CRKVA MORA BITI KAO ZVONO

CRKVA MORA BITI KAO ZVONO

16. kolovoza, 2014.

 

Gospa u Gori Custom

Kršćani moraju preuzeti odgovornost za hrvatsko društvo

Napisao: Stjepan Vego

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo svečano je u petak 15. kolovoza proslavljena u Marijanskom svetištu Majke naših stradanja u Gori misnim slavljem koje je predvodio sisački biskup Vlado Košić i koji je tom prigodom blagoslovio novopostavljena zvona. U koncelebraciji bili su brojni svećenici Petrinjskog i Glinskog dekanata predvođeni dekanima preč. Josipom Samaržijom i fra Goranom Rukavinom, te rektor svetišta preč. Paško Glasnović.

Blagdanskom slavlju nazočilo je veliko mnoštvo hodočasnika, od kojih je glavnina pristigla pješice iz tri Petrinjske župe, te s druge strane, iz Viduševca i Gline. Petrinjske hodočasnike predvodio je upravitelj župe Preobraženja Gospodnjeg vlč. Josip Karas koji je po dolasku u Gore preč. Glasnoviću predao na trajno čuvanje drveni križ iz 1991.- 1992. godine, koji je s oznakom Gora nošen tijekom progonstva na pobožnostima Križnog puta od današnje sisačke katedrale do Mošćenice, kao i na drugim prigodama u to ratno vrijeme.

ZVONO SE ČUJE

Na početku homilije, biskup Košić je izrazio radost što je prije mise blagoslovio nova zvona te upoznao okupljene kako jedno nosi ime Zvono Majke Božje gorske, Majke naših stradanja, a drugo nosi ime Zvono svetoga Kvirina, sisačkog biskupa i mučenika. „Kao što su Blažena Djevica Marija i sv. Kvirin svojim životom poput zvona svima svjedočili i naviještali Kristovo evanđelje, tako i mi učimo od njih, posebno danas u svetištu BDM Gorske i na blagdan Uznesenja BDM od Marije, na nebo Uznesene. Dakle, i naš je zadatak da budemo zvono! Zvono se naime čuje, ono se u ovom slučaju i vidi, ali i kad se ne vidi, znamo da je u zvoniku jer svojim zvukom odaje svoju nazočnost i na nešto poziva i na nekoga upućuje. Poziva na molitvu, a upućuje na Božju prisutnost, na milost Gospodina našega Isusa Krista“, poručio je biskup.

U nastavku govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je istaknuo kako ona govori o tome kako je Marija bila svjedokinja i navjestiteljica Evanđelja. „Knjiga Otkrivenja svetog Ivana Apostola  govori o Ženi koja je prikazana u nebeskoj ljepoti: ‘zaodjenuta suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda’. Ta je žena roditeljica, ali ima neprijatelja: ‘Zmaj veliki… stade pred Ženu koja imaše roditi da joj, čim rodi, proždre Dijete.’ Slika je to, braćo i sestre, Marije, žene koja je od Boga primila milost i zadatak da rodi Spasitelja svijeta. Nju Gospodin odijeva najvećom ljepotom, ali Bogu i njegovima suprotstavlja se đavao – taj ‘zmaj velik’ koji želi uništiti Spasitelja“, rekao je biskup te dodao kako se đavao uvijek protivi Bogu i Božjim planovima, ali on je bespomoćan jer njega je Bog pobijedio i poslao je u punini vremena i svoga Sina na svijet da on i u ljudima, na ovoj našoj zemlji ostvari pobjedu nad đavlom. „Riječi svetoga Ivana apostola: ‘Sada nasta spasenje i snaga i kraljevstvo Boga našega i vlast Pomazanika njegova!’ i za nas vrijede. Ovaj ‘sada’ traje, od dolaska Sina Božjega na ovaj svijet pa sve do kraja vremena. Međutim, to đavao i oni koji ga slijede ne znaju pa svojim smicalicama neprestano žele osujetiti, dapače i upropastiti Božje naume, ali se varaju i uvijek bivaju poraženi. Trebamo znati čitati znakove vremena, jer ovaj ‘sada’ tiče se i ove 2014. godine i svakog vremena u kojem živimo. To je naime naš čas i to je vrijeme Božjih pobjeda.“

