BORCI ZA HRVATSKU IMAJU MANJE MIROVINE OD UDBAŠA

BORCI ZA HRVATSKU IMAJU MANJE MIROVINE OD UDBAŠA

27. prosinca, 2011.

 

Uhi_enje_Brajkovi
Neki politički zatvorenici imaju povlaštene mirovine od 500 kuna

Piše: Franjo Dobrović

Iako su Vijeće Europe  u rezoluciji 1481, kao i Sabor RH u svojoj Deklaraciji o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj, izričito ukazali kako  žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive ili njihove obitelji, zaslužuju sućut, razumijevanje i priznanje za svoje patnje. Država Hrvatska je tim aktom priznala da  žrtve treba i obeštetiti, što znači i osigurati im mirovinu, ali nikako manju nego njihovim progoniteljima!Prosjek mirovina radnika na određenim poslovima (UDBA) koji imaju povlaštene mirovine, je 3736,47 kuna,a dobiva je 16314 osoba!

 

SOCIJALNA POMOĆ

 Kod političkih zatvorenika stvarnost izgleda ovako; 4959 korisnika, prosjek je 3593,72 kuna.

Međutim, u prosjek mirovine političkih zatvorenika su uključeni i korisnici mirovina kojima je mirovina određena prema Međudržavnom ugovoru (razmjerni dio mirovine).

To znači da su mirovine političkih zatvorenika, izbjeglica u stranim zemljama i tamo zarađene, uračunate u taj „prosjek“.!!! Dakle, mirovina od 1300 € , koju je politički zatvorenik zaradio u Švicarskoj ili Njemačkoj uračunata je u  taj hrvatski prosjek od 3593,72 kuna. Kad se tu dodaju još i „saborske“ Đure Perice &Co. nije čudno što se ne vide oni politički zatvorenici, kojima mirovina iznosi i manje od 500 kuna. Sve ovo govori manje o hrvatskim političkim zatvorenicima koji su u ona teška vremena svjedočili slobodu, demokraciju i Hrvatsku, koliko o nekim predsjednicima udruga političkih zatvorenika (suradnika) koje je UDBA instalirala da drže stado u pokornosti da nebi slučajno „talasalo“. Da nebi ostalo ne kazano moram spomenuti i to da je glavni urednik „Zatvorenika“ časopisa političkih zatvorenika, koji određuje teme, odvjetnik Tomislav Jonjić, a doskorašnji i sadašnji šef „stada“ Jure Knezović čije ime (vidi vraga) stoji na popisu udbaša suradnika s nadimkom „Majk“!

 

tabela-politika

Iz ove tabele se vidi da 320 političkih zatvorenika ima povlaštenu mirovinu manju od 1000 kuna!

 

 UDBAŠI U HZMO

 Iz mirovinskog nam nedaju podatke koliki je stvarno povlašteni dio mirovina i koliko one stvarno koštaju hrvatski proračun, jer je lavovski dio ovih mirovina zarađen po normalnoj radnoj osnovi!

Ako se nakon svih ovih podataka stave na vagu “politički” na jednu stranu i udbaši na drugu, jamčim da su udbaši 100 puta “teža” stavka za hrvatski proračun.

Članak 12b Zakona o bivšim političkim zatvorenicima kaže:

“Za pokrivanje obveza koje nastaju priznavanjem prava prema ovom zakonu sredstva se osiguravaju u proračunu Republike Hrvatske, i to:

a.- za dio mirovine koji čini razliku između mirovine utvrđene prema propisima iz mirovinskog i invalidskog osiguranja i mirovine koja se priznaje i određuje prema ovome zakonu;

b.- za cijeli iznos mirovine priznate i određene prema ovome zakonu, ako korisnik ne ispunjava uvjete u pogledu navršenog staža za stjecanje prava na mirovinu prema propisima iz mirovinskog i invalidskog osiguranja”

Ovaj stavak (b) HZMO je svojevoljno totalno izbrisao, tako da je politički zatvorenik koga su u Staroj Gradišci samicom i batinama napravili invalidom,nesposobnima za posao, danas u mirovini manjoj od socijalne pomoći.

Ovo potvrđuje, ne da su Zakon o bivšim političkim zatvorenicima pisali udbaši, nego ga i tumače i provode udbaši u HZMO.

Neodrživo je da kriminalci primaju veće mirovine za svoje zločine dok istovremeno njihove žrtve žive u siromaštvu. T

4 komentara

Uskoči u raspravu
  1. željko
    #1 željko 31 prosinca, 2011, 14:14

    Da je na vrijeme provedena lustracija tih problema jamačno nebi bilo. Istu su provele post-komunističke zemlje i tamo su krvnici , poslušnici i ”funkcioneri” trula komunizma razvlašteni i danas u mišjim rupama a ne kao kod nas na vodečim mjestima u vlastima, sudstvu, policiji,…

    Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code