisao: Dražen Stjepandić

Fotografije: Mario Ćužić/ www.zna.hr

 -Bandić nam je uvijek sam podijelio odojak-govorili su beskućnisi za stolom i čekali su da to učini i ženica u crnom kaputu.

A mala ženica u crnom kaputu, tanka kao zeleni dio karanfila, odmah ih je poslušala i krenula je dijeliti odjak kako je to nekada radio čovjek kojeg je zamijenila u gradonačelničkoj fotelji.

– Ona ima zagorski naglasak-pitanje konstataciju uputio mi je čovjek koji se u tom prednovogodišnjem trenutku zatekao na hodniku pored mene.

-Da ona je iz Krapine-odgovorio sa mu.

Čovjek raširi osmjeh i ode. Mislim da je bio iz tih krajeva.

Nalazili smo se u prvom paviljonu u Prihvatilištu ta beskućnike Crvenog križa Grada Zagreba u Velikoj Kosnici. Ženica u crnom kaputu je bila malko zbunjena, jedino je bila prirodna kad je kajkala. A kajkala je kao neka kumica na placu, kao da nije dogradonačelnica, sa svim ovlastima gradonačelnika glavnog hrvatskog grada, kojem je jedan od ponosa upravo štokavski hrvatski, najgospostveniji od svih štokavskih jezika. Ali eto dijalekti danas vladaju Hrvatskom, pa nas razni i razne teroriziraju svojim zavičajnim izgovorom čak i kad su u službi i na zadacima kao što je gospođa dogradonačelnica bila u zagrebačkom prihvatilištu za beskućnike u Velikoj Kosnici, u ulozi koju je godinama obavljao Milan Bandić. A sve na račun službenog gospodskog štokavskog hrvatskog jezika, koji je nažalost sve više prisutan samo u pisanom obliku. Ljudevit Gaj koji je u krajeve oko Zagreba uveo štokavski jezik, a koji su onda kasnije brojne generacije jezikoslovaca oplemenile, također je bio iz Krapine. No ženici premda ima doktorsku titulu lakše je povedati i spominjati se negoli razgovarati.

Nas nekoliko novinara tradicionalno smo u kao pratnja prve osobe Grada Zagreba pošli u obilazak beskućnika, hitne pomoći, vatrogasaca i policije ispred zgrade Gradskog poglavarstva na Trgu Stjepana Radića 1. U gradskom kobiju prvo smo prešli Savu i posjetili smo Kosnicu, odnosno Košnicu, kako to kaže Ramo Dedić čiji su roditelji Nadir i Fata Dedić godinama u tom prihvatilištu.

Na odlasku iz Velike Kosnice dogradonačelnica je dala prigodnu izjavu, pridružio joj se voditelj te ustanove Zvonko Mlinar, koji je rekao da oni svim beskućnicima pružaju utočište, a zapravo istina je da bi završili u Prihvatilištu za beskućnike Crvenog križa Grada Zagreba treba vam hrpa papira, mahom od socijalne službe i morate biti s područja Grada Zagreba. Uz to treba vam i veza jer obično nema mjesta, ali lakše je okupljenim novinarima pričati bajke u stilu kad vam banke ili kamatari uzmu dom ne trebate se brinuti jer završit ćete na suhom i toplom u Kosnici.

 HITNA STIŽE KAD STIŽE

 Nakon Kosnice svratili smo do Hitne u Heinzelovoj. U Hitnoj nas je dočekao ravnatelj dr.sc. Dubravko Huljev i pročelnica za zdravstvo gospođa doktorica dr.sc. Mirna Šitum. Uvažena pročelnica Mirna Šitum je visoka plavuša u visokim potpeticama, kozmetički naglašeno ožbukana i hladna je gotovo kao protekla novogodišnja noć. Nosila je dugu krznenu, ekološki potpuno nesavjesnu, bundu. I dok smo mi bili na hitnoj šutjela je kao svinga.

