BANDIĆ VODEĆI POLITIČAR MEĐU HRVATIMA U BIH

BANDIĆ VODEĆI POLITIČAR MEĐU HRVATIMA U BIH

17. lipnja, 2014.

milan-bandic-ponovo-pogledajte-intervju-sa-spornom-izjavom-o-bih

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je, u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz od ponedjeljka 16. lipnja, kako se u Bosni i Hercegovini mora popraviti položaj Hrvata kako bi morali birati svoje predstavnike u vlasti ističući da Hrvatskoj položaj  Hrvata i razvoj države BiH moraju biti strateški interes.

Bandić je istaknuo kako je bolje da ide ‘svatko sebi’, ako se nije u stanju osigurati jednakopravnost najmalobrojnijeg naroda.

“Načelo majorizacije u Federaciji, kojim dio bošnjačkog vodstva Hrvate gura na marginu i u neravnopravan položaj, nije dobar. Hrvati trebaju imati ista prava kao Bošnjaci i Srbi. Moraju biti konstitutivni i birati svoje predstavnike. Ako to ne mogu napraviti, onda je je bolje svatko sebi. To sam rekao i ponavljam po cijenu da ponovno potegnem lavine”, rekao je Bandić.

Pri tome je Bandić naveo da se Bosna i Hercegovina ne može nazvati demokratskom zemljom ako Hrvati nisu ravnopravni u BiH.

Bandiću je nedavno sarajevsko Gradsko vijeće dodijelilo priznanje počasnog građanina, a nakon što je on ustvrdio kako Hrvati u BiH trebaju dobiti treći entitet da bi bili ravnopravni, povučena je odluka o dodjeli priznanja.

Zagrebački gradonačelnik pozvao je političare u BiH da mijenjaju Ustav te zemlje tvrdeći da je vrlo teško očekivati bitne promjene Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je zaustavljen rat u toj zemlji. Izrazio je uvjerenost da vlasti u Zagrebu moraju stabilnost BiH staviti kao jedan od svojih strateških prioriteta.

Bandić nije isključio mogućnost da se nekada u budućnosti kandidira na izborima u BiH.

“Za sada se neću kandidirati, ali, ako me naljute, doći ću i kandidirati se. Vidjet ću za koju razinu i nisam bez izgleda”, poručio je zagrebački gradonačelnik hercegovačkih korijena.

Izvor: www.narod.hr T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code