DAJ BOŽE DA NAM NOGOMET UVIJEK BUDE OVAKAV

DAJ BOŽE DA NAM NOGOMET UVIJEK BUDE OVAKAV

6. ožujka, 2012.

markovic3
Vlatko Marković u ekskluzivnom razgovoru za portal Tjedno

Razgovarao: Dražen Stjepandić
Snimio: Boris Beribak

Vlatko Marković nastavlja biti top tema hrvatskog sporta. Najdugovječniji predsjednik HNS-a bosanski tvrdoglavo nastavlja po svom, grčevito svoj položaj brani uspjehom najbolje hrvatske odabrane vrste i pozitivnim financijskim rezultatima. S druge strane brojni protivnici za sve što je negativno u našem najpopularnijem sportu okrivljuju Vlatka Markovića i Zorislava Srebrića.
Čak ako za razne prljavštine nisu direktno krivi spominje se zapovjedna odgovornost. Najveći dio javnosti postavlja samo jedno pitanje: do kada će oni više biti u Rusanovoj?
Premda tvrdi da ga nezapamćena medijska hajka ne zanima, moramo konstatirati da je predsjednik HNS-a nakon dosta godina ipak promijenio broj mobitela. Zbog toga su se dogovori oko ovog intervjua za portal Tjedno malo otegnuli, sve dok se nismo sreli na promociji treće knjige Damira Škare zbog čega se gospodin Marković ispričao i zahvalio na strpljenju.   
U vrijeme nezapamćenog usijanja na liniji HNS-mediji i javnost gospodin Marković nam je širom otvorio vrata svog uredu u Hrvatskoj nogometnoj kući.     


Kako bi opisali sadašnju situaciju u HNS-u?

– Hrvatski nogometni savez ni jučer ni danas ni sutra neće imati problema. Najbitniji su papiri, a oni pokazuju da je HNS već petnaestu godinu jedna od najuređenijih organizacija u Hrvatskoj. Cijeli savez najviše drže naše službenice i za veliki dio onoga što smo napravili zaslužne su te dame. Pružamo dnevni servis za 50 reprezentacija. Jasno da je na vrhu A reprezentacija, koja je važna i u donošenju prihoda. Prije mog dolaska nije bilo ove Kuće nogometa. Predsjednik Uefe Johanson  kad nas je svojedobno posjetio i sa mnom išao uz stepenice u Ilici, gdje smo kod Varijetea bili smješteni skoro je slomio nogu. Rekao mi je hoćete igrati nogomet u Europi, a nemate ni stepenice u savezu na kojim čovjek ne bi iskrenuo nogu. Ubrzo zatim za 2 150 000 maraka kupili smo našu kuću nogometa. Pri useljavanju pomogao nam je gospodin gradonačelnik Milan Bandić. I još jednom mu veliko hvala za sva vremena.

Vama obično prigovaraju za organizaciju HNL-a.

–    To mogu prigovarati svom tati. Jadnici mi prebacuju za ligu 16, a zna se da sam govorio kako nemamo ni deset klubova koji mogu biti prvoligaši. Prije dvije godine svi su bili poludili za ligom između 15 i 20 klubova,  a posebno novinari, dok sam ja govorio kako je to najveća glupost. Sad su došli na moje i sad će biti liga 10. I sve sam to znao jer sam prije mnogo godina vidio u Austriji, gdje sam bio trener. I od ove godine naredno prvenstvo će eventualno početi s 12, ali fiksirano je na 10 klubova. To je maksimalni broj klubova koji imaju novac, kvalitete i neku povijest iza sebe. Formirali su ligu kako je kojem selu odgovaralo i imamo sve vrste zabava. Uvijek sam govorio da se tako nogomet ne vodi.  

Što kažete na optužbe iz NK Varaždin upućene na račun vodstva HNS-a?

–    Pokojni Anđelko Herjavec je bio vrhunski intelektualac. Kad je došlo do formiranja naših liga tražio je da se Varteks ubaci preko svih veza u prvu ligu, premda rezultatski nisu imali pravo igrati u tek osnovanoj  prvoj ligi. Od tada do danas HNS ima ugovor s Udruženjem prvoligaša u kojem lijepo piše da formiranje i vođenje lige, kažnjavanje i sve ostalo radi Udruženje prvoligaša, a ne HNS. Prema tome HNS je prepustio vođenje lige Udruženju prvoligaša, a pokojni Anđelko Herjavec je bio predsjednik Udruženja prvoligaša. Varteks je doveo na visoke grane, ali kad je propala tvornica propao je i klub. Za sve to nije kriv HNS.  