Odveli su nas u dispečersku prostoriju Zavoda za hitnu medecinsku pomoć i počeli su s bajkama, oni rade što bi se reklo kao švicarski sat. Dižem ruku i postavljam pitanje kako to da im je nekada od centrale u Henzielovoj do Jurišićeve 4 gdje je hitnu pozvao gospodin Zlatko Hrenar trebalo sat i dvadeset minuta, toliko smo izmjerili mi koji smo pomagali gospodinu Hrenaru dok smo štopali vrijeme, a kola hitne stigla su još kasnije?

– Hitnoj za intervenciju prvog stupnja treba sedam minuta-odgovara mi ravnatelj.

– Pa kako onda da smo vas neki dan čekali sat i dvadeset minuta?- to je bilo vrijeme koje sam upotrebljavao u toj naglo nastaloj i prestaloj polemici, a kažem vam hitna je Zlatku Hrenaru svjedoku ove moje tvrdnje došla još kasnije.

Dok sam s njim čekao hitnu rekli su mi da je i prije tako bilo, dok je hitnu često nazivao jedan gospodin s iste adrese koji je također imao srčanih problema.

Onda su mi počeli objašnjavati da oni u Zavodu za hitnu medecinu Grada Zagreba imaju više vrsta intervencija, a sve to zavisi još i od raspoloživog broja kola. Dežurni liječnik koji se javlja na telefon još procjenjuje koliko je koji slučaj hitan, tako obilaznim putem, doktorski namazano, priznali su da kola hitne na intervenciju zapravo stignu kad stignu, Sedam minuta je zapravo ciljano vrijeme kojim se služe u prigodnim susretima. Neizravno, okolnim putem priznali su I opravdali ono što sam pitao, ali moje pitanje izazavalo negedovanje prije svega kod ostalih prisutnih. Doktori se uopće nisu uzbuđivali. Uskomešali su se prisutni u pratnji dogradonačelnice, kao nije vrijeme i mjesto za takva pitanja. Gospodin pročelnik Pavle Kalinić je bio najduhovitiji, napravio mi je sendvić od kulena i šunke i stavio mi ga je u ruku

-Partija traži da se opustiš i nešto pojedeš. Eto imaš tu i vode. Popij čašu…-gospodin Kalinić voli upotrebljavati u šali revolucionarne i nekada u političkoj komunikaciji u prošlom stoljeću u ovim krajevima jako česte izraze.

Poslušao sam ga, ali nakon nekih desetak minuta koliko samo se još zadržali u zgradi Zavoda za hitnu medecinsku pomoć dogradonačelnicu, upitao sam što će poduzeti glede mog pitanja. Ništa mi nije rekla, potpuno je ignorirala i mene i moje pitanje i koji trenutak zatim ostalim prisutnim uglavnom novinarkama koje rade po principu- stavi krušku pred njušku i idemo dalje- rekla je:

-Eto vidjeli smo da smo u sigurnim rukama…

Dok smo odlazili dalje u hladnu noć glasno sam prozborio da bih ja svakako provjerio ako bih čuo da netko kao ja tako pred svima izjavi da hitnoj treba više od sata da se pojavi, a spomenuti gospodin Zlatko Hrenrar žalio se na srčane tegobe, odnosno na bol u grudima. Nije to bolest koja ne treba hitnu intervenciju. Međutim ženica u crnom kaputu je samo produžila dalje.

 TRIJEZNI VATROGASCI I BANDIĆ NA TRGU

 Slijedeća postaja u našoj pratnji dogradonačelnice bila je Savska gdje je smještena Javna vatrogasna postrojba Zagreb. Uobičajeno jedino kod vatrogasaca je bilo alkohola, pivo i vino ponuđeni na stolu, ali nisam primjetio da je itko od njih bio pijan, čak ni zapovjednik Mladen Malčić. Vatrogasci svi obrijani, trijezni, uredni i opušteno ljubazni. Dodatno blistaju jer im je odozgo došao netko tko kajka. Svatko voli svoje.