Biskup je rekao i kako se taj đavao – zmaj koji je želio proždrijeti dijete Isusa uvukao i u naše hrvatsko društvo i želi spriječiti da se rađaju djeca u našoj domovini, te kako se samo na taj način može protumačiti činjenica da je pred koji tjedan donesen Zakon o istospolnim zajednicama koji je njih u svemu izjednačilo s brakom muškarca i žene, a koju je zajednicu na najdemokratskiji način na referendumu kao jedinu potvrdio hrvatski narod. „To znači da se potire volja naroda koji je vladajućima povjerio da u njegovo ime donose pravedne zakone, ali ne! I nije to sve, svi mi dobro znamo kako je odmah nakon donesene odluke na referendumu da je brak zajednica muškarca i žene s najvišeg mjesta u državi došao u saborske klupe prijedlog da se unese čak u Ustav kako su i svi drugi oblici zajedničkog života u svemu izjednačeni s brakom i da uživaju zaštitu države!? Hvala Bogu zbog proceduralnih razloga taj se prijedlog nije ni razmatrao. Pa zar ima itko razuman da ne zna da se iz takvih zajednica ne mogu roditi djeca, da je to put u demografsku propast?“, zapitao se biskup te postavio još jedno pitanje jesmo li mi kršćani, današnji slavljenici blagdana Velike Gospe, spremni svojim javnim zalaganjem preuzeti odgovornost za naše hrvatsko društvo, jesmo li se spremni i društveno angažirati za službe od općeg interesa ili smo nezadovoljni kako se živi i upravlja našom zemljom, ali se ponašamo kao da se to nas ne tiče i nismo spremni osobno se uključiti i nešto učiniti? “Kao prvo, svi smo dužni moliti se za one koji su na vlasti.

ODNOS PREMA BRANITELJIMA ISPOD SVAKE RAZINE

Drugo, trebamo im svojim djelovanjem i dobronamjernim kritikama pomoći da ispravljaju što ne valja, a provode ono što je potrebno i što su dužni činiti. Nadalje, mi se moramo zalagati za kršćanske i općeljudske vrijednosti koje se danas toliko uništavaju i razaraju, što mi ne smijemo samo nijemo promatrati, nego moramo nešto učiniti. Npr. odnos prema hrvatskim braniteljima koji su stvorili ovu zemlju je ispod svake kritike! Zamislite, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u medijima se jedva, kao usput, tek spominjalo samoubojstvo jednog branitelja: kao, tko mari što se ubio još jedan, od gotovo već 2 tisuće branitelja koji su podigli ruke na sebe?! Strašno! Zar nemamo mi živi, koji trebamo biti zahvalni braniteljima za slobodnu i samostalnu državu, nikakvo poštovanje prema njima živima, već samo prema mrtvima? Zar oni moraju otići da bismo ih poštovali, da bismo ih uopće čuli i da bismo im iskazali svoju zahvalnost i priznali im njihovo dostojanstvo? A da o Vukovaru i ne govorimo! Svi smo mi za to odgovorni“, zaključio je biskup te na kraju još jednom pozvao okupljene kako je naša zadaća biti zvona – naviještati svima svoju radost i svoju nutarnju sreću i svoj ponos što pripadamo Kristu. „Mi znamo komu smo povjerovali i za koga živimo, naš je cilj Gospodin, on nas kroz nevolje ovoga svijeta oblikuje da budemo sposobni biti dionici njegove vječne proslave na nebu. I od toga nema veće radosti i sreće“.

Na kraju slavlja koje je animirao župni zbor iz Gora, biskupu i svim okupljenima da dolasku zahvalio je preč. Glasnovnić, a nakon mise hodočasnici su po prvi puta dobili priliku razgledati unutrašnjost ove gotičke crkve. T

 

7 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Guest
  #1 Guest 24 kolovoza, 2014, 17:34

  Kad naučite povijest Veneta i Istre, onda ćete biti na čistu da su to oduvijek bile ilirske zemlje. Istranima utrnu zubi kad ih nazovete Slavima ili Jugoslavima. Oni su od toga bježali sve dok , nakon propasti Mletačke republike, nisu obnovljene Ilirske provincije. POZOR: Kad svi mi smognemo snage da svoju povijest učimo onakvu kakva je bila, a ne kakvu su Habsburzi zajedno s Vatikanom izmislili zabranivši i sam spomen Ilira, onda će nam svima biti posve prirodne da se osjetimo – svi i svuda – da smo ono što jesmo, a ne onio što su siledžije htjerle da postanemo kljukajući preko prodanih duša (a tu i JUAZU) naš mozak budalaštinama o panslavizmu i jugomarksizmu. Pavelić je morao pristati na otuđenje onih krajeva koji su bili u sastavu Venecije, a nakon kapitulacije Italije Muslini je morao vratiti Hrvatskoj te otimane zemlje. Pavelić je, na traženje Ante Cilige 1943 posebnim dekretom pripojio Istru Hrvatskoj, što ni zapadni Saveznici nisu poništili, ni u Parizu ni u Londonu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Guest
  #2 Guest 23 kolovoza, 2014, 14:40