O JOVANOVIĆUMISLIM ISTO ŠTO ON O MENI


Jeste li pratili nove špekulacije oko vaše sudbine u HNS-u?  Piše se da ćete na incijativu ministra Jovanovića postati počasni  predsjednik. Smijenit će Vas na fin način. Jeste li to pročitali?

–    Nisam i ne zanima me što pišu. Tko će to mene proglasiti počasnim predsjednikom? Te gluposti Vlatka Markovića ne zanimaju.

Što mislite o ministru Jovanoviću?

–    Isto što on o meni.

Izjavili ste da ništa ne znate o ministru Jovanoviću, jeste li možda u međuvremenu nešto saznali?

–    Ne, nemam pojma. Mogu samo reći da će ubrzo doći iz Uefe i da će konstatirati o čemu se radi. Tek poslije toga mogao bih govoriti o ministru s kojim nemam nikakve veze niti me zanima išta o njemu. Ako nam naša draga država želi pomoći, neka nam vrati 65 milijuna kuna koliko nam duguje. O tome nitko ne vodi riječ, kao da je to potpuno normalno.

Kako se taj problem može riješiti?

– Nažalost, samo na sudu. To je golemi novac za bilo koga i to je nam je blokiralo razne projekte kao što je naš nogometni kamp. Od nove vlasti se nadam da će nam dati naš novac i to bi nam bila najveća pomoć.  

Kako proživljavate ove trenutke kad Vas napadaju sa svih strana?

–    Jebe mi se.

Neki dan je iz zatvora izašao Nenad Pralija, jeste li se možda pokajali što Vam je izletila ona riječ izrečena na dan kad je bio uhapšen?

–    Nisam. Ni zbog čega se u nogometu ne kajem. U nogometu sam napravio ono što su samo dva Hrvata napravila. U Čileu sam bio u najboljoj momčadi svijeta. Nisam bacao kamena s ramena, pa dospio u nogomet.

DARIO ŠIMIĆ I DAVOR ŠUKER

Kako gledate na angažman Darija Šimića?
–    Nemam pojma. Kakav angažman?

Dario Šimić se u javnosti predstavlja kao pretendent na vaš položaj.

–    Ma dajte budite normalni.

Samo spominjem što čitam u novinama.

–    Nemam ništa protiv Darija Šimića. Samo treba znati da ja ovdje nisam došao na silu. Pet puta sam bio izabran. Nije meni Dario Šimić konkurencija, nego je njemu konkurencija jedan Davor Šuker. Persona i ličnost u svim oblicima, ako netko može biti kandidat onda je to Davor Šuker. To bih ja volio jer smatram da je zaista najbolji kandidat. Komparirati Davora Šukera i Darija Šimića je nemoguće.

Davor Šuker se svojedobno hvalio da u Hrvatsku nikad ne bi donio svoj kapital. Može li prvi čovjek tako važne institucije kao što je HNS biti čovjek koji u Hrvatskoj ne bi držao novac?

– Može. Davor Šuker ima snage javno reći ono što drugi ne govore. On je apsolutno u svijetu najpopularniji nogometaš s područja bivše Jugoslavije. U odličnom je odnosu sa Savezom, kad je u Hrvatskoj kod nas redovito svrati na kavu. Kad bi se Davor Šuker kandidirao, Vlatko Marković bi odmah mirno otišao s ove pozicije. Svi drugi su jad i bijeda. Eventualno Davoru Šukeru konkurent može biti samo Zvone Boban, ali kako su njih dvojica veliki prijatelji, mislim da će se valjda dogovoriti.

Što mislite kako će završiti sva ta zavrzlama u HNS-u?

– To me apsolutno ne zanima. Ne opterećujem se s tim što neka budala piše. Većina vas novinara ima dvadeset minuta gimnazije.

NAVIJAČI NAJVEĆI PROBLEM REPREZENTACIJE

 


Nedavno je odigrana prijateljska utakmica protiv Švedske. Kako je Vaše mišljenje?

–    Loše. To nam je jedna od najlošijih utakmica. Nismo bili presretni ni nakon utakmice protiv Turske u Maksimiru. Napravili smo veliki rezultat u Istanbulu, pa smo poslije lakše mogli podnijeti pad. A Švedska je momčad kojoj mi u ovom trenutku nismo ravni. Ipak bez obzira na to nitko ovom narodu nije donio sreću kao ova kuća i ovaj savez.

Ipak činjenica je da sadašnja reprezentacija ima stanovitih felera.