U tijeku našeg posjeta vatrogasci su imali jednu intervenciju. A nakon prigodne govorancije dogradonačelnica se sebi za dušu spustila niz crnu vatrogasnu štangu. Rekla je da je mislila kako to postoji samo na filmu. Samo se odjednom uhvatila za nju i kliznula je kat niže kao što netko skoči u vodu. Nažalost prikupljači izjava to nisu zamijetili da svoje priloge naprave zanimljivijima.

Onda smo posjetili policiju u Matičinoj, koliku su važnost pridavali našem posjetu najbolje govori činjenica da nas šef zagrebačke policije nije ni dočekao, a nisu nas ponudili ni mineralnom ni sokovima. U policiji se gospođi dogradonačelnici sa svim ovlastima gradonačelnika pridružila i gospođa Vesna Kusin, ali nisam primjetio da je to nešto dojmilo prisutne djelatnioke policije. Kad se sjetim kako su prethodnih godina skakali oko Bandića, širili su osmjehe kao da ste došli u turističku agenciju, a ne na policiju.

Grad je na trgu organizirao doček za svoje budžovane u Maloj kavani, ali novinare nisu puštali unutra. Nama su samo rekli tko poslije ponoći želi ići u bolnicu Sv. Duh snimiti prvu rodilju nekla se javi iza dva po ponoći. I ostavili su nas blizu trga. A na trgu gužva bez obzira na -10 stupnjeva. Kod montažne hale na Trgu gužva za kuhano vino bila je kolona duga dvadesetak metara, kao nekada gužve u bivšem SSSR-u I to dvostruki red. Narod je strpljivo stajao u redu i šuteći čekao čaše iz kojih se pušilo kao iz usta kad bi se otvorila. Gdje su vršili nuždu ne znam i koliki je red bio tamo ako je postojao neki WC.

Svirali su zagrebački rokeri Jura Stublić, Jura Pađen, Gobac i Telefon Blues Band. Svaki put kad Jura Pađen dođe na red za nastup na Silvestrovo na Trgu temperatura jako padne ispod ništice.

Samnom u društvu bili su Željko Krznarić, najveći hrvatski živući ljubavni pjesnik u funkciji novinara Radio Marina, Mario Čužić iz Zagrebačke novinske agencije i njegova supruga. Mario se u jednom trenutku otišao bliže pozornici da škljocne par snimaka s pozornice, a kad se vratio na displeju fotoaparata pokazao mi je svima nama dobro dobro poznati lik. Nosio je kapu, a preko nje kapuljaču od jakne.

Bio je to naš legalno izabrani gradonačelnik, kojeg će u naredne dvije i pol godine mijenjati ženica tanka kao stabljika karanfila. Tako zamaskiran na prijelazu u Novu 2015. muvao se po Trgu. Ne može taj biti doma ni kad je običan dan, a ne Silevestrovo.

Željko Krznarić je odmah otišao pozdraviti se s njim, a ja sam morao na ono mjesto. No, kako je bila gužva učinilo mi se da bi mi bilo najjednostavnije otići kući.

Tako sam i napravio i nisam više izlazio iz kuće.T

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. šarac
  #1 šarac 14 veljače, 2015, 08:39

  Hm.., drugarica Švaljek tj. Kukić. Je li dotična gospa dogradonačelnica izostavila prezime svoga gospodina i ostala “djeva”, naravno po prezimenu?

  Nenad Kukić, Zagreb, Bužanova 6a
  Odobrenje za rad Klasa: UP/I-131-01/07-01/136 Ur br: 513-07-21-01/09-17 od 28.04.2009
  Mob.098/534-081
  E-mail: [email protected]
  Zaposlen u tvrtki AD valorem d.o.o., Domašinečka 4, Zagreb
  (Izvor: IMENIK OVLAŠTENIH POREZNIH SAVJETNIKA U REPUBLICI HRVATSKOJ KOJI SU REGISTRIRANI U HRVATSKOJ KOMORI POREZNIH SAVJETNIKA)

  Bužanova 6b u Zagrebu dotične gospođe dogradonačelnice nije slučajna adresa, što je lako provjerljivo, samo uguglajte i brzo će te saznat tko je u susjedstvu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. RASPUĆIN
  #2 RASPUĆIN 4 siječnja, 2015, 21:19

