BRADONJA JE DOKAZ DA SE KRIMINAL ISPLATI

BRADONJA JE DOKAZ DA SE KRIMINAL ISPLATI

4. siječnja, 2015.

stipemesic-625-432011-cropix

Ulomci iz knjige Tuđmanovog agenta “Vrana oko istine” 1.dio

Priredio: Dražen Stjepandić

 

Koji su poznati hrvatski „nacionalisti i domoljubi“ bili suradnici UDB-e i

KOS-a?

– Kako su djelovale strane obavještajne službe u Hrvatskoj?

– Tko je zarađivao na izbjeglicama a tko na švercu oružja?

– Tko je odgovoran za masakr u Ahmićima a tko je doista granatirao sarajevsku

tržnicu?

– Kako su djelovale razne „humanitarne organizacije“ ?

– Kako je ubijen ratni zločinac Arkan?

– Kako je spriječen atentat na Papu i Busha?

– Tko je ubio poznatog hrvatskog novinara a tko Ivanu?

– Zašto je likvidiran poznati bankar?

– Kako je budući obavještajac Vrana stigao na obuku u „Mossad“?

– Tko je i kako likvidirao poznate zagrebačke mafijaše?

– Kako je suradnik UDB-e, višestruko osuđivani silovatelj, postao najveći

zagorski tajkun?

– Što je Predsjednik na samrti tražio od obavještajca Vrane?

Na sva ta pitanja odgovore pokušava dati knjiga “Vrana oko istine” Alfreda Morgana ( Udruge branitelja Hrvatske, Zagreb, 2014).

Iz te knjige prisjećanja djelatnika hrvatskih službi donosimo nekoliko odabranih ulomaka.

TAKO JE POČELO

Soba načelnika SDS-a u Zagrebu. Godina 1989. Broj Jedan kao glavni sjedi na čelu stola za sastanke. Ostali šute i čekaju. Broj Jedan se nakašlje pa počne:

-Poznato vam je da se Milošević uspinje na vlast u Srbiji, da namjerava postati predsjednikom Jugoslavije. Mi nemamo snage spriječiti njegove namjere. Svjesni smo da je JNA na njegovoj strani. Moramo se sami unutar Hrvatske organizirati. Naši analitičari tvrde da će doći do raspada Jugoslavije što znači da može doći do rata. Mi moramo naći način kako da se zaštitimo od hrvatskog nacionalizma koji će eskalirati ako će se Hrvatska odvojiti. Ne smijemo dozvoliti da se oni okrenu protiv nas. Zato sam napravio plan da ubacimo svoje ljude u sve pore nove vlasti i tako je držimo pod kontrolom.

U prostoriji je vladao muk. Svi su šokirani spoznajom da će se Jugoslavija raspasti i da više ništa neće biti kao prije…

Broj Jedan vadi papire na kojima je pisaćim strojem napisan tekst i podijeli ga prisutnima.

-Ovdje su upute šta i kako raditi. Trebate što prije provesti sve kako je napisano. Imajte na umu da nismo više pod Beogradom, sada sami odlučujemo o svojoj sudbini. Sastanak je završen, možete ići i odmah počnite raditi po napisanim uputama.

Kada su ostali sami, načelnik Zrinjevca će zabrinuto

Broju Jedan:

-A šta će biti kada me smijene, šta ću ja raditi?

-Ja ću ti naći posao, ne brini, sve je isplanirano. Novac je u austrijskim bankama. Budući tajkuni spremni su kupovati pa uništavati tvornice i tvrtke. Hrvatsku treba ekonomski uništiti. Raznim aferama Hrvatima ćemo uništiti moral…Poseban plan imamo za predsjednikovu obitelj.

Tako je to počelo…

***

U Zračnu luku Zagreb slijeće zrakoplov iz Kanade. Izlazi Gusan, jedan od onih sa liste emigranata koji ne smiju u Jugoslaviju. Nakon pregleda putovnice i kontrole podataka, milicajci ga pozivaju u pokrajnju prostoriju.

Odnekud se pojavljuje Broj Jedan:

– Ja sam iz Državne, on je naš čovjek, ide s nama. Godinama pripreman u Kanadi, slovio je za velikog

nacionalistu.

Kako djeluje pod zaštitom Amerikanaca, vremenom se uspijeva osloboditi Broja Jedan. Postaje ministar. Međutim, nije znao da je njegova supruga suradnikSDS-a. Bila je suradnik Mozga.

***

Plan koji javnost nije mogla ni naslutiti bio je da se novcem povučenim iz Beograda, a koji je sada ležao u austrijskim bankama, počnu kupovati hrvatske tvornice i tvrtke, da se iste ekonomski unište i potom prodaju za male novce a radnike otpusti.

