DIVA I SLAVA

DIVA I SLAVA

20. kolovoza, 2013.

Matić u Kavaliru-2

Nova knjiga Ante Matića

Napisao: Fabijan Lovrić

 

Imajući u vidu ranije knjige Ante Matića, istaknutoga književnika čiji su radovi zastupljeni u školskim udžbenicima, antologijama i raznim izborima, prošavši valjanu valorizaciju vrijednosti, treba reći kako je i među njima bilo tema usko vezanih za povijest, kao što je slučaj i s najnovijom knjigom „Diva i Slava“, koja počinje po već poznatim uzorima starih majstora, nekom mudrom izrekom. Ovdje je riječ o Tagoreovim dubokoumnim stihovima.

Ostajući na temi bliskosti spram čitatelja, autor mu se i obraća, pokazujući kako ono što čini ima razlog kojega se ne može riješiti, a što zbog zanimljivosti i važnosti teme želi podijeliti s čitateljem koji će sigurno pokazati zanimanje za nju, jer je uvijek intrigantna i o njoj se može govoriti na neki novi način: „Samo Bog zna kako su i zašto Diva i Slava ušle u moj nespokoj i u ovu priču, koju mi je pričao Ćiro, njemu fra Jerko, a ja tebi, radoznali i neznani čitatelju”. Vidljivo je kako sam autor prepoznaje vrijednost teme čija će zanimljivost pobuditi interes čitatelja, tim više što su spomenute osobe ušle u legendu, a legenda je oduvijek budila želju za osobnom kreacijom i prepričavanjem, pa i onda kad je poznata i zapisana, pa joj se nema što dodati niti oduzeti.

 

ISUSOVI JANJCI

 

Ipak, s koljena na koljeno, priče su dobile onaj svoj pamtljivi obol i ostale zanimljiva tema u umu onoga koji ih kazuje. Sve je to prepoznao Ante Matić, učinivši nanovo zanimljivim već poznate teme, ispričavši ih drukčije i na svoj osobit način. Dijaloške dijelove autor je obradio veoma protočno, živopisno i vjerodostojno, u mjeri u kojoj mu se može vjerovati. Jezik kojim se služi autor, plastičan je i blizak jeziku koji se govorio pod utjecajem novokovanica i prihvatljivih riječi usvojenih iz turskoga jezika, čiji su se dijelovi do današnjih dana zadržali u Bosni i Hercegovini. Iskustvo stečeno kroz vjeru i visoka stručna naobrazba vide se i u ranijim knjigama Ante Matića. Dok piše o djeci u priči „Isusovi janjci“, vidljivo je kako suvremeno i suvereno barata vjerničkom tematikom, pokazujući poznavanje Biblije i unoseću osobna razmišljanja. Autor je bio akter raznih nemilih događaja koji su se obrušili na prijatelje iz djetinjstva. U studentskim danima trebalo se odlučiti, kao u priči „Robija ili partija“, koja možda najočitije govori o opredjeljenjima i snalažljivosti grupe koja pokušava ostati i opstati u zajedništvu. Priča „Pakleni otok“ pokazuje sve zamke i dosjetljivost mučitelja. Mnogi su prošli strahote mučenja na Golom otoku, pa mogu objektivno svjedočiti o raznim metodama kojima se izvlačilo priznanje. Ovakvi primjeri rijetko su zabilježeni u hrvatskoj literaturi. „Nebeska bajka“ poučna je priča vjerskog karaktera, puna obiteljske topline i visokog umjetničko-estetskog domašaja.

Prošavši s autorom kroz sve priče ove zanimljive knjige, saznao sam ponešto i o njemu samome. o njegovom životnom putu, njegovim razmišljanjima dok je boravio na raznim stranama svijeta, da bismo se u priči i u životu susreli u oslobođenoj hrvatskoj državi.

 

ROD I NAROD

 

Nakon mnogih pitanja i sugestija koji nude odgovor, autor smireno odgovara obilježjem nacije kao bitka: „ Moj rod i narod, o moj hrvatski narod, moja lijepa i moja mala Hrvatska, tako rijetko radosna, još se nije osmjehnula. Neka njezin smijeh bude moj smrtni grijeh!“

Da, uzdahnuo bi čovjek na kraju čitanja. Kako i kamo? Gdje i kada? Zaključio bih analizu ove uspješne zbirku priča, s dosta osobnosti iz autorova života, Šegedinovim riječima: „Nema nam spasa od života!“ T

6 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Marsijanac
  #1 Marsijanac 28 kolovoza, 2013, 12:52

  Poslušajte Nobelovca, kao ja. Dugo nisam pročitao ovako nešto zanimljivo, napet i poučno. Knjigu možete nabaviti kao i ja u pokretnoj knjižari oko Trga bana Josipa Jelačića po povoljnoj cijeni.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Nobelovac
  #2 Nobelovac 25 kolovoza, 2013, 14:49

  Bravo, Fabijane Lovriću. Ovu knjigu kao i autora zamy2treba slušati i pročitati!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code