PLAYING FOR CHANGE

PLAYING FOR CHANGE

6. lipnja, 2012.

Piše: Milan Sladonja

Prije nekih godinu dana sam se slučajno susreo na youtubeu sa fenomenalnom fondacijom «playing for change» koja je posvećena stvaranju pozitivne socijalne razmjene, kroz  glazbenu edukaciju. Na tragu Hippie pokreta šezdesetih i kasnije Live Aid koncerta u Africi, oni vjeruju da su mir i društvena razmjena mogući kroz univerzalni jezik muzike.

Osnovali su fondaciju, o kojoj možete više saznat na njihovoj stranici http://playingforchange.org/mission , gdje pokušavaju pribaviti sredstva za edukaciju, hranu i siguran krov nad glavom, medicinsku pomoć  za siromašne zemlje i zemlje u razvoju, kako bi se djeca nesmetano školovala i uspjela očuvati svoja tradicionalna kulturna bogatstva,  upoznati i s tradicijama i kulturama drugih naroda, te ih također velikodušno prihvatiti.  Bore se i protiv genocida, rasne i druge netolerancije i drugih nepravdi koje su prisutne u  svijetu.

Zanimljiv je način na koji su uspjeli doći do ogromne popularnosti diljem svijeta. Obradili su neke poznate pjesme poput «Gimme shelter»  Rolling Stonesa, «Redemtion song»  Boba Marleya, «Imagine» od Johna Lennona  i druge sjajne pjesme, od kojih neke zvuče, kako bi sami autori mogli samo sanjat u trenu kad su ih napisali. Inače mi je uvijek original i draži i bolji od obrade, ali u ovom slučaju mogu reći da je Gimme shelter bolji od originala, makar je riječ o mom omiljenom bandu. Snimatelji su išli diljem svijeta i snimali  razne muzičare, audio i video i onda to sve skupa genijalno spojili u spotove pjesama. Također su ambijenti i razni muzičari s njihovim autentičnim instrumentima, nekima potpuno nekonvencionalnima za rock glazbu, dali još dodatnu čar svemu tome.

 

PRIPADNOST  I NATJECANJE

Upravo su me oni natjerali da se i zamislim malo i o glazbi koja se danas stvara. Ne mogu se oteti dojmu da je glazba postala jako dosadna i šablonizirana…rokeri, metalci, punkeri, blueseri, đezeri, rock’a billy-i…Svi se uplašeno i cinično drže svoga, kao da se boje da će izgubit publiku, ako odstupe malo od svog žanra i imiđa. Tehnička je kvaliteta postala daleko važnija od sadržajne kvalitete  pjesme. Pjesma više ne postoji, samo izvedba, pripadnost i natjecanje.

Nisam uspio vidjeti  niti jednog Hrvata da sudjeluje u tome, ali vjerujem da bi bilo jako dobro da se i naši uključe. Jako me zanima u kojoj mjeri će to utjecati na naša razmišljanja, ne samo o miru, gladnima u svijetu, ratovima, rasnim, nacionalnim i drugim netolerancijama, nego i o muzici. Hoće li to išta promijeniti?

Uglavnom preporučam svakome da obrati pažnju na linkove i pogleda posluša i pročita.

http://www.youtube.com/watch?v=ZE15IDSkDeE&feature=fvwrel

http://www.youtube.com/watch?v=0Lfa-9T_L5Q&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=Es3Vsfzdr14&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=55s3T7VRQSc&feature=relmfu

 

 

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code