BUDUĆNOST HRVATSKE JE TUŽNA PRIČA

BUDUĆNOST HRVATSKE JE TUŽNA PRIČA

15. rujna, 2013.

Boljkovac-4 640x480

Životna ispovjed Josipa Boljkovca svjedoka epoha 14.dio

 

Tekst i fotografija: Dražen Stjepandić

Nakon 13. nastavka Životne ispovijesti Josipa Boljkovca, svjedoka epoha, nastala je stanka od nekoliko mjeseci. Premda smo s pričom došli do pred sam kraj, gospodin Boljkovac nas je zamolio za predah. Nakon optužbe za ratne zločine u poraću morao je na sud i zbog tužbe Vice Vukojevića, koji ga je tužio za tvrdnje iznesene u javnosti, ali ne na našem portalu, na kojem se o djelovanju tog čovjeka također negativno izrazio.

Uz neke druge obveze odlasci na sud za čovjeka u 93. godini  bili su velik napor. Stoga je zatražio predah i od tog vremena, dok je još bio snijeg, nisam odlazio u Vukovu Goricu, rodno mjesto Josipa Boljkovca gdje živi posljednjih godina.

Potkraj ljeta ponovno smo se zaputili do Vukove Gorice i tada je nastao ovaj 14. nastavak.

PROIZVODNJE NEMA, RASTE KOROV

Milanović se bori, ali nema dobrih rezultata i iz njegove politike se ne nazire strategija izlaska iz krize. Budućnost Hrvatske će biti jako tužna priča. Događa se nerealno i neprihvatljivo kretanje. Selo je navalilo na asfalt. Proizvodnje nema, zemlja se ne ore. Raste korov, nestaje stoke. Uz to još imamo lažnu socijalu, oni koji su bili nekoliko dana u jedinicama dobili su penzije. Tko će to hraniti? A imat ćemo još veću pseudosocijalu jer proizvodnje nema. Dugo nisam čuo da se kod nas otvorio neki proizvodni pogon.

VANJA ŠPILJAK TREBAO JE DOĆI NA ČELO INE

Izgubili smo samostalnost i zato ćemo dobiti nešto novaca. Perkovića ćemo morati izručiti. Vjerujem da će njegovo svjedočenje za mnoge biti dosta neugodno. U vrijeme ubojstva Đurekovića Mika Špiljak je bio predsjednik vlade Socijalističke Republike Hrvatske i član Predsjedništva Jugoslavije. Njegov sin Vanja trebao je doći na čelo Ine, a nije bio dorastao za tu funkciju ni po godinama ni po znanju i zato je Špiljak sudjelovao u zbivanjima oko Đurekovića. Mika Špiljak nije toliko bio ukopčan u zbivanja u Hrvatskoj, više je bio u Beogradu. Obnašao je razne dužnosti u Hrvatskoj, ali za sve su pitali Bakarića. Mene je poštivao i više puta mi je rekao: ”Idite u Karlovac i vidite kako se radi.”

ODSUTNOST IZ OBITELJI

Nekoć je Duga Resa imala više radnika nego danas Karlovac. Tito je dva puta posjetio Duga Resu.

Gradonačelnici Karlovca su se mijenjali, ali ni jedan nije ništa napravio. Zadnji gradonačelnik koji je uspio nešto izgraditi bio sam ja. Stalno sam putovao i bio sam odsutan iz obitelji zbog čega se danas malo kajem. Sin Matija mi je završio ekonomiju, a kći Tanja je radila u prosvjeti. Od nedavno je u mirovini. Muž joj je liječnik, godinama je bio zamjenik ravnateljice. Zetov otac, ekonomist Kovačić iz Splita, svojedobno je bio zamjenik Borisa Kidriča u Beogradu.

