BAJKOVITA ČIPKA RUSIJE

BAJKOVITA ČIPKA RUSIJE

21. travnja, 2014.

w lace museum 3 Custom

Bajkovita čipka Rusije” je naziv veličajne izložbe iz Vologodskog državnog muzeja (odjel Muzej čipke), a otvara se 25. travnja, u 19 sati u Muzeju Mimara.

Izložba “Bajkovita čipka Rusije”  zaista je tradicijski pokazljivo pomno pripremljena i izvrsno osmišljena izložba i dojmljiva priča o vologodskoj čipki na batiće (najpoznatijoj čipki Rusije), koja ima i održava zasluženi status nacijinog kulturnog dobra Rusije. Gostovanje izložbe Muzeja čipke iz Vologde u Hrvatskoj počinje u Muzeju Mimara. Među izlošcima iz fundusa zbirke Vologodskog državnog muzeja uz panoe s čipkama nalaze se i odjevni predmeti (haljine, bluze, šalovi, večernji ogrtači), ukrasni prekrivači i stoljnjaci. Uzorci su načinjeni prema predlošcima djela poznatih slikara čime se stvara ozračje čipkaste čarobne bajke. Izložba Bajkovita čipka Rusije iznenadit će posjetitelje raznolikoćšu prikazanih tema i motiva u kojima su vizualizacije ptica i cvijeća iz mašte, bajkovitih bojarskih kuća i hramova najbitniji kompozicijski elementi. Ipak za vologodsku čipku specifične su oveće dimenzije eksponata koje stoga posjetitelje ne će nimalo ostaviti ravnodušnim.

Središnji eksponat je pano Svetinje Vologde (2003.) autorice A. N. Arakčejevoji – koji zaista grad Vologdu predočljivo pokazuje i predstavlja kao istinsku čipkarsku prijestolnica Rusije (uz hram sa zvonicima smještena je čipkarica kao simbol grada). Vologodska čipka naziva se i vječno inje jer podsjeća na staklo pokriveno injem, zimske krajolike i mećavu, smrznute pahuljice.

U vologodskoj regiji proizvodnja čipke najraširenija je bila na prijelazu s 19. u 20. stoljeće, kad se izradom čipke bavilo gotovo četrdeset tisuća čipkarica. Danas je aktivno nekoliko tvrtki – Snježna pahuljica, Vologodska čipkarica – pri tomu je otvoreno nekoliko centara narodne umjetnosti, a čipkarstvo se sustavno podučava u Guvernerskoj srednjoj školi narodnih obrta. Vologodska čipka zaista održava najvišu razinu umjetničke vrjednote, jer se do današnjeg dana izrađuje ručno baš kao što se radila i prije 200 godina.

Ovo gostovanje Muzeja čipke iz Vologde rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje s Udrugom Intermezzo, jer je tijekom zadnjih desetljeća hrvatska čipka u više navrata dojmljivo gostovala u Rusiji. Izložba Bajkovita čipka Rusije može se razgledati u Zagrebu u Muzeju Mimara od 26. travnja do 15. svibnja. Gostovanje u Zagrebu, tj. u Muzeju Mimara organizirali su: Udruga Intermezzo, Muzej čipke iz Vologde, Muzej Mimara i predstavnica Ruske narodne manjine Grada Zagreba, a pod visokim pokroviteljstvom Grada Zagreba. Nakon gostovanja u Zagrebu izložba se seli u Narodni muzej u Zadru u kojemu će biti otvorena tijekom čitave ovoljetne turističke sezone.

Ivan Raos T

Još nema komentara

Uskoči u raspravu

Nema komentara!

Počnite s raspravom.

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code