–    Ima feler što ima Hrvate za navijače i ništa više. To je reprezentacija za daleko veće nacije. Otkako je Vlatko Marković došao ovdje 1993. mi samo idemo gore, ne samo radi mene, tu su bili Mladen Vedriš i Baranko Mikša, koji su izvanredno radili.

Kakav rezultat očekujete na predstojećem europskom prvenstvu?

–    Očekujem da ćemo igrati kvalitetno.

Sugerirate li nekada nešto Slavenu Biliću iz svog trenerskog iskustva?

–    Bio sam trener kojem se nikad ništa nije moglo sugerirati.

Što bi vi kao trener promijenili u hrvatskoj reprezentaciji da se izbjegnu velike oscilacije u igri?

–    Promijenio bi samo ime reprezentacije. Ako narod ne vidi što se sve napravilo, onda stvarno nema smisla govoriti. Tko je to još u našem sportu napravio? Nama je i reprezentacija svećenika prvak Europe. I to Hrvatima ne paše? U tome je vic što smo nezasitni. Tako mala, a tako moćna samo je hrvatska reprezentacija.

Tko je najbolji igrač hrvatske reprezentacije?

–    Nikad nisam volio govoriti o igračima. Igrači su odlični, dobro se slažu. Nije lako igrati za reprezentaciju jer su mnogi shvatili kako igramo i dolazi do brzih uklizavanja, koja su nas koštala gležnjeva i koljena. Stalno imamo povrijeđenih igrača.

Ima li nešto novo vezano za smještaj vatrenih u Poljskoj?

– Jedina ekskluziva u negativnom smislu je da ni Poljaci ni Ukrajinci nisu još potpuno spremni za europsko prvenstvo. Da smo dobili europsko prvenstvo, već bi prije par mjeseci sigurno bili spremni.    

Što mislite o razmišljanjima tipa kako je sreća što Hrvatska nije dobila to europsko prvenstvo jer bi nas tek to totalno zabilo u dugove?

–    Popuno pogrešno razmišljanje.

SAMO HRVATI PLJUJU SVOJ NOGOMET

Nedavno ste bili na sahrani Miljana Miljanića u Beogradu. Kakve su reakcije kod susjeda glede zbivanja u hrvatskom nogometu?

–    Hrvatski nogomet je toliko poštovan, ne samo u Beogradu i Srbiji, nego u cijelom svijetu. Ovdje nas samo novinari pljuju. Hrvatski nogomet je godinama najvažnija reklama države. Ne postoji nešto tako slično i konstatno kao hrvatski nogomet i nogometaši. Tko se može mjeriti s nama. Uvjeravam vas da hrvatska reprezentacija izaziva divljenje gdje god da se pojavi. U susjedstvu po nogometnim rezultatima nama nitko nije ravan, možemo se mjeriti samo s Italijom. Ali to što naši novinari pišu i kako nas ne priznaju,  to se može nazvati samo sramotom. Takvo pljuvanje nigdje ne postoji.

Tko vas od novinara posebno živcira?
–    Mene to uopće ne živcira, novine ne čitam, a novinare nikad nisam cijenio. Nikog, pa ni vas ovdje prisutnog. Pogledajte samo te jadnike iz Jutarnjeg, sve su to ljudi koji su živjeli jer su im Markovići davali za život. Nisu krivi samo novinari nego i vlasnici novina, odnosno urednici koji obične novinare tjeraju da tako pišu.

Zašto su u Srbiji nogometne utakmice tako dobro posjećene za razliku od nogometnih utakmica u Hrvatskoj?
– Zato što imaju duplo bolje novinare koji prave veliku reklamu reprezentaciji, a njihova reprezentacija nije ni r od naše reprezentacije. Je li se to tako radi u Bosni, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji, Crnoj Gori? Svugdje se samo čude što nas se tako napada, a imamo daleko bolje rezultate od svih njih. Ne znam kako se nitko od tih novinara ne pita zašto mi radimo ono što drugima ne pada na pamet? A znate li da godinama u ovom savezu za svoj rad ne dobivam ni kune? A znate li da sam jedini namještenik HNS-a koji od saveza nije dobio ni kunu. Živim od bivšeg rada, imam desetak stanova u inozemstvu. Molim vas da ne odete iz ove kuće dok to ne provjerite u računovodstvu koliko Vlatko Marković zarađuje, a donosim najviše. Vrlo je bitno spomenuti da ni Savezu nitko ne daje novac. Koga mi to koštamo? Samo ovaj Savez daje svima, od razminiranja do Vukovara gdje već 15 godina dajemo za omladinski turnir. Daj Bože da nam ostali sportovi, a posebno nogomet, budu ovakvi kakvi su sada. T

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code