BROĐANE ĆE TROVATI JOŠ DVIJE GODINE

BROĐANE ĆE TROVATI JOŠ DVIJE GODINE

11. studenoga, 2012.

 

rafinerija prosvjed2-311012danielsoldoCropixZagađenje prijavili Đakovo i Osijek

Piše: Jan Jirasek

Fotografija: www.index.hr

Ne može se sad ništa napraviti, nisam populista i ne želim davati lažna obećanja, no budimo realni, čišći zrak možemo očekivati za dvije godine“, poručio je Brođanima ministar Zmajlović.

Pod sloganom „Kad ako ne sad… Brođani ne dajte da nas truju“ oko četrdesetak građana Slavonskog Broda okupilo se na mirnom prosvjedu ispred Ministarstva zaštite okoliša i prirode kako bi još jednom upozorili nadležne institucije na onečišćeni zrak u Slavonskom Brodu koji je posljedica bosanskobrodske rafinerije.

JOSIPOVIĆ I ČIČAK

„Okupili smo se ovdje ispred ministarstva kako bi iskazali podršku građanima Slavonskog Broda koji svakodnevno udišu velike količine kancerogenog zraka. Prosvjed nema veze sa politikom, te nismo došli nikoga blatiti, nego apelirati na sve one koji nam mogu pomoći da što brže riješimo ovaj problem“, pojasnio je cilj skupa jedan od aktivista.

Podršku Brođanima, koji već danima prosvjeduju u svom gradu te ih je čak posjetio i predsjednik Ivo Josipović, došli su iskazati predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak te Vesna Schmidt iz građanske inicijative ‘Za čisti zrak’ koja je upozorila kako onečišćenje zraka nije samo lokalni problem Slavonskog Broda.

„Već zadnji četiri godine su zagađenja konstantna. Prije nekoliko dana čak su i Osijek i Đakovo prijavili kako je zagađenje stiglo do njih, a udaljeni su više od stotinu kilometara. Ovo je postalo nacionalno“ – međunarodno pitanje kao primjerice Pelješki most koje Republika Hrvatska mora riješiti sa Federacijom BiH’, kazala je Vesna Schmidt.

Ivan Zvonimir Čičak poručio je da Hrvatska drži ključ u rukama budući da nafta, koja ide u Bosanski Brod, prolazi preko Hrvatske JANAF-om te treba upozoriti one koji dovode tu naftu koja je puna sumpora, ne mogu provoditi kroz Hrvatsku.

MINISTAR PODRŽAO PROSVJED

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, koji je primio organizatore prosvjeda, nije uspio umiriti Brođane te poručio kako će se problem riješiti tek za dvije godine.

‘Od mene nećete čuti lažna obećanja, niti sam populist, no rješenje problema koji se već akumulira desetljećima, nije moguće u nekoliko mjeseci. Krajnji cilj, čist zrak, je potpuna modernizacija bosanskobrodske rafinerije i to u sljedećih dvije godine’, istaknuo je ministar

„Apsolutno podržavam prosvjed, te aktivizam kao jedan od alata kako bi se postigli ciljevi i ja sam na vašoj strani. Otkada sam preuzeo ministarstvo prije pet mjeseci, prvi potezi su mi bili upravo vezani za Slavonski Brod pokrenuvši dogovor stručnih radnih skupina da pokušamo riješiti taj problem“, rekao je Zmajlović te iskazao suosjećanje prema građanima Slavonskog Broda, pogotovo prema onima koji imaju djecu, sjetivši se svojih dviju djevojčica. T

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code