BAJIĆ KANDIDAT ZA SUCA U HAGU

BAJIĆ KANDIDAT ZA SUCA U HAGU

6. studenoga, 2011.

Mladen-ok
Državni odvjetnik se sprema za međunarodnu karijeru

Piše: Dražen Stjepandić

Opće je poznato da je Mladen Bajić trenutno najmoćniji čovjek u Hrvatskoj.

Velika moć istodobno znači i brojne protivnike, a u demokratskom društvu javno iznesene kritike. Tako su među ostalim neki primijetili, kako nije uredu da jedna tako važna funkcija u državi nije izborna, odnosno to što za svoj rad glavni državni odvjetnik odgovara Saboru nekima izgleda nije dovoljno, pa već sada najavljuju ako uđu u slijedeći saziv Sabora da će se zalagati za drugačiji reizbor državnog odvjetnika.

Progonom HDZ-a kao pravne osobe, uoči samih izbora, Mladen Bajić se direktno umiješao u izbornu kampanju pogodujući SDP-u, barem to tako izgleda na prvi pogled, pa se  postavlja se pitanje do kada će glavni državni odvjetnik zadržati trenutnu  golemu moć? Odnosno kakva je njegova sudbina budući se može očekivati da na slijedećoj saborskoj raspravi o radu državnog odvjetništva možda HDZ neće biti na Bajićevoj strani? Već ranije su rad Mladena Bajića kritizirali Zoran Milanović, a posebno je bio oštar Slavko Linić. Bez obzira na veliku uslugu koju je sada napravio SDP-u procesuiranjem HDZ-a kao pravne osobe  upitno je kako će se, po brojnim anketama, najvjerojatnija iduća vlast postaviti prema Mledenu Bajiću? Iz SDP-a odavno su stigli signali da na položaju državnog odvjetnika žele drugog čovjeka umjesto Bajića.

 

VELIKO PRIZNANJE

 

Iz pouzdanih izvora saznali smo da se zbog svega toga  Mladen Bajić nimalo ne zabrinjava. Više pažljivo ne osluškuje   hrvatska  politička zbivanja jer je dobio ponudu za nastavak karijere izvan domaćeg pravosuđa. Navodno, ponuđeno mu je da svoju karijeru nastavi kao sudac  Međunarodnog suda u Hagu. Ovu vijest još nije iznio u javnost, ali kako smo saznali Bajić bi volio postati sudac u Hagu. Podnijet će kandidaturu i lako moguće da će se zbog posla preseliti u glavni grad Nizuzemske gdje je sjedište Međunarodnog suda.

Što god tko mislio o metodama i učinku Mladena Bajića na mjestu glavnog državnog odvjetnika u međunarodnim pravnim krugovima uživa ugled i ponuda da se  kanidatura za suca to dokazuje. Procesi Ivi Sanaderu, Damiru Polančecu i Branku Vukeliću, te ranija suradnja s Međunarodnim sudom za ratne zločine Mladena Bajića su izbacili u međunarodnu pravnu elitu.   Poslije odlaska bivšeg ministra pravosuđa Ive Šimonovića na mjesto pomoćnika Glavnog tajnika UN-a Ban Ki Moona   eventualni izbor za suca Međunarodnog suda u  Hagu bio bi još jedno veliko priznanje nekom predstavniku  hrvatskog pravosuđa.

Od istog izvora doznali  da je istodobno najveća kandidatica za Bajićevog nasljednika  sadašnja USKOK-ova tužiteljica u procesu protiv bivšeg premijera Tamara Laptoš.

 

VOLI STOLNI NOGOMET

 

Međunarodni sud je glavno sudsko tijelo UN-a i jedno od pet glavnih tijela organizacije. Sud ima funkciju rješavanja spora među državama i davanja pravnih savjeta raznim ovlaštenim međunarodnim organizacijama. Sud djeluje u skladu sa svojim  statutom usklađenim sa Stutom nekadašnjeg Stalnog suda međunarodne pravde (1922.-1946.). Sve članice UN-a su i članice Statuta međunarodnog suda, države koje nisu članice UN-a mogu biti članice Statuta koji određuje Vijeće sigurnosti na preporuku Glavne skupštine UN-a. Međunarodni sud sa sjedištem u Hagu ima 15 sudaca izabranih bez obzira na njihovo državljanstvo, među njima ne može biti više od jednog suca državljanina jedne države. Svi suci uz visoki moralni ugled moraju biti priznati kao stručnjaci za međunarodno pravo. Izabrani kandidati moraju dobiti najviše glasova u Općoj skupštini i u Vijeću sigurnosti.

Dio Međunarodnog suda je Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije famozni ICTY, koji ima 16 sudaca i 9 sudaca ad litem. Godišnji proračun suda je oko 300 milijuna dolara i  poznato je kako su se pojedini odvjetnici obogatili braneći optužene pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavije. Ako bude izabran Mladen Bajić će svoju imovinu, u kojoj između ostalog ima naslijeđene umjetnine vrijedne 400 tisuća kuna, dobro povećati.

Mladen Bajić rođen je 28.12.1950. u Splitu gdje je 1975. završio Pravni fakultet, nakon čega se zaposlio u Okružnom javnom tužilaštvu u Dubrovniku. Za zamjenika splitskog javnog tužitelja imenovan je 1979. Radio je na gospodarskim predmetima u Odijelu za gospodarski kriminalitet. Od 1992. do 1996. radio je kao zamjenik vojnog tužitelja u Vojnom tužilaštvu u Splitu.  Odlikovan je spomenicom Domovinskog rata 1991.  i medaljama  Oluja i Ljeto ‘95. Nakon završetka Domovinskog rata postao je zamjenik državnog  odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, pa zatim u istoj ustanovi radi i kao državni odvjetnik. Tvrdi se da je sa slučajem Toula, procesom  zbog nestanka 700 milijuna kuna u Jadroplovu,  postao kandidat za šefa DORH-a. Na položaju glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske 8. svibnja 2002. zamijenio je  Radovana Ortinskog.

Oženjen je, supruga mu je odvjetnica u Splitu. Voli igrati stolni nogomet, sadašnji predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u javnost je iznio podatak da su mu pobjede protiv Mladena Bajića u stolnom nogometu jedne od najdražih. Predsjednik Josipović  jedan je od uglednika koji čvrsto podržavaju rad Mladena Bajića u DORH-u. Bajića čvrsto podržava i u međunarodnim pravnim krugovima. T

8 komentara

Uskoči u raspravu
 1. bežanija
  #1 bežanija 28 studenoga, 2011, 20:00

  I Mladena Bajića brine da Zoran Milanović pobijedi !?

  Odgovorite na ovaj komentar
 2. Pčelica Maja
  #2 Pčelica Maja 28 studenoga, 2011, 13:18

  TKO JOŠ vjeruje Mladenu Bajiću?Koga štiti Mladen Bajić? Koga god treba…

  Odgovorite na ovaj komentar
 3. VLM
  #3 VLM 11 studenoga, 2011, 22:59

  GRAĐANSKA AKCIJA
  ‘Bajiću, koga ti radiš ludim?’
  Anonimna skupina građana, organizirana u neinstitucionaliziranu ‘udrugu’ Građanska akcija, u petak je pred zgradama USKOK-a, DORH-a i HDZ-a u Zagrebu izvela svojevrsni performans, odnosno prosvjed. Članovi Građanske akcije stali su pred zgradu Državnog odvjetništva s transparentima ‘Bajiću, koga ti radiš ludim?’ i ‘Boli nas k… za milijune, gdje su milijarde?’, a kod HDLU (preko puta zgrade HDZ-a) dodali su i transparent ‘Lopovi + ratni profiteri = čoban koalicija’

  Odgovorite na ovaj komentar
 4. Šaman
  #4 Šaman 9 studenoga, 2011, 22:29

  “Bajić će ostati i nakon izbora i još više će grebati po desnima” (INDEX.HR)

  Odgovorite na ovaj komentar
 5. Belajac
  #5 Belajac 7 studenoga, 2011, 20:14

  EVO KAKVU BIZARNU VIJEST JAVLJA DANAS PORTAL ZNET,PA DA COVJEK NE POVJERUJE …
  (Citiram : “Zagrebački policajac Davor Novosel, sin zamjenika Mladena Bajića Dragana Novosela, na Županijskom je sudu u Zagrebu osuđen na uvjetnu kaznu zbog primanja mita. Novoselu je izrečena uvjetna kazna od 11 mjeseci zatvora s rokom kušnje tri godine. Također, naredne dvije godine neće moći raditi kao policajac.
  Novosel je “pao” zbog mizernog mita od 300 kuna, koliko je 22. srpnja uzeo od vozačice kako je ne bi kaznio za prekršaj u prometu. Novosela je vozačica molila da joj oprosti prekršaj, a on je zauzvrat tražio 300 kuna. Čak ju je poslao do bankomata da uzme novac, s obzirom da kod sebe nije imala dovoljno gotovine.
  Vozačica je na nagovor supruga prijavila Novosela, te je pokrenut sudski postupak. Bajićev zamjenik zbog
  “nestašluka” svog sina ponudio je ostavku koju je glavni državni odvjetnik odbio.”

  Odgovorite na ovaj komentar
 6. Božo Pendo
  #6 Božo Pendo 7 studenoga, 2011, 17:06

  Vrlo zanimljivo. Ovdje se postavljaju tri pitanja. Prvo, je li Mladen Bajić ratni zločinac, zbog slučaja Lora? Drugo, zašto je Mladen Bajić više od 9 godina štitio organizirani kriminal, kriminalnu politiku i korupciju u Hrvatskoj, na nevjerojatno primitivan, bahat, nezakonit i neustavan način? Treće, kakav je interes međunarodne zajednice u odnosu na Hrvatsku i hrvatske građane da pravosudne dužnosnike iz jedne katastrofalno korumpirane države i sudstva, nagrađuju položajima?

  Nije li krajnji cinizam nuditi osumnjičenom za ratne zločine da bude sudac ratnim zločincima? Nije li čudno da Bajić u zadnji momenat podnosi kaznenu prijavu protiv zločinačke organizacije radi 32 miliona opljačkanih kuna, a zatvara oči na milijarde kuna i eura, kao i na činjenicu da je HDZ počinio kazneno djelo protivdržavnog terorizma? I onda ga Josipović podržava? Bravo, oba ista!

  Odgovorite na ovaj komentar
 7. Sjedokosa bakica
  #7 Sjedokosa bakica 7 studenoga, 2011, 11:07

  Zanimljivo…Šime u New Yorku,Kolinda u Bruxellesu,Rade u Hollywoodu i da ne nabrajam dalje.

  Odgovorite na ovaj komentar

Vaši podaci su zaštićeni!Vaša e-mail adresa neće biti objavljena niti prenesena na nekog drugog.

*

code