  FRATRE….!……Istra nije poput tebe opterećena nikakvim ćirilicama niti nacionalnim manjinama .Provozaj se dakle Istrom ,mogao si to učiniti i u vrijeme ex Yuge pa bi znao i vidio tada a i sada dvojezične natpise na tabelama sa imenima istarskih gradova.FRATRE Italija posredno drma Istrom decenijama ,činila je to i u vrijeme KuK austro-ugarske i nastavila za trajanja ex Juge,J.B.Tito nije se baš tome protivio a ta dominacija traje i dan danas.Neke detalje i činjenice nemogu ovdje spominjati no to je bio interes nekih službi iz vremena Juge i o tome doista nemogu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Guest
  #3 Guest 23 kolovoza, 2014, 14:27

  >>>>Najbogatija talijanska pokrajina VENETO na sjeveru Italije aktivno provodi pred radnje za referendum o odvajanju od Rima tj. od skuta Italije .Ista pokrajina nudi Istri i Dalmaciji teritorijalno pripojenje,nenasilno naravno i potvrđeno na eventualnom budućem referendumu u Istri kojega neće spriječiti niti jedna vlast u Hrvatskoj.Ne treba smetnuti s uma da je ova pokrajina naj jača i u EU.Dakle i jezik koji je u Istri decenijama ustaljen i aktivno se koristi u Istri i pokrajini Veneto zove se lingua ISTRO-VENETO.Istom na proljeće je u gradu Umagu održan festival kancona na ovome jeziku kojega je sponzorirala tamošnja lokalna samouprava kao i pokrajina Veneto.FRATRE gdje ti živiš….?

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 23 kolovoza, 2014, 14:16

  FRA MIJO !….Istra je toliko hrvatska koliko ju je hrvatskim teritorijem učinio Dr.Ante Pavelić za kojega se kaže da je bio istinski hrvat i rodoljub.Prema tome ako ju je taj istinski rodoljub hrvatski, Pavelić, benevolentno prepustio talijanima o čem ti onda ovdje pišeš osim o svojem nepoznavanju povijesti.Partizana i NOB.a što se tiče znaj da se oni nisu borili za Istru u Hrvatskoj već Istru u Jugoslaviji.Pogledaj samo turističke prospekte Istre iz vramena ex Juge i vidjeti ćeš da svugdje piše ISTRA-JUGOSLAVIJA.Hrvatska se nigdje nije spominjala.Kroz povijest gledano Istra je ponajmanje hrvatski teritorij. Odi sada,danas, malo prošetaj bilo kojim gradom ,selom ili zaselkom u Istri i čuti ćeš uglavnom razgovore na talijanskom jeziku ,hrvatski je jezik tamo minorno zastupljen čak i u organima uprave domonira talijanski.FRATRE OSVIJESTI SE ,ISTRA JE VEĆ PONOVNO PRODANA i to bez obzira na tvoju i ostale usijane glave.

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. fra Mijo
  #5 fra Mijo 18 kolovoza, 2014, 07:08

  Da nije one sramotne sage o ‘Dajli’ u Istri i u vezi s time sudbine preuzv.biskupa Milovanovića, izjave preuzv Bozanića, uz one druga Zorana Milanovića bile bi dostojne zaborava. Ali okrenuti se protiv cjelovistosti teritorija hrvatske države u kojoj je neustrašiva Istra našla svoje mjesto zahvaljujući junačkom držanju vlč. Bože Milanovića, pa misliti da će Bozaniću, deklariranom protivniku pisanja povijesti na temelju tocnih podataka, a ne poganskih izmišljotina, ljudi nakon toga išta vjerovati je – stvar ne vjere, nego li nevjernika,.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Guest
  #6 Guest 16 kolovoza, 2014, 08:17

  E moj Vego, sjeti se one Bana Ivana Mažuranića: “Dobar pastijer što kazuju inom, i sami svojijem potvrđuje činonm”. Kad čuješ sve one kritike i zamjerke laicima, onda su u mislima zapitraš, ako si s Božije strane: u čemu ste vi bolji od onih koje krizirirate krijući se iza kolara, habita, mitre i crvenih ćupica na glavi?!

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code