IVICI PAVLAKOVIĆU PALIM SVIJEĆU

Činjenica je da mene optužuju za zločine 1945. nakon završetka rata. Nestali 17-godišnji Ivica Pavlaković zajedno s Ivicom Boljkovcem trebao je doći k meni. Ivica Boljkovac ostao je živ, a Ivicu Pavlakovića njegova je majka odvela u Karlovac, gdje su mu pod pritiskom Marije Čon obukli ustašku uniformu. Marija Čon nosila je ustašku uniformu i imala čin ustaškog poručnika. Mladić je ušao u kolonu i nestao negdje u Sloveniji. Spomenik sa slikom je na groblju u Vukovoj Gorici, ali gdje je tijelo, to se nikad nije doznalo. Svaki put kad odem na groblje zapalim mu svijeću. Mene optužuju da sam sudjelovao u likvidaciji Ivice Pavlakovića, a s tim nisam imao nikakve veze. U Opunomoćstvo Ozne za grad i kotar Karlovac primljen sam tek 5. srpnja 1947., do tada je opunomoćenik uobičajeno bio sekretar komiteta Josip Benić. Imao sam i kartu iz Beograda sa svojom slikom, na toj karti pisalo je kad sam postao opunomoćenik, ali to mi je policija odnijela kad su me prije dvije godine hapsili i nisu mi nikad vratili.

MITRALJEZ I VRH MRAVINJAKA

Nisam očekivao da ću doživjeti toliko godina. Više puta sam trebao poginuti još u ratu dok sam bio u partizanima. Prvi put 1942., kad smo htjeli spriječiti da žandari i ustaše sprovedu jednog čovjeka iz Gornjih Dubrava u ogulinski zatvor. Kad je došlo do pucnjave, zalegao sam iza mravinjaka, a mitraljez je iznad moje glave odnio vrh tog mravinjaka, otkotrljao sam se dalje dok su meci iz mitraljeza fijukali iznad mene.  Već sam tu trebao poginuti. Nedugo zatim, dok smo ručali kod Ogulina, Talijani, četnici i ustaše su nas zajedno napali. Ostavili smo ručak s puškama u rukama. Prenoćili smo u jednoj jarugi i ujutro se razdvojili, jedni drugovi su otišli u Sloveniju. Početkom 90-ih  nekoliko puta su me htjeli ubiti. Zna Mesić. Kad smo se vraćali s jednog sastanka s tadašnjim ministrom obrane u Sloveniji, hrvatska delegacija je išla svojim putem, a “Joža će svojim putem”, govorio je Mesić. Mijenjao sam smjerove kretanja i tako sam preživio.

ĆEĆO I KRCUN

Najveće uzbuđenje doživio sam kad smo na pošti u Karlovcu otkrili da prisluškuju Tita i kad je zbog toga 1966. sazvan Brijunski plenuma na kojem je bio obračun s Rankovićem. Tita su prisluškivali na svim razinama. Ranković tu nije bio glavni nego Ćećo Stefanović, tadašnji ministar unutarnjih poslova Jugoslavije. Poslije je doživio prometnu nesreću, zabio se u drvo i poginuo. Sumnjam da mu je to namješteno. Poginuo je i Slobodan Penezić Krcun, baš sam bio na sastanku republičkih delegacija u Sloveniji kad su javili da je Krcun poginuo. Srpska delegacija je bila konsternirana, povukili su se  u Srbiju. Krcun im je značio više nego Ranković.

LOLA SE BOJAO ZA TITA

Prije njegove pogibije bio sam s Ivom Lolom Ribarom. On je trebao biti prvi ministar vanjskih poslova, Titov zamjenik i nasljednik. Prije nego što će poginuti u ožujku 1943. bili smo zajedno na večeri kod moje tadašnje  djevojke, kasnije moje supruge u Vukovoj Gorici. Jeli smo pečenu teletinu i palačinke.  Rekao je da nije jeo palačinke od Beograda. Sjećam se da se jako iznenadio i uznemirio kad je doznao da će na večeri biti i Rato Dugonjić. Nije htio da Rato Dugonjić bude s nama na večeri, a ja to nisam znao i pozvao sam i njega. Sutradan smo pili vino u podrumu Subašićeve kuće, došao je i Ivo Rukavina, komandant Glavnog štaba Hrvatske koji je bio smješten u toj kući. U Vukovoj Gorici je još prije rata uvedena struja i u jednom trenutku Ivo Lola i ja samo se odvojili i slušali radio. U Subašićevoj kući je bio mali radio i slušali smo vijesti o Četvrtoj ofenzivi.