U Hrvatskoj su vlasnici, direktori ili menadžeri značajnijih tvrtki uglavnom bili suradnici SDS-a ili njihovi bivši pripadnici. Ili su to bila njihova djeca. Isto tako, bivši pripadnici SDS-a i SUP-a bili su članovi raznih Nadzornih odbora u poznatim tvrtkama a i često su obnašali dužnosti šefova osiguranja. Oni, nacionalno osvješteni, brzo bi bili smijenjeni. Na taj su način kontrolirali Hrvatsku.

 Na taj ju način kontroliraju i danas.

***

Informacije su „curile“ na sve strane. Srbi su sve znali, a MI6 i Francuzi stvorili su „mrežu“ oko Predsjednika.

Inače, našeg „po narodu izabranog Predsjednika“ ustoličio je KOS i MI6. Između šest kandidata tražio se najnaivniji, najpodložniji utjecaju savjetnika. Tako je to odlučeno u Londonu.

A Predsjednik je trebao biti dr. Marko Veselica.

***

Da bi stvari postale jasnije treba se sjetiti rečenice Aleksandra Vasiljevića na suđenju Miloševiću u Haagu:

-Bre Slobo, sve smo ti pripremili 1990. u Hrvatskoj, banke, poduzeća, tvornice, medije, a ti si sve zeznuo, ništa nisi iskoristio…?!

Milošević na to zatraži odobrenje od suca za postaviti pitanjegeneralu.Nakon što muje sudac odobrio, Milošević upita:

-Kako to da je KOS od 1988. godine vlasnik Zagrebačke banke?

Kasnije postaje jasno zašto je vlast u Hrvatskoj inzistirala na tome da svaki policajac mora primati plaću preko Zagrebačke banke. Tako je KOS od samog početka imao sve podatke o hrvatskim policajcima, njihovim obiteljima, adresama stanovanja i brojeve telefona.

Što ima i danas.

***

Unatoč svim dokazima, Predsjednik nije ništa poduzeo protiv Bradonje i njegove grupe koja je planirala državni udar i njegovu smjenu. Kasnije će se pokazati da je to bila jedna od njegovih velikih pogrešaka.

Pustio je i partizanskog generala Radu Bulata, koji je još

1991. sa grupom svojih istomišljenika, pripremao atentat na Predsjednika. Policijskom premetačinom pronađeno je najmodernije oružje dugih i kratkih cijevi. Pričalo se da je Bulat pušten jer je znao neke stvari o Predsjedniku iz doba II svjetskog rata, koje bi mu sada mogle naštetiti.

Zavrijeme bivše Jugoslavije Bradonja je bio uhićen zbog financijskih malverzacija u općini u kojoj je radio. Bio jeosuđennazatvorskukaznu,akakojebiosuradnikUDB-e, kaznu je izdržavao u zatvoru Stara Gradiška u kojem su bili zatočeni hrvatski intelektualci zbog sudjelovanja u „Hrvatskom proljeću“. To su bili neki od budućih poznatih političara među kojima i prvi Predsjednik RH. Špijunirao je zatočenike i dojavljivao djelatniku SDS-a u zatvoru, Branku Sudaru sve što je mogao doznati. Kasnije je u svom životopisu pisao kako je bio u zatvoru kao hrvatski nacionalista,štojebilodalekoodistine.Onustvarinikada nije volio Hrvate, uvijek se osjećao Jugoslavenom. Bio je i protiv deklaracije o hrvatskom jeziku i javno je, za vrijeme bivše države, glasao protiv hrvatskog jezika.

Ime njegovog oca bilo je Idriz, Rom po nacionalnosti. Kasnije, kada je oženio ženu koja je bila češkog podrijetla, promijenio je ime i uzeo njezino prezime.

Kada je Bradonjin otac prokazao sedam mladića iz sela koji su potom bili ubijeni, dobio je premještaj iz Gorskog kotara u Slavoniju jer je jugoslavenska vlast štitila svoje

„cinkaroše“.

Njegova majka, kojoj je išao na sprovod, nije mu bila prava majka nego maćeha. Prava majka živjela je kod njegove polusestre u Zagrebu, gdje je i umrla te pokopana

u Zagrebu na Mirogoju. Navodno, u grob jedne poznate zagrebačke obitelji kojoj je na prijevaru oduzet.

Bradonji je na vezi bio udbaš Sinjanin Ivo, koji je držao albansku liniju. Uglavnom bi ucjenjivao one koji su trebali trajno nastanjenje ili boravak u RH. To bi radio na način da im je prodavao slike načelnika Špire, koji je bio navodno dobar slikar, za 200-400 njemačkih maraka. Ako nisu kupili sliku, nisu mogli dobiti potvrdu.

