ANKETA REFERENDUM O EU: Zagorci ZA, nadaju se boljem životu!

ANKETA REFERENDUM O EU: Zagorci ZA, nadaju se boljem životu!

18. siječnja, 2012.
SmartSize
Hrvatski građani ponovno će izaći na birališta 22. siječnja i to na referendum na kojem će se izjasniti jesu li ili nisu za ulazak u Europsku uniju. Prema najnovijem istraživanju CRO Demoskopa  55, 1 posto ispitanika izjasnilo se da će dati potporu hrvatskom članstvu u EU.

U odnosu na rezultate od 44, 6 posto u svibnju prošle godine, ovo je povećanje za 11 posto. Promocija plus redovito mjeri i odnos hrvatskih građana prema hrvatskom članstvu u EU.

Taj se odnos prati kroz kretanje potpore/protivljenja članstvu u ovoj zajednici europskih država u dvije skupine: ukupna populacija i dio populacije koji izlazi na referendum.

Pozitivne i negativne strane

Usporedba ovomjesečnih rezultata s onima izmjerenim prije godinu dana pokazuje da je ona porasla za 6 postotka (s lanjskih 49,1 posto na sadašnjih 55,1 posto). Protiv hrvatskog članstva u EU početkom mjeseca izjasnilo se 33,3 posto hrvatskih građana, u odnosu na prošlomjesečnih 32,9 posto. U ovomjesečnom istraživanju javnog mnijenja zabilježeno je 11,6 posto neodlučnih (prošli mjesec 11,4 posto)”, stoji u rezultatima ankete.

Pozitivne strane ulaska Hrvatske u EU su to što će Hrvatska imati jednaku ravnopravnost u Europskoj uniji, koristiti će unutarnje tržište i utjecaj EU-a u međunarodnim odnosima. Unutarnje tržište je vrlo jako pa je tu lošija strana što će neki poljoprivrednici propasti, neki će se oduprijeti konkurenciji i ojačati, ali opet će jače tvrtke imati koristi od dobre prometne povezanosti i one će još ojačati.

Utjecaj EU-a u međunarodnim odnosima Hrvatska će iskoristiti tako da će njezin glas sada biti od većeg značenja nekim drugim zemljama i izvan Europe. Imati ćemo zaštitu Europske unije, ali ćemo morati poštivati zakone koje ćemo usvojiti od njih. Ti zakoni su oštriji, ali će smanjiti stupanj korupcije u cijelom sistemu.

Loše strane ulaska su povećan stupanj privatizacije državnih firmi i poduzeća čiji će vlasnici biti stranci, više će se iskorištavati naš izlaz na Jadransko odnosno Sredozemno more zbog prometne povezanosti i naše luke (npr. Rijeka), no u prihvatljivim mjerama. U većini su oni optimistični koji smatraju da nam je Europska unija prečac, karta za ubrzani gospodarski napredak.

Neke politika uopće ne zanima

Među nekolicinom zagorskih građana provjerili smo kakvo je trenutno raspoloženje i hoće li podržati ulazak Hrvatske u EU.

Većina anketiranih daje potporu za članstvo u EU jer smatraju da će nam život biti puno bolji, da ćemo se moći zaposliti, školovati vani, ugodnije živjeti…. Dvije sugovornice u našoj anketi nisu sigurne hoće li izaći na referendum, dok je jedan Krapinčanin jasan u svojoj odluci da neće izaći na referendum jer ga politika uopće ne zanima.

Mladi su pak definitivno za EU jer smatraju da će lakše naći posao, što im dosada nije pošlo za rukom. Zaključaj je jasan, građani traže bolji životni standard za sebe i svoju djecu.

Građane smo pitali:
1. Jeste li za ulazak Hrvatske u EU ili niste? Zašto?
2. Hoćete li izaći na referendum?

‘Podržavamo ulazak U EU jer želimo bolji život’

1. Ivica Knezić , Oroslavje
Ja sam za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Mislim da nema ničeg lošeg u tome. Cijela je Europa u njoj. Vjerujem da ćemo ulaskom u EU lakše pronaći radno mjesto, da će mladi imati bolje mogućnosti za školovanje, ukratko da će veće šanse imati svi, ali i da će veća sredstva država moći dobiti po pitanju raznih fondova i slično. Smatram da će nam biti puno lakše, nego sada kada nismo u EU. Naravno da ću izaći na referendum

2. Stjepan Mužar, Krapina
Naravno da idem na referendum, jer ja i jesam u Europi pa je onda besmisleno biti protiv toga. Svatko ima pravo vjerovat ili ne u nešto. Ja nisam skeptičan, ja ću, činjenicu koju sam spomenuo, glasovanjem i potvrditi.

3. Tamara Goluban, Zabok
Ja se dvoumim. Nisam još sigurna. Još uvijek ne znam koje su prednosti ulaska Hrvatske u EU. Većinom sam čula od drugih da su protiv. Nešto sam čula na televiziji da nam se otvaraju bolje mogućnosti. Nisam još odlučila da li ću izaći na referendum.

4. Mira Suznović, Krapina
Mislim da se odazvati treba. Ja ću to i učiniti. Nema nam drugog izlaza, zašto onda to i ne potvrditi pozitivnim izjašnjavanjem. Ne smijemo se zamjerati tim Europljanima, od kojih očekujemo da nam dolaze kao turisti. Ne možemo si dozvoliti luksuz i biti protiv.

5. Boris Gorupec, Oroslavje
Da, definitivno sam za ulazak u EU. Ima više razloga za to. Ono što je meni najvažnije jer kao obrtnik radim vani da bude brži prelazak preko granice i da neću morati plaćati porez i ovdje i u Mađarskoj, već sve riješiti na jednom mjestu. Građani će lakše do radnih mjesta, a mladima se otvara mogućnost školovanja vani. Na referendum ću svakako izaći.

7. Josipa Erdelja, Krapina
Još sam neodlučna u odluci ići ili ne ići na referendum. Meni je i ovako dobro. Uvijek se u takvim političkim asocijacijama nečega treba odreći. A riječ odricati meni više znači imati nečega manje, a ne imati više.

8. Nikola Dvoršćak, Desinić
Jesam. Nadam se da će svim građanima biti bolje, posebno bolji život za nas mlade i bolje mogućnosti zapošljavanja mladih vani.  Da, na referendum ću izaći.

9. Vesna Peroš, Sveti Križ Začretje
Kako ne. Jesam. Možda budem imala bolje življenje. Imam teško bolesno dijete, mala primanja od 2.500 kuna pa se nadam da će se ulaskom u EU promijeniti dosadašnji katastrofalni uvjeti i da ćemo živjeti bolje. Nigdje ne možete dignuti kredit, a radila sam 33 godine u ‘Intercontiju’ u Zagrebu. Ne tražim ništa, samo da radim. Izaći ću na referendum.

10. Danijel Bunčec, Prosenik Gubaševski
Jesam za ulazak Hrvatske u EU.  Prvenstveno zbog toga da se mladi mogu zaposliti vani, jer sadašnja situacija u Hrvatskoj što se tiče brojke nezaposlenih je izrazito loša i to se mora promijeniti. Da, na referendum ću izaći.

11. Darko Frajzman, Krapina
Na referendum ne mislim ići. Politika me ne zanima, jer je to udruživanje radi nečijih interesa, ne naših. Ovako me barem, kad budućnost pokaže, da nismo dobro učinili, neće peči savjest da sam i ja tome pridonio. No, ako me nagovore da ipak idem na izjašnjavanje, još ne znam.

Izvor:zagorje.com

4 komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code