BALOTANJE UZ MASOVNU GROBNICU

BALOTANJE UZ MASOVNU GROBNICU

19. kolovoza, 2012.

 

ivo josipovic sosici balote 22Nezapamčeno ponižavanje partizanskih žrtava

 

Piše: Željko Primorac (www.makarska-danas.com)

Predsjednik Ivo Josipović se s društvom lokalnih SDP-ovaca relaksirao na balotama u mjestu Šošići na padinama Biokova, neposredno uz cestu Vrgorac-Makarska ili tek kojih stotinjak metara zračne linije od možda najveće masovne grobnice iz Drugog svjetskog rata u južnoj Hrvatskoj. S druge strane brijega, ispod kojeg se smjestila balotana u kojoj se relaksira predsjednik, u pravcu sela Kozica nalazi se kraška jama u koju su partizanske jedinice u razdoblju od 1942.-1945. ubacile tijela na desetke nepoćudnih Dalmatinaca i Hercegovaca. Svoj čin su potom prekrili betoniravši ulaz u jamu. Ulaz se može prekriti, ali ne može sjećanja mještana koja ukazuju na mjesto počinjenih zvjerstava. Da je kojim slučajem predsjednik skratio svoju relaksaciju za pet minuta, koliko mu je trebalo od balotane do stratišta, te se poklonio žrtvama, kao što je to učinio u Srbu, bila bi to poruka „nove pravednosti“ svim državnim institucijama kako svaka žrtva zaslužuje pijetet. Ovako ostajemo tapkati u istom mjestu u zemlji u kojoj i nakon 70 godina postoji strah od suočavanja s prošlošću.

REVIZIJA POVIJESTI

Otvaranje masovne grobnice na Novom groblju kod Vrgorca otvorilo je mnoga pitanja godinama duboko zakopana u tragičnu hrvatsku prošlost. Više nitko ne spominje odgovornost počinitelja koji su na svirep način pobili starce i trudnice. Žrtve se pokušava ekshumirati i sahraniti na dostojanstven način bez tzv. pokušaja revidiranja povijesti. Međutim, čak se i pokušaj ekshumiranja i obilježavanja grobišta doživljava kao revizija povijesti, jer ukoliko skeleti ugledaju svijetlo dana postavit će se pitanje tko je odgovoran za počinjena zvjerstva. Stoga državni aparat, duboko prožet sljedbenicima totalitarističkog sustava, na sve mogu će načine pokušava opstruirati humane ekshumacije i obilježavanje grobišta. Stidljivi, bolje reći sramotno zakašnjeli, pokušaji Republike Hrvatske da se suoči sa zvjerstvima komunističke prošlosti rezultirali su prošlogodišnjim osnivanjem Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova komunističkih zločina. Sada je i više nego jasno kako je tadašnja vlast, nakon pritisaka niza hrvatskih intelektualaca, u dogovoru sa tadašnjom oporbom, a današnjom vlasti, ipak odlučila osnovati Ured kojemu je unaprijed minirala rad.

STRATIŠTA I STRATIŠTA

Prvi dokaz za to je vremenska nadležnost Ureda. Tako u Zakonu o osnivanju Ureda piše kako je Ured nadležan za stratišta nakon završetka Drugog svjetskog rata tj. za grobišta žrtava nakon 9. svibnja 1945. Ovim činom se valjda željelo ukazati kako komunističkih zločina nije bilo prije završetka Drugog svjetskog rata te kako je antifašistički pokret, iza kojega se godinama krije komunistička revolucija, kristalno čist. Međutim, najveća zvjerstva u Dalmaciji pa tako i na području Biokova učinjena su u jesen i zimu 1944. te u prvoj polovici 1945. Prema sadašnjem tumačenju zakona, što je ujedno i prešutni stav državnih vlasti, komunistička stratišta u južnoj Hrvatskoj ne smiju biti predmet obrade Ureda pa se ne smiju ni otvarati. Masovna grobišta diljem Dalmatinske zagore ostaju tako nedirnuta sve dok se jednoga dana slučajno ne nađu na trasi neke ceste ili građevinskih iskopa. Ostajemo tako živjeti okruženi ljudskim stratištima potiho spominjući sudbine ljudi pod naslagama zemlje sve dok se šapat ne izgubi u budućnosti. T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu
 1. gustirna
  #1 gustirna 3 rujna, 2012, 20:25

  za pocinitelje zlocina u vrgorcu spominju se crlo zvucna imena i vidi ti slucajnosti NEJAC tih koljaca su sada visko pozicionirani.

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Zenga
  #2 Zenga 3 rujna, 2012, 06:42

  Nešto sam zaboravio. Tu jamu treba odbetonirtat, otvorit, izvadit kosti, identificirat, transferirat i pokopat kako dolikuje žrtvama partizanskih kvnika. Jospović balota tamo gdje je možda njegov ćaća bacao u jamu ili Milanovićev dedo. Ta partizanska stoka rastače nam državu i sve dovode u pitanje. Aklo takvu i njima slični opet dođu na vlast za sljedeće izbore, odreći ću se hrvatstva i postat ću Kinez!

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. Zenga
  #3 Zenga 3 rujna, 2012, 06:36

  Ma slušajte vi mene. Bio sam u ovome našemu ratu dobrovoljac. A dije bio taj Jospović, taj Milanović, ta djeca i unuci krvnika, partizanskih zlotvora. Kako su se dočapali vlasti? Ko je njih birao, ko je za njih glasovao. Kakav je to narod koji postavlja na vlast Mesića, pa Josipovića, Milanovićai onoga bahatog idiota Čačića, pa Pusićku i ministarski ološ, Jovanovića, komunističako govedo! Možda bi trebalo mijenjat ovaj narod. Nešto s njim nije u redu. Možda su Hrvati zreli za kolektivnu terapiju.

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Guest
  #4 Guest 28 kolovoza, 2012, 17:01

  [quote name=”Guest”]Žalosno da jedan Aktual Andrije Kevića spašava obraz predsjedniku jdne zemlje s bombastičnom naslovnicom…[/quote]
  da , naslovnica glasi : “saka s pantovcaka”!! mozda bi bolji naslov bio “saka jada s pantovcaka”

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Guest
  #5 Guest 23 kolovoza, 2012, 06:25

  Žalosno da jedan Aktual Andrije Kevića spašava obraz predsjedniku jdne zemlje s bombastičnom naslovnicom…

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code