Bivši član Predsjedništva BiH o istrazi USKOK-a; Kljujić: Sanader je tražio pomoć

Bivši član Predsjedništva BiH o istrazi USKOK-a; Kljujić: Sanader je tražio pomoć

10. listopada, 2011.

oktobar2011-kljujic_novo1_621419523

Nije bilo ništa nezakonito niti sam imao od toga koristi, izjavio Kljujić za naš list

Ratni član Predsjedništva BiH Stjepan Kljujić potvrdio je jučer za „Dnevni avaz” da je prije rata pomagao Ivi Sanaderu da naplati dugove da neke kompanije u BiH, ali kaže kako u tome nije bilo ništa nezakonito niti je od toga imao neke koristi.

Splitska firma

– Sanader, Miroslav Brkić, vlasnik firme HBH, i glumac Rade Perković obratili su se meni da im pomognem, a ja sam učinio koliko sam mogao. Pomagao sam svima pa, vjerovatno, i njima nešto – izjavio je za naš list Kljujić, nekadašnji predsjednik HDZ-a BiH.

Prema navodima hrvatskih medija, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Hrvatske istražuje poslovanje Ive Sanadera, bivšeg hrvatskog premijera koji je tokom ratnih 1991. i 1992. godine kao poslovni saradnik splitske firme HBH sudjelovao i u vrlo unosnom otkupu potraživanja hrvatskih kompanija prema firmama iz BiH. Zagrebački “Vijesnik” piše da je u cijeli posao bio uključen i Kljujić.

Prema tim navodima, Kljujić je bio zadužen da osigura naplatu dugova u BiH, a Sanaderova obaveza u tom poslu bila je pronaći hrvatske firme koje su imale potraživanja u našoj zemlji.

Loša likvidnost

– Bilo je to vrijeme prije agresije, prvo na Hrvatsku, a onda na BiH. Likvidnost firmi bila je loša kao i danas te su me mnogi zamolili da im pomognem u slučaju da se može nešto naplatiti – kaže Kljujić.

Ističe da, ako je nešto i učinio za Sanadera, Brkića i Perkovića, to je bilo dobronamjerno, a nikakve koristi ni prije, ni u ratu, pa ni sada nije imao od njih.

Nisu mi ni paket poslali

Kako kaže Kljujić, za vrijeme svoje karijere nije ništa kriminalno uradio te se sada osjeća iskorišteno.

– Moram vam reći kakvi su to ljudi. Za vrijeme agresije na BiH i opsade Sarajeva ti isti kojima sam pomagao nisu mi ni paketa poslali – jada se Kljujić.

Izvor: dnevniavaz.ba

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code