DOGOVORENA IZGRADNJA FARME SVINJA

DOGOVORENA IZGRADNJA FARME SVINJA

5. travnja, 2014.

 sastanak-s-pozeskim-dozupanom Custom

Prvi rezultat nakon posjeta danskih investitora Hrvatskoj

 

Tekst i fotografija: Sanela Dropulić

Vrlo izgledno, već početkom ljeta ove godine, počet će prvi pregovori o gradnji velike matične farme svinja za uzgoj prasadi, kapaciteta do 15 tisuća komada, koja će biti osnova za kooperaciju s uzgajivačima svinja u Zlatnoj dolini. Navedena poljoprivredna investicija, čija će vrijednost u punom zamašnjaku, premašivati 20 milijuna eura, bit će osnova, za koju će se koristiti industrijska konoplja proizvedena na istom području. Tako proizvedena industrijska konoplja u Zlatnoj dolini, zbog trenutačnih zakonskih (ne)mogućnosti, za sada se planira koristiti samo kao stočna hrana unatoč činjenici da se sukladno svjetskoj potražnji može koristiti za više od 25 tisuća proizvoda. Zaključak je to grupe danskih investitora nakon što su okončali svoj višednevni posjet Hrvatskoj; poglavito Zagrebu radi razgovora s ministarstvom poljoprivrede, te  Požeško slavonskoj županiji, radi konkretizacije na terenu planiranih investicija – podizanje nasada konoplje, te velikih farmi svinja i kooperacije s hrvatskim poljoprivrednicima. Dansko izaslanstvo u Zagrebu primila je pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić, dok su u Zlatnoj dolini domaćini izaslanstvu bili dožupan Požeško slavonski Željko Jakopović, uz načelnike općine Velika i Čaglin.

“Naišli smo na veliku potporu lokalnih vlasti požeškog kraja; od županijskih predstavnika do načelnika općine Velika i Čaglin, koji su nekoliko dana zajedno s nama obilazili oranice i postojeće kapacitete za uzgoj svinja, kako bi na terenu vidjeli što se točno u ovom dijelu Hrvatske za našu investiciju nudi”, poručili su hrvatskoj javnosti predstavnici grupe investitora g. Jan Lund Larsen i g. Peter Kjær Knudsen, koji je inače jedan od najvećih proizvođača svinja u Danskoj, ali zahvaljujući svojim investicijama jednako tako i u Poljskoj, Rumunjskoj, Ukrajini i Rusiji.

POZIVI IZ CIJELE HRVATSKE

Ujedno su se zahvalili zainteresiranim hrvatskim građanima, koji su im se javljali od Iloka, do Pule, čak i s Konavla i to od prvog dana posjeta Hrvatskoj, nudeći svoju suradnju, zemlju i potporu za planirane projekte na ovom području.

“Raduje me vidjeti koliko su ljudi spremi pružiti ruku našem projektu, susretljivi i željni učiti od našeg “know how” sustava, ne samo u području uzgoja industrijske konoplje, nego i uzgoja svinja, koji se smatra trenutačno među najboljima na svijetu. Želimo ulagati u Hrvatsku te nam je drago da su to vlasti na lokalnoj razini odmah pretočile u konkretnu suradnju i zajedničke projekte, napose dok čekamo da se na najvišoj državnoj razini promijeni slovo zakona koji nam sada onemogućava 100 postotno iskorištavanje industrijske konoplje za sve naše namjene”, pojasnio je  g. Jan Lund Larsen. Izaslanstvo Požeško slavonske županije primilo je službeni poziv i g. Petera Kjær Knudsena za posjet njegovom imanju u Danskoj gdje se prostire jedna od tri najveće farme svinja u tom dijelu Europe radi utvrđivanja zajedničkog projekta koji će na sličnim osnovama biti podignut i u Zlatnoj dolini.

Također se predviđa i brzi dolazak u Zlatnu dolinu grupe danskih managera i projektanata koji rade za g. Petera Kjær Knudsena kako bi uzeli sve potrebne parametre za početak projekta farme svinja.

ZAKON O KONOPLJI

Što se tiče industrijske konoplje, grupa investitora će nadležnim institucijama – od Agencije za investicije i konkurentnost, s čijim predstavnicima su se prvo sastali, poslati projekte ulaganja, s obzirom da isti prelaze 20 milijuna kuna i zadovoljavaju naziv strateških investicija. Isto će se napraviti prema adresi ministarstva poljoprivrede, te ministarstva zdravstva, a u cilju kako bi se na hrvatskim oranicama čim prije počela saditi industrijska konoplja čija će iskoristivost biti cjelovita, a ne samo kako je sada praksa, kroz njezin plod.

Danski investicijski zamašnjak uskoro će poprimiti pravnu osobnost kroz tvrtku koja počinje kroz nekoliko dana raditi u Zagrebu pod nazivom “Cooperation for Bio Diversity” .
Jedan od glavnih razloga zbog kojih su se danski ulagači odlučili doći u Hrvatsku tražiti suradnju za svoju investiciju jeste djelovanje i hrvatske dijaspore u Danskoj, predvođene u prvom redu s g. Krunom Kaićem, koji je višegodišnji prijatelj s danskim ulagačima te veliki promicatelj hrvatskih gospodarskih interesa u Skandinaviji.T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code