Biće hapšenja u srpskom i hrvatskom fudbalu!

Biće hapšenja u srpskom i hrvatskom fudbalu!

4. travnja, 2012.

haps-v

Sreda – 04.04.2012
Teo van Segelen, generalni sekretar Udruženja profesionalnih fudbalera (FIFPro), najavio je hapšenja u Srbiji i Hrvatskoj zbog nameštanja fudbalskih

Holanđanin je u razgovoru za portal “insideworldfootball.biz” ponovio optužbe na račun klubova i saveza u istočnoj Evropi i istakao da naši i hrvatski klubovi kupuju bodove, a samim tim i mesta u evropskim takmičenjima za narednu sezonu.
– Zna se unapred ko će biti prvi, ko drugi, a ko treći u šampionatima u istočnoj Evropi. Sve se sami dogovaraju, a od igrača sam čuo i da su i kladionice dosta umešane u sve te dilove. Inače, sve nelegalne radnje se najviše odvijaju u Srbiji i Hrvatskoj, mada ih ima i u ostalim zemljama. Napravili su sopstveni sistem, ali smo ih provalili. Biće to veliki skandal, jedan od najvećih u istoriji fudbala. Verujte, za nekoliko meseci uslediće velika hapšenja, ali to je sve što za sada mogu da vam otkrijem – izjavio je Van Segelen.
Podsetimo, organizacija koju predstavlja pomenuti Holanđanin nedavno je šokirala fudbalski svet crnom knjigom u kojoj su iznesena svedočenja igrača o mukama koje su imali u klubovima u istočnoj Evropi, a i neki fudbaleri sa ovih prostora, poput Dejana Milovanovića ili Dragiše Pejovića, dosta su rekli o nečasnim radnjama. Takođe, FIFPro tesno sarađuje i sa organima Evropske unije, čiju podršku uživa.

Van Segelen objašnjava i kako su se u FIFPro zainteresovali za nameštanja u ovdašnjim šampionatima.
– Uvek smo se pitali zašto mladi igrač koji dođe u zapadnu Evropu za velike pare ne pruža iste partije kao kada je igrao za svoj klub u istočnoj Evropi. A onda ustanovimo da je to zato što mu drugi srede da postigne 25 pogodaka u sezoni. Tako je već 10 godina unazad, ali ne smemo više da zatvaramo oči pred tim problemom. Vlade i policije tih zemalja moraju da spreče ovo što se događa jer ne smemo dozvoliti da se igraju nameštena prvenstva – upozorio je Van Segelen.
Iz UEFA poručuju da ne znaju za ove Van Segelenove tvrdnje, ali da se bore protiv nameštanja utakmica.
– Kroz sistem za praćenje nameštanja utakmica godišnje prođe 29.000 domaćih i 1.800 UEFA utakmica, a mi istražujemo sve one mečeve za koje postoji sumnja da su lažirani. Naravno, sarađujemo i sa lokalnim savezima, ali ne znamo za sada ništa određeno – objašnava portparol UEFA Rob Fulkner.

I komšije zabrinute zbog Van Segelena!

Odmah po pojavljivanju Van Segelnovih optužbi u svetskim medijima, velika prašina se digla i u komšiluku, gde su mnogi portali preneli istup funkcionera FIFPro. Podsetimo, u Hrvatskoj su ne tako davno za nameštanja padali i pojedini čelnici Nogometnog saveza Hrvatske, pa je jasno da će ove optužbe izazvati novi potres u tamošnjem fudbalu.

Predsednik Karadžić se krije, Laković bez komentara!

Iz FSS-a juče nije bilo moguće dobiti reakciju na tvrdnje Van Segelena. Predsednik Tomislav Karadžić se prvo javio i rekao nam da je na sastanku i da ga pozovemo kasnije, ali je posle nekoliko minuta isključio telefon, a zakopčan do guše bio je generalni sekretar Zoran Laković, koji nam je kazao da će se oglasiti tek danas.
– Ne bih da pričam napamet, dajte mi da vidim kakve su optužbe u pitanju, pa ću tek danas reći nešto određenije – saopštio nam je Laković.

Poledica: Europol se bavio istragom o nameštanjima!

Mirko Poledica, predsednik sindikata fudbalskih profesionalaca Srbije, kaže za “Alo!” da je Van Segelen ozbiljan čovek i da optužbe o nameštanjima koje iznosi nisu paušalne.
– Ovakvi navodi nisu iznenađenje. FIFPro je ozbiljna organizacija od koje zavisi svetski fudbal i FIFA i UEFA ne mogu da funkcionišu bez nje. Ono što je najvažnije je da FIFPro sarađuje sa mnogim evropskim institucijama, posebno sa Europolom, koji se bavi ispitivanjima nameštanja. Evropska policija je sigurno ispitala mnoge navode fudbalera i sigurno je da bi, kao što je Van Segelen rekao, mogla da uslede i hapšenja – ističe Poledica, inače član skupštine FIFPro.

M. Zdravković
Izvor.alo.rs

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code