– Znaš što me muči – rekao mi je Lola dok smo slušali radio – bojim se za Tita.

Jedinica Princ Eugen tada je bila u Jastrebarskom, a u Krašiću je bila formirana brigada koja je bila  pobočnica te zlogasne njemačke jedinice u njihovim operacijama.

Lola mi je pričao kako će ići u Englesku i Ameriku. I kad je u drugoj polovici te godine sjeo u avion kojim je trebao poletjeti u Englesku, bio je ubijen. Poslije se samo saznalo kako se radilo o izdaji.

POGIBIJA DŽEMALA BIJEDIĆA

Džemal Bijedić sam je izazvao avionsku nesreću u kojoj je poginuo. Sjeo je za upravljač aviona. Onda su Bošnjaci bili jako dobro tretirani i jako su dobro stajali u Jugoslaviji.

TAJNI SASTANCI TITA I JOVANKE

Tito je jako volio Jovanku i jako se oslanjao na nju, ali domaće i strane službe su radile na tome da ih razdvoje. Kad su se razišli, opet su se tajno sastajali. Bio sam u uredu Steve Krajačića kad je primio obavijest o tajnom sastanku Tita i Jovanke na Bledu. Tito je zvao Jovanku na sastanak u Sloveniji. Ni Stevo Krajačić u prvi trenutak nije povjerovao u obavijest koju je dobio. Šest godina je Tito bolovao i to se krilo. Kad bih danas poslije svega sreo Tita, zahvalio bih mu za sve što je učinio, a Tuđmanu bih rekao kako je bio naivan.

POSAO I REZULTATI

Najvažnija stvar u životu je raditi posao koji voliš i imati rezultate.T

 

 

20 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Sandra Pusica
  #1 Sandra Pusica 4 srpnja, 2020, 23:13

  Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam

  Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: [email protected] WhatsApp (+16014560144)

  Hvala vam na vašem vremenu dok čitate.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Anonimno
  #2 Anonimno 8 kolovoza, 2019, 14:02

  Pozdrav prijatelji, ja sam Maria Guadalupe, tu sam da pomognem svima informirati o svemu što sam doživio na mreži kada sam tražio zajam. Izgubio sam puno novca tražeci kredit dok nisam upoznao VLADIMIR FINANCIJSKU INVESTICIJU. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamati od 2%. Ako vam treba kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da se savjetujete i obratite joj se putem e-maila: ([email protected]) ili
  Kontaktirajte WhatsApp: +16014560144 za kreditni zahtjev, hvala na vašem vremenu.

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Maria Guadalupe
  #3 Maria Guadalupe 3 kolovoza, 2019, 20:58

  Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: ([email protected])
  za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. FRANO
  #4 FRANO 19 srpnja, 2018, 04:34