  Koliko je svima poznato već godinama, glavna mu je priležnica ona crna tršava Danica iz ureda, a za ostale i ne znam…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. tatamata
  #3 tatamata 2 siječnja, 2015, 12:04

  švaljek je baš jedna fina dama

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 1 siječnja, 2015, 21:21

  >>>>Tko je slijedeći na redu krenuti 2 metra ispod zemlje ja ZNAM , jer mi je rečeno,no neću vam reći a kad se to desi uputiti ću vas da prelistate moje ovdje objavljene posteve……nema te love koju je taj slijedeći pokrao da bi ga ista spasila …..HAHAHAHAH….CRKNUTI ĆETE SVI U MUKAMA PO GOSPODINU KAO I VAŠI POTOMCI UNAPRIJED 9 // DEVET // GENERACIJSKIH KOLJENA……HAHAHAHA……FRANCEK VEĆ GORI U PAKLU ……….izboden iglama na samoborskom Fašniku HAHAHA…..vrlo je lako riješiti se KRETENA TUĐMANA koji je u smrt poslao tisuće mladih života samo iz razloga da bi on proveo PRIVATIZACIJU…gori FRANCEK ŠPIJA ZAGORSKA, USKORO ĆE TI I POTOMCI GORJETI SKUPA SA TOBOM…MOŽDA SUTRA VEĆ ….hahahahaha…

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Guest
  #5 Guest 1 siječnja, 2015, 20:54

  >>>> Sve Coprnjice žumberačke jesu u dogovoru , PAKTU SOTONSKOM sa kaptolskim “” velikodostojnicima “” kvazi muškarcima ,inače PEDOFILIMA I PEDERIMA a koji nose crvene gaćice,cipelice i kopčaju se crvenim dugmićima, trenutno sa njihovim aktuelnim glavnim voždom također porijeklom sa Kvarnera , stoga i je glavom platio Fratar Zvijezdan Linić porijeklom također sa Kvarnera kao i neki “” istjerivači “” iz Crkve SV.Križa na Sigetu ZG,….odavna su 2 metra ispod zemlje……..

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Guest
  #6 Guest 1 siječnja, 2015, 20:39

  NICK GUEST…..kvazi “”ZMAJ OD KVARNERA “” doista rođen na Kvarneru , stasao je kako u Zagrebu tako i na širem zagrebačkom području ,poglavito Žumberku i nema tajni koje on tamo nezna makar se iste jučer desile… NICK GUEST je poput NO 1 iz Alan Forda kao i istinski ovovremeni egzistirajući lik kojega je u filmu sa tematikom iz WW2 glumio Sven Lasta i to u sceni kada on pogiba na ulazu u dvorac Kerestinec te se potom reinkarniran u istome liku u dvorac vraća ……Dvorac Kerestinec doista je i u naravi duhovni tj. moralni i fizički dom u kojem je godinama živjela osoba pod nickom GUEST a na ovome portalu…svi ZMAJEVI…hahahha…40 punih godina oni jesu pod mojom kontrolom iako to oni i sami neznaju……Sandra Švaljek trajati će samo do tada dok…..hahahahah……!!!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Guest
  #7 Guest 1 siječnja, 2015, 20:10

  Gospođa Sandra Švaljek ničim izazvana munjevito je dospjela na tron gradonačelnice iako ona predhodno nije postala””” ZMAJ OD PRLJAVIH ZAGREBAČKIH KALDRMA””” također nije predhodno postala ZMAJICOM makar od Harmice ili pak Manduševca…o kamenitim vratimaa nećemo ovdje i sada….. te u tome smislu nije položila zakletvu onoj masonskoj loži kojoj je zakletvu položio naprasno smijenjeni njezin predhodnik.S toga ona dakako nezna onu iskonskonsku bit tj. smisao značenja u tome što to doista jesu purani ,zagrebački ,purgerski sve i ako ona ima zagorski naglasak…… ….

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code