Zaradu bi Sinjanin i Špiro dijelili popola. Navodno je u vrijeme bivše države, antenom svoje radio-veze dizao donje dijelove odora časnih sestara, kao da vidi skrivaju li nešto ispod odjeće. One su zgrožene morale šutjeti i zatvarati oči na tu sramotu. Nije imao obzira ni prema kome. Sinjanina nitko nije volio. Nakon mnogih akcijaSZUP-a, svi su rukovoditelji dobivali priznanja, osim Sinjanina. Ni Veliki Buda nije volio takve ljude.

Danas uživa u mirovini. Bila je izborna godina, nakon smrti prvog Predsjednika. Jednog dana Vrana sreće u restoranu u Ilici, danas pivnici, stare udbaše. Jedan od njih, Mozak, pozove ga da sjedne k njima za stol. Predstavlja ga kao najboljeg kontraobavještajca. Pita ga što misli, tko bi mogao biti novi predsjednik. Kad mu je Vrana odgovorio da ne zna,

Mozak mu reče da će oni o tome odlučiti.

Nijedna od „krupnih akcija“ nije se mogla izvesti bez Bradonjinog odobrenja. Naravno da je tu uvijek bio postotak od zarade. Znao je da SOA štiti pripadnike srpskih gangsterskih klanova koji su plaćali svoj boravak u Hrvatskoj. Uložio je novac u kupnju hotela u Zagrebu, kojeg je i vlasnik, da bi potom kupio i privatnu kliniku. Sada uživa zaštitu države, putuje, daje izjave za tisak dodvoravajući se medijima. Ni jedna vlast nije mu uskratila privilegije. Bio je dobar prijatelj s Gadafijem, uz čiju je pomoć švercao libijskom naftom. Živi dokaz da se kriminal u Hrvatskoj isplati, pogotovo ako si na vlasti.

Jedan jedini put Bradonja se iskazao kada je bio u konvoju brodova koji su prevozili pomoć Dubrovniku. Dubrovčani su se ustručavali pomoći pri iskrcaju robe iz brodova u luku. Kalkulirali su. Nisu se željeli zamjeriti Srbima koji su svakog časa mogli osvojiti grad. Ispalo bi da su uzimali „ustašku“ robu. Tako su oni koji su pomoć dovezli, morali svu tu robu i iskrcati. Zato Dubrovčani od tadašnjih 250 branitelja, danas imaju 5000 branitelja.

***

Kada je načelnik SOA-e RH bio na skijanju, organiziran jenjegovatentat.Smetaoje,jerjedošaodopodatakakome su prodane rakete S-300. Sve je ukazivalo na kriminal uMORH-u.

Načelnik je bio mrtav prije sudara s talijanskim skijašem. Sve je to vidio jedan, tada 16-godišnji mladić. Pokušao je reći talijanskim karabinjerima što se zapravo dogodilo, ali mu oni, u dogovoru s njihovom mafijom, nisu dali.

Mladić je ipak uspio doći u Hrvatsku i pronaći načelnikovu udovicu. Sve joj je ispričao. Ona je to prijavila DORH-u, ali, kao i obično, takve stvari u Hrvatskoj završavaju u nekoj ladici.T

44 komentara

Uskoči u raspravu
 1. Black Jack
  #1 Black Jack 7 kolovoza, 2016, 01:40

  Ako si bio Predsjednik Jugoševije onda si Predsjednik kriminala i korupcije i takvoga je moglo samo udbaško izborno povjerenstvo dovesti na vlast.

  Tuđamn te slao da najebeš kao radić u Beogradu o taovareš sa mafijaškom kumaom knežević smirio srbende da ga ne zakolje pa se naljutio na Tuđmana i pokrenu puć koji nije uspio.
  Ali nakon smrti šuška i Tuđmana su mu Todorić i rajić financirali izbore za predsjednika hrvatske.
  Neće lopov dalje od lopova!

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. tts
  #2 tts 1 siječnja, 2016, 12:31

  za lustraciju spreman…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Karbofix
  #3 Karbofix 10 prosinca, 2015, 19:49

  Kćerka bivšeg predsjednika četiri je godine vodila zagrebačke toplice kojih nema; za HNS-ovca su izmišljali pozicije u HAC-u; SDP-ovac je u godinu i pol promijenio tri direktorske fotelje; HDZ-ovac je uzeo otpremnine u tri državne tvrtke… Zvuči li vam to poznato?

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code