BRAVO ZA SVJETSKU IZLOŽBU MAČAKA

BRAVO ZA SVJETSKU IZLOŽBU MAČAKA

28. listopada, 2012.

 

Izložba mačaka-1 SmallTisuću mačaka 37 pasmina iz 33 zemlje

Piše: Branka Ilakovac

Riječima “Mačja parada može početi” gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otvorio je u subotu 17. listopada u Areni Zagreb najveću izložbu mačaka u svijetu, World Cat Show 2012 Croatia.

Onima koji nisu na izložbi i onima koji nemaju ni jednog kućnog ljubimca poručio je kako stara poslovica kaže – “Tko ne voli životinje ne voli dovoljno ni ljude” ali da se on s tim ne bi složio te više voli reći “Tko voli životinje on ima privilegij da voli i životinje i ljude”. “Sve one koji to još nisu osjetili, koji nisu doživjeli tu ljubav pozivam ih da s nama uživaju taj privilegij i time otvaram prvi svjetski festival mačaka u gradu Zagreba”, istaknuo je Bandić, nazvavši Arenu Zagreb “hramom športa a od danas hramom ljepote i ljubavi”.

KRUNA RADA DOMĆIH FELINOLOGA 

U ime organizatora izložbe predsjednica Saveza felinoloških društava Hrvatske Vesna Rižnar Rešetić zahvalila je svima što su svojim prisustvom omogućili i uveličali održavanje Svjetske izložbe. Dodala je kako Savez ove godine slavi 20 godina osnutka te da “ovaj događaj predstavlja krunu uspješnoga rada svih članova udruženja mačaka na razvoju felinologije u nas”. Zahvalila je njihovoj krovnoj organizaciji FIFe (Federation Internationale Feline) što im je, kako je istaknula “ukazala povjerenje i čast dodijelivši im organizaciju ove veličanstvene svjetske izložbe mačaka u Hrvatskoj”.

Predsjednica FIFe Annette Sjodin naglasila je kako je vrlo sretna što su u Zagrebu na toj fantastičnoj izložbi. ” Atmosfera je na izložbi fenomenalna”, rekla je Sjodin koja je na pozornicu izašla u društvu glavnog tajnika FIFe Erica Reijersa.

MAINE COON, TURSKA ANDORA, PETERBALD…

World Cat Show 2012 Croatia je jedinstveni događaj za felinologiju, ali i turističku promociju Zagreba i Hrvatske. Ukupno 1 020 najboljih izložbenih mačaka svih 37 priznatih pasmina iz 33 zemlje svijeta doslovce su preplavile Arenu, a neke su rijetke i skupocjene vrste prvi puta viđene u Hrvatskoj. Turska angora, Egipatski mau, Somalijska mačka, Balineška mačka, Burmila, Neve Masquerade, Kurilian bobtail te bezdlake vrste Peterbald i Don Sphynx oduševile su preko desetak tisuća posjetitelja koji su pohodili prvi dan Svjetske izložbe.

Među poznatima koji su posjetili izložbu bili su voditelj Oliver Mlakar, glumica Ines Bojanić i stilist Marko Grubnić.

O mačkama koje će iz Arene ponijeti titulu Svjetskog šampiona, Croatia 2012, odlučuje 21 međunarodni sudac kojima su na usluzi 42 sudačka pomoćnika. Suci su prvoga dana izabrali najljepše mačke i nominirali ih za program „Best in Show“. Prvi je dan izložbe završen predstavljanjem najboljih mačaka u svim skupinama i kategorijama te dodjelom nagrada za Best in varietet (najljepše u boji) za ukupno 96 mačaka.

ZVJEZDANO NEBO

Nedjelja 28. listopada bila je rezervirana  za Best in show u svih pet kategorija (perzeri i egzote, poludugodlake, kratkodlake, sijamske i orijentalne te domaće mačke), za sve skupine mačaka: mačić, junior te otvoreni razred (najbolji mužjak i najbolja ženka za kastrate i nekastrirane mačke). Suđene je počelo od 10 i 30 sati, pa do 17 sati. Uz dodjelu nagrada, čime je završio  Zagreb World Cat Show 2012.

Na impozantnu pozornicu koja zauzima više od 200 četvornih metara dizajner interijera i autor scenografije Danijel Iveta smjestio je “catwalk“ – pistu duljine 20 metara te oazu zelenila (biljni otok). Po prvi puta na ovakvim natjecanjima zona za suce i VIP goste zauzimal je  dio pozornice i tako je činila  fizičku cjelinu. Dojam glamuroznosti cijele scenografije pojačavao je  efekt „zvjezdanoga neba“ (teškog kazališnog zastora s LED lampicama), koji je zatvarao pozornicu od gotovo 40 metara. Crvena boja loga World Cat Showa korištena je kao osnovna boja pozornice i pratećih detalja u uređenju, kako bi se dobila harmonična cjelina i naglasio prepoznatljivi identitet izložbe.

PRIJENOS NA INTERNETU

Oba dana na pozornici se odvijao  bogat zabavni program, u kojemu su  sudjelovali Lidija i Antonija Horvat Dunjko uz klavirsku pratnju Maria Čopora, akademski zbor Filozofskog fakulteta „Concordia Discours“, Plesni centar Tala, Klub za djecu i mlade Pinokio, dječji zborovi iz Petrinje i Samobora, Križevačka djevojačka straža, Josip Rešetić, učenici Glazbene škole Pavo Markovac te vokalni ansambl Vatroslav Lisinski. Redateljica programa Larisa Navojec otkrila je kako je čitav zabavni program također u znaku mačke. Program je vodila Jasna Bilušić.

Po prvi puta organiziran izravan video prijenos događaja na Internetu i organizatori procjenjuju kako će Zagreb World Cat Show putem video linka dnevno pratilo više desetaka tisuća zaljubljenika u mačke iz cijeloga svijeta.

Svakog dana u Arenu Zagreb na svjetsku izložbu mačaka dolazilo  nekoliko tisuća ljudi. Tako da se ova jedinstvena izložba može nazvati događajem vikenda. T

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code