DALMACIJA ULTRA TRAIL

DALMACIJA ULTRA TRAIL

14. listopada, 2017.

 

 

Ovogodišnje, drugo izdanje Dalmacija Ultra Traila održati će se 20. – 22. listopada. Utrke se i ove godine održavaju u 4 kategorije: SKY DUT – 155km, MOUNTAIN DUT – 100km, SEA DUT – 60km i RIVER DUT – 20km, a bez obzira na dužinu trase organizator se podrudio predstaviti najljepše lokacije (Biokovo, Mosor, Kozjak, Poljička planina, Omiška Dinara, rijeke Jadro, Žrnovnica, Cetina) i najznačajnije povijesne i kulturne spomenike (Antička Salona, Klis, Fortica…) . Na prošlogodišnjem izdanju trijumfirao je slovenski trkač Toni Vencelj, koji je stazu dugu 165 km pretrčao za 22 sata 39 minuta 24 sekunde.

Trail i treking danas su sve popularniji oblici trkačkih utrka za čije je održavanje Dalmacija jedna od najpoželjnijih destinacija. Još 2010. godine na ovom području trekingom se bavilo svega desetak natjecatelja, dok danas Dalmatinska trail liga okuplja 2000 sudionika, a na velikom broju utrka sudjeluju i cijele obitelji.

Utrka u Hrvatskoj koja bi se mogla smatrat pretečom ovog trkačkog pokreta je Mosorski maraton, tradicionalni pohod koji se održava od 1990. godine. Staza maratona prolazila je mosorskim grebenom od Klisa do Omiša u dužini od 40 km. Osim iz Omiša, odakle starta SKY DUT, utrke startaju i s drugih atraktivnih lokacija, MOUNTAIN DUT s Kliške tvrđave, SEA DUT iz Baške Vode, te RIVER DUT iz Dugog Rata.

Zanimljivo je da su se u svrhu održavanja ove utrke očistile i mnogobrojne davno zaboravljene i zapuštene staze, nekada jedine komunikacije među selima dalmatinskog priobalja i zaleđa. 300 volontera i ove godine će biti natjecateljima na raspolaganju na području između Kaštela i Baške Vode na 16 okrijepnih stanica, prijelazima ceste, označavanju i kasnije na čišćenju staze.

Centralno mjesta događanja je grad Omiš, među trekking i trail populacijom poznat je kao „kolijevka hrvatskog trekkinga“. Cilj svih utrka je u Omišu, na centralnoj lokaciji uz gradsku plažu gdje će se uz DJ glazbu posluživati lokalni specijaliteti – soparnik i proizvodi omiških OPG-ova-.

Za sve male buduće trail trkače ove godine se uvodi i novost – dječja utrka za djecu od 2-12 godina. Dječja utrka će se održati u u nedjelju 22. listopada sa startom u 12.00 sati. Za najbržeg dječaka i djevojčicu osigurane se i nagrade – romobili, a za svu djecu koja budu sudjelovala u utrci majicu utrke i diploma!

Koliko je bitna ova manifestacija koja privlaći natjecatelje i gledatelje iz cijelog svijeta i izvan sezone u Dalmaciji , dokazuje i prošlogodišnje priznanje na međunarodnom filmskom festivalu turističkih filmova gdje je najavni video ove manifestacije dobio nagradu Mention u kategoriji Eko turizam.

Video možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=7JU9js18Pfo T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code