Bakir Hadžiomerović je nezakonito smijenjen

Bakir Hadžiomerović je nezakonito smijenjen

6. lipnja, 2012.

bakir_hadziomerovic_san_ba

Helsinški komitet za ljudska prava u Bosni i Hercegovini je objavio preporuku o otklanjanju povrede prava iz radno-pravnog statusa učinjene od strane RTV FBiH Bakiru Hadžiomeroviću.

Preporuka je objavljena nakon žalbe koju je Bakir Hadžiomerović uputio Helsinškom komitetu, gdje se žalio zbog diskriminacije. Žalitelj smatra da je poslodavac donošenjem navedenog Rješenja prekršio relevantno zakonodavstvo navedeno u prvom stavu akta Helsinškog komiteta, radi čega je Rješenje nezakonito.

Na osnovu Pravila rada Helsinški komitet je sumirao činjenice i predočene dokaze i zatražio od Sindikata RTV FBiH informaciju da li je poslodavac u slučaju žalitelja postupio u smislu člana 24 (Podaci o namjeravanoj odluci o premještaju ili otkazu dostavlja se vijeću zaposlenika najmanje 30 dana prije donošenja odluke) i 26 Zakona o vijeću zaposlenika FBiH. Odgovor je bio negativan.

Na osnovu uvida u osporeno Rješenje Helsinški komitet navodi da su u obrazloženju konstatovani navodi koji nemaju nikakve veze s članom 97. Zakona, po osnovu kojeg je žalitelju i doneseno, jer svrha ovog člana se ni u kom slučaju ne tiče povreda iz radnih obaveza, već se tiče izmjenjenih uslova, koji moraju biti obrazloženi, kako u odnosu na razloge, tako i odnosu na radno mjesto  koje se nudi, eventualno smanjenje plate…

Odluka poslodavca donesena suprotno odredbama članu 25. Zakona o vijeću zaposlenika FBiH je ništavna, a što je i Helsinški komitet mišljenja u slučaju žalitelja, jer obaveze iz člana 24. istog Zakona  poslodavac nije ispunio, tj. nije dostavio sindikatu podatke o namjeravanoj odluci, a niti zatražio mišljenje.

Na osnovu toga, Helsinški komitet preporučuje poništenje Rješenja o prestanku Ugovora o radu s ponudom izmjenjenog Ugovora o radu.

Sa procjenom Helsinškog komiteta, se slaže i Upravni odbor Samostalnog sindikata uposlenika javnih RTV servisa koji je na svojoj 53. vanrednoj sjednici zaključio da je rješenje doneseno suprotno odredbi člana 86. i člana 97. Zakona o radu FBiH.

Iz dispozitiva rješenja se ne može zaključiti da je Bakiru Hadžiomeroviću otkazan ugovor o radu nego samo da mu je prestao ugovor o radu. Osnov prestanka ugovora o radu nije tačno označen ali se može pretpostaviti da je Ugovor o radu otkazan s obzirom da je uposleniku ponuđeno zaključivanje ugovora o radu pod izmijenjenim uvjetima.

Na osnovu toga, sindikat stoga smatra da je rješenje o prestanku ugovora o radu Bakiru Hadžiomeroviću doneseno suprotno čl. 23 Zakona o vijeću uposlenika F BiH jer prije njegovog donošenja nije konsultovan Sindikat pa u skladu sa čl. 25. istog Zakona rješenje smatramo ništavnim.

Radiosarajevo.ba

1 Comment so far

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code