  STEPINČEVSKA HRVATSKA , SE SJETILA PA U SLAVLJE UKLJUČILA I SJEČANJE I USPOMNE IZ VJERSKOG RATA ,TUĐAMN-ŠUŠKOVE,STEPINČEVINE,PA SPOMINJE U OVOJ CIRKUSIJADI,; ISJEČANJA N A DRETELJ ,VUKOVAR,JASENOVAC ,ŠURMANCE ,ŠARANOVU JAMU ,KORIČKU JAMU ,DANICU ,ZAGREBAČKI VELESAJAM,PAKRAČKU POLJANA, RUKAVCE KUPE I KORANE ,JER SU TO SVE SIMBOLI STEPINČEVSKE BOŽJE DRŽAV E;PA
  SIROTINJA SLAVI CIRKUSKE PREDSTAVE ,PA SE SVE PODUDARILO KAKO SLIJEDI; 3OO HILJADA URLIKAŠA ,ČIJA SVIJEST SE GNIJEZDI NA STUPNJU,REKAO BI VELIKI FILOZOF HEGEL ,N A STUPNJU NESRETNE SVIJSTI,PA SU TIH 3OO HILJADA NEZAPOSLIH U OVOJ MALOJ REINKARNIRANOJ STEPUNČEVSKOJ BOŽJOJ DRŽAVI, I UPRAVBO IH JE TOLIKO CC-A 3OO HILJADA REČER JAVNO ,DRŽAVNA ADMINISRATCIJA,GLADNIH GRAĐANA HRVTSJKE , I TOME TREBA DIODATI 3OO HILJADA ONIH KOJI SU ZADUŽENI KOD KAPITALISTIČKIH BANAKA I SADA ZBOG ILI NEZAPOSLENOSTI ,ILI NISKOG DOHOTKA NE MOGU VRAĆATI SVOJE DUGOVE., ALI SE STEPINČEVSKA ,OVA KLASNO,KATOLIČKA DRŽAVICA POBRINULA DA NAJBOGATIJE PROFESIONALNE GURAČE LOPTIH ,NAGARDI, NA SRAMOTU I UŽAS GLADNIH ,NEZAPOSLENIH I ZADUŽENIH ,,GRAĐANA HRVATSKE,
  PO 7O HILJADA KUNA PO PRAZNOJ GLAVI TIH GURAČA LOIPTIH ČIJA JE SVIJEST NA STUPNJU I NESRETNE SVIJESTI TIH MOZGIĆA GURAČA LOPTIH. VAŽNO JE DASE KATOLIČKA VALST POBRIN ULA NA OKUPLJANJE SIROTINE ,POD GESLOM ,=KRUHA I IGARA = PA KUD PUKLO ,PUKLO ,MAKAR O NJEZINU GLAVU ,ŠTO J EI KRAJNJI ISHOD,JEDINO RIJEŠENEJE FRANO

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Anonimno
  #5 Anonimno 6 prosinca, 2016, 08:25

  Bannditi colavoga jose krvnici i zlocince Sve nevaljalosti i zlocin pripisali su drugima onda i sada Vuk dlaku mijenja cud nikad.

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Mouse
  #6 Mouse 23 kolovoza, 2016, 07:40

  Zar te bas nimalo nije sram

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Ljubicica bijela
  #7 Ljubicica bijela 25 travnja, 2015, 15:18

  Druze Tito ljubicice bijela ti si uboica masovnog dijela.
  Hrvat po tvom Trgu hodi nezna gdi to vodi.
  Antifasisti u sumu odose I tamo se izgubise.

  Odgovorite na ovaj komentar
 8. AMEN
  #8 AMEN 14 studenoga, 2014, 18:47

  Čovjek koji je slao udbaše da prokazuju tko ide u crkvu, pokopan je uz crkveni obred. Čovjek koji je uradio sve da ove države ne bude, pokopan je uz državne počasti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 9. Milentije
  #9 Milentije 11 studenoga, 2014, 01:35

  Ošo noćas deda…

  Odgovorite na ovaj komentar
 10. avedomine
  #10 avedomine 2 lipnja, 2014, 12:00

  moljac knjiski ti mora da si se najeo jako toksicnih slova dok ovakove idiotarije pises

  Odgovorite na ovaj komentar
 11. avedomine
  #11 avedomine 2 lipnja, 2014, 11:57

  e moj pajdo da ti znas sto te uskoro ceka pozelio bi da se nikada rodio nisi, vjerovao ti to ili ne!

  Odgovorite na ovaj komentar
 12. Zolja
  #12 Zolja 22 svibnja, 2014, 17:53

  [quote name=”delija”]ajde razveseli rvacku pa reci prije nego ti angeleki zasviraju gdje se nalazi krsni list od tvog omiljenog s.mesića da narod sazna sve o family ujdurović. isto tako reci rvacom narodu da si otac generalu miljavcu i objasni zašto to skrivaš pa usput pokaži i njegov pravi krsni list…[/quote]

  Sud koji je oslobodio Boljkovca nije hrvatski već Josipovićev! Neka presudu proslavi s Mesićem na finski način. Očito da je Komunizam i na Kubi jače popustio nego kod nas o čemu govori i činjenica da Vrhovnim sudom upravljaju komunisti.

  Odgovorite na ovaj komentar
 13. delija
  #13 delija 20 siječnja, 2014, 10:26

  ajde razveseli rvacku pa reci prije nego ti angeleki zasviraju gdje se nalazi krsni list od tvog omiljenog s.mesića da narod sazna sve o family ujdurović. isto tako reci rvacom narodu da si otac generalu miljavcu i objasni zašto to skrivaš pa usput pokaži i njegov pravi krsni list…

  Odgovorite na ovaj komentar
 14. Barbun
  #14 Barbun 19 siječnja, 2014, 06:58

  Zamislite vampira koji zna da u buducnosti ne ce moci piti niciju krv i da ce u svom grobu samome sebi piti kostanu srz da bi se vukodlacio dok ima rezerve u svojoj cjevanici…

  Odgovorite na ovaj komentar
 15. Moljac knjiški
  #15 Moljac knjiški 10 listopada, 2013, 12:22

  Ako niste svjedok vremena i bliski poznavatelj nekog događaja, lako je na poluinformacijama stvoriti krivu sliku. Komunisti su bili ovakvi i onakvi, ali je činjenica da 20 godina nakon 2.svjetskog rata nije bilo ovrha, neisplaćenih plaća, neplaćenih doprinosa, klasih razlika u školi, plaćanja školovanja, liječenja…; A što se tiče bivšeg predsjednika Mesića znam pouzdano da su mu pred odlazak u kaznionicu rekli:”poreci što si rekao pa nećeš ići u zatvor” Odgovorio je:”što sam rekao mislim i dalje a mislit ću i kada iz zatvora izađem” i otišao je u zatvor. Sumnjam da bi puno ljudi jednako postupilo. Osim toga, svi stariji znaju da se kamena laća najčešće onaj ko sam fest putra na glavi ima. Najlakše je po nekome pljuvat jer je primjerice kod frizerke žena od bratića čula …..

  Odgovorite na ovaj komentar
 16. pdvhdku
  #16 pdvhdku 9 listopada, 2013, 15:09

  Ako ima imalo stida neka konačno javno kaže tko je S.Mesić!!!

  Odgovorite na ovaj komentar
 17. Guest
  #17 Guest 4 listopada, 2013, 12:31

  Stari Joža je po svom habitusu HSS-ovac.Šteta da na tu temu niste više razgovarali kao i da gospodin pojasni kako su na vlast došli Mesić pa nakon toga Josipović.

  Odgovorite na ovaj komentar
 18. mikrofilmovi
  #18 mikrofilmovi 20 rujna, 2013, 13:57

  perković protiv ovog gospodina, pa mesića, manolića, familije pusić i druge elite koja dvadesetak godina harači hrvatskom političkom scenom ima sve pospremljeno na mikrofilmovima i zato oni tako lijepo zborno pjevaju u isti glas braneći tog udbaša a njegov sin je danas hodajući mikrofon na pantovčaku.

  Odgovorite na ovaj komentar
 19. PAPA
  #19 PAPA 19 rujna, 2013, 09:12

  Eto i njega pokupilo.Smjesna je ta povijest. Sad ce i on kao Artukovic biti dovozen u sudnicu u bolnickom krevetu. Jedino glumac Nobilo ostaje ali u drugoj ulozi…

  Odgovorite na ovaj komentar
 20. gustirna
  #20 gustirna 18 rujna, 2013, 18:27

  Zar stvarno ovaj antifasticki koljac ima 93 godine.zamislite na kojoj intelektualnoj i moralnoj razini mora biti olos da poslije tolikih klanja I izdaja nije barem dobio ptsp. Uistinu su komunjare specjalnog kova amebe.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code