BM 365 RIS: PROTIV NASTAVKA ŠKOLE

BM 365 RIS: PROTIV NASTAVKA ŠKOLE

8. svibnja, 2020.

Zaključkom o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19 Vlade Republike Hrvatske omogućava se, između ostalog, i rad predškolskih ustanova i škola za učenike razredne nastave od 11. svibnja 2020. godine.
Međutim, nakon izdavanja Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog  i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te izdavanja Preporuka za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave Ministarstva znanosti i obrazovanja kojima se pobliže uređuje rad škola tijekom epidemije COVID-19, razvidno je kako bi se održavanjem nastave prema postojećim kriterijima, u postojećim uvjetima, ozbiljno ugrozilo ustavom zajamčeno pravo na jednako obrazovanje, pod jednakim uvjetima.
Štoviše, činjenica je da u školama nije moguće stvoriti uvjete za rad propisane gore spomenutim uputama i preporukama, a uspostavom redovitog odgojno-obrazovnog rada u ovome trenutku ozbiljno se ugrožava zdravlje i sigurnost djece, učenika i zaposlenika škola. Neprihvatljivim također smatramo činjenicu da se roditelje, unatoč tome što čak ni znanstvena i stručna javnost nemaju potpune spoznaje o bolesti COVID-19, prisiljava da na sebe preuzmu procjenu rizika i punu odgovornost za sigurnost i zdravlje njihova djeteta u školama, uslijed čega se čak 95% roditelja zagrebačkih učenika izjasnilo kako u postojećim uvjetima ne žele dovoditi djecu u škole.
Slijedom svega gore navedenog, Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti podupire Peticiju Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod te se zalaže za povlačenje odluke o pokretanju nastave u školama za učenike razredne nastave i nastavak provođenja nastave na daljinu do daljnjega, tj. do stjecanja uvjeta za sigurnu uspostavu redovite nastave ili do završetka nastavne godine 2